Rămâi conectat

Politică Administrație

Instituţia Prefectului – Judeţul Alba solicită Consiliului Local Ocna Mureş să-şi modifice regulamentul pentru acreditarea ziariştilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În urma adoptării de către Consiliul Local Ocna Mureş a regulamentului pentru acreditarea ziariştilor la Primăria oraşului Ocna Mureş, Instituţia Prefectului – Judeţul Alba s-a autosesizat cu privire la documentul aprobat de Consiliul Local şi, totodată, a luat act şi de petiţia unui jurnalist care i-a solicitat prefectului Dan Coriolan Simedru să verifice legalitatea unei hotărâri ce încalcă flagrant, în opinia ziaristului, dreptul la informare al jurnaliştilor şi de obţinere de către aceştia a informaţiilor de interes public din partea Primăriei Ocna Mureş.

Drept urmare, Instituţia Prefectului – Judeţul Alba a solicitat comunicarea deîndată a HCL nr. 131/27.09.2012 privind adoptarea regulamentului de acreditare a ziariştilor la Ocna Mureş, în scopul verificării legalităţii sale. După analizarea din punct de vedere juridic a hotărârii, Instituţia Prefectului – Judeţul Alba a decis să facă unele recomandări, solicitând Consiliului Local Ocna Mureş să ia act de acestea şi, în următoarea şedinţă, să modifice regulamentul.

Accesul în instituţie al ziaristului se face prin legitimaţia de acreditare, fără să mai fie nevoie de alte documente de identitate. Totodată, în vederea acreditării, nu sunt necesare alte acte în afara celor prevăzute de Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. În consecinţă, ziaristul nu trebuie să prezinte Curriculum Vitae sau adeverinţa de salariat, având în vedere faptul că cererea de acreditare este adresată de către instituţia de presă nu de ziarist, iar refuzul acreditării se poate face doar în condiţiile legii.

Referitor la posibilitatea unor întâlniri ale ziariştilor cu persoanele din conducerea instituţiei, aşa cum este prevăzut în regulament, Instituţia Prefectului subliniază faptul că aceste persoane trebuie să fie disponibile în relaţia cu presa. Referitor la purtătorul de cuvânt, potrivit art. 19 din Legea 544/2001, acesta trebuie să informeze în timp util mijloacele de informare în masă asupra conferinţelor de presă sau oricăror alte acţiuni publice organizate de acestea, să asigure accesul mass-media la acţiunile publice şi la acele activităţi specifice care se desfăşoară în prezenţa publicului.

Liberul acces la informaţiile de interes public şi transparenţa decizională sunt garantate de lege. Cetăţenii, în calitatea lor de plătitori de taxe şi impozite, au dreptul să ştie ce se întâmplă cu banii lor, şi, ţinând cont de faptul că ei sunt cei care îşi aleg primarul şi consilierii locali, trebuie să fie informaţi în permanenţă asupra activităţii acestora. De aceea, mass-media nu trebuie văzută ca un adversar, cum mulţi fac această eroare de logică, ci ca un partener în comunicarea către populaţie a tuturor informaţiilor de interes public, pe care comunitatea trebuie să le cunoască. Este de apreciat demersul adoptării unui regulament care să stabilească un mod clar de relaţionare cu mass-media, dar scopul lui este să asigure eficienţa comunicării şi nu să o îngrădească. Mai mult, este firesc, în opinia mea, ca orice hotărâre adoptată de un consiliu local să ţină cont şi de contextul local. Mă îndoiesc de faptul că Primăria Ocna Mureş ar fi asaltată de atât de mulţi ziarişti, încât să fie nevoie, de exemplu, de un teanc de documente care să le ateste identitatea. Atâta timp cât instituţia are purtător de cuvânt, este treaba acestuia să-şi ducă la îndeplinire sarcinile de serviciu, să îi cunoască pe jurnalişti şi să menţină legătura cu aceştia. În fond, acestea sunt păreri subiective. Legea este însă foarte clară şi mă aştept ca recomandările noastre să fie luate în calcul de Consiliul Local, în aşa fel încât litera şi spiritul legii să fie respectate”, a declarat Dan Coriolan Simedru, prefectul judeţului Alba.

De precizat faptul că Agenţia de Monitorizare a Presei „ActiveWatch” din Bucureşti s-a adresat prefectului judeţului Alba, după ce a luat act „cu îngrijorare” de regulamentul adoptat de Consiliul Local Ocna Mureş. În documentul semnat de Mircea Toma, preşedintele agenţiei, singurele observaţii suplimentare faţă de recomandările Instituţiei Prefectului – Judeţul Alba pe marginea regulamentului de acreditare a ziariştilor la Primăria Ocna Mureş se referă la faptul că legislaţia nu obligă la alinierea vreunui jurnalist la vreo normă deontologică şi că nicio instituţie publică nu poate să intervină acolo unde nu există reglementări specifice.

Asumarea acestor norme este strict opţiunea jurnaliştilor sau a redacţiilor, mai specifică agenţia de monitorizare a presei. În acelaşi context, se subliniază faptul că exprimarea unor opinii nu este supusă niciunor sancţiuni legale, iar retragerea acreditării dintr-un asemenea motiv este echivalentul unui act de cenzură.

Ada Rus, purtător de cuvânt al Instituției Prefctului – Județul Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea