Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Inspectorii DSP Alba informează comunitatea despre bolile transmise prin vectori, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii

Dragoş Suciu

Publicat

în

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Alba, în colaborare cu Consiliul Judeţean Alba, autorităţile publice locale prin asistenţa medicală comunitară şi cabinetele de medicină şcolară, Asociaţia Naţională a Medicilor de Familie – filiala Alba şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba celebrează în data de 7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătăţii.

În perioada  2 – 10 aprilie, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Alba derulează activităţi informative şi educative prin reţeaua de asistenţă medicală comunitară, în cadrul Campaniei de Promovare a Zilei Mondiale a Sănătăţii sub sloganul “Entităţi mici, pericol mare!”.

Alba Iulia Music & Film Festival 2025

Ziua Mondială a Sănătăţii se celebrează în fiecare an în data de 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în anul 1948 şi reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activităţi care pot duce la o stare de sănătate mai bună. În acest an, tema campaniei este reprezentată de bolile transmise prin vectori.

Scopul acestei campanii este de a sensibiliza populaţia, profesioniştii din domeniul sănătăţii şi autorităţile publice în privinţa ameninţării pe care o reprezintă vectorii şi bolile transmise prin aceştia şi stimularea familiilor şi comunităţilor pentru a acţiona şi a se proteja.

Vectorii sunt organisme (cel mai frecvent artropode – ţânţarii, muştele, gândacii, căpuşele, dar si animale – rozătoarele) care pot transmite boli grave de la o gazda la alta şi dintr-un loc în altul.

Aceştia ne pot pune sănătatea în pericol atât acasă, cât şi atunci când călătorim. Bolile transmise prin vectori sunt afecţiuni cauzate de aceşti agenţi patogeni (virusuri, bacterii, rikettsi, paraziti) la populaţiile umane.

Campania organizată în anul 2014, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, se concentrează asupra unor vectori importanţi şi a bolilor pe care aceştia le pot cauza, precum şi asupra a ceea ce putem face pentru a ne proteja. Bolile transmise prin vectori sunt răspunzătoare pentru 17% din povara globală estimată pentru toate bolile infecţioase.

În România, Campania de celebrare a Zilei Mondiale a Sănătăţii, având sloganul „Entităţi mici, pericol mare!” este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de Biroul de Promovare a Sănătăţii şi va derula activităţi de informare educare, comunicare în şcoli, cabinete medicale, cabinete medicale şcolare, comunităţi cu asistenţă medicală comunitară (24 comunităţi). În cadrul acestor activităţi populaţia este informată despre cum să se protejeze împotriva bolilor transmise prin vectori

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Alba a transmis adrese la toate primăriile din judeţ, prin care solicită ca pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, să ia măsurile de dezinsecţie şi deratizare la nivelul comunităţilor, având în vedere instalarea sezonului cald, cu risc de transmitere a unor afecţiuni condiţionate de existenţa vectorilor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

Irigarea legumelor din grădină pe timp de caniculă. Cum udăm pentru a avea plante sănătoase și economie la apă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Irigarea legumelor din grădină pe timp de caniculă. Cum udăm pentru a avea plante sănătoase și economie la apă Pentru a avea o grădină sănătoasă chiar și în perioadele de caniculă, pentru irigarea legumelor trebuie să ținem cont de niște reguli. Cu ajutorul acestor reguli ne putem bucura de plante sănătoase și o economie la […]

Citește mai mult

Sănătatea și natură

Cozile de cireşe şi vişine – cele mai eficiente diuretice naturale. Recoltare și conservare, preparate și tratamente

Ioana Oprean

Publicat

în

Cozile de cireşe şi vişine – cele mai eficiente diuretice naturale. Recoltare și conservare, preparate și tratamente Lăsate cumva în umbră de către cireşe, cu roşul strălucitor şi prospeţimea lor inconfundabilă, codiţele prin care aceste fructe se hrănesc sunt prea rar luate în seamă. Şi totuşi, creşterea rapidă a cireşelor, culoarea şi gustul lor, totul […]

Citește mai mult

Sănătatea și natură

Alunele de pădure îmbunătăţesc performanţa intelectuală

Ioana Oprean

Publicat

în

Alunele de pădure îmbunătăţesc performanţa intelectuală În nemărginita ei bunătate pentru toate făpturile vii, mama natură are grijă şi de bietele vieţuitoare ale pădurii, pe care iarna le ameninţă cu foamete şi îngheţ. Exact acum, când oamenii strâng ultima recoltă din grădini şi livezi, pregătindu-se să o depoziteze în hambare, arborii din păduri îşi scutură […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea