Inspectorii ANAF au descins la baruri, firme de curierat, nunți și stațiuni: 677 de milioane de lei, valoarea neregulilor depistate
Inspectorii ANAF au descins la baruri, firme de curierat, nunți și stațiuni: 677 de milioane de lei, valoarea neregulilor depistate
Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală au verificat peste 20.000 de contribuabili în primele 8 luni ale anului, fiind estimate implicaţii fiscale şi aplicate sancţiuni contravenţionale în sumă totală de 677 milioane de lei, a anunţat, luni, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Ovidiu Heiuş, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.
„În primele 8 luni ale anului, practic ianuarie – august 2022, au fost vizaţi 20.188 de contribuabili, iar suma totală stabilită a fost de 677 de milioane de lei. De asemenea, au fost înaintate organelor de urmărire penală 125 de acte de sesizare, valoarea lor fiind de 403,9 milioane de lei”, a spus Lucian Ovidiu Heiuş.
Conform ANAF, în cursul lunii august, a fost iniţiată o nouă acţiune de control care vizează veniturile obţinute din munca prestată de persoanele fizice care livrează produse alimentare prin intermediul platformelor consacrate (curieri). Într-o primă etapă, au fost identificate aproape 200 de societăţi partenere ale celor mai mari platforme din România, care, în perioada 2019 – 2022, nu au declarat aproximativ 4,8 milioane de ore de muncă prestate de curieri, pentru care nu au fost achitate impozitele şi contribuţiile aferente.
Referitor la planul comun de acţiune privind organizarea controalelor fiscale în cooperare cu Inspecţia Muncii, în prezent este în curs de realizare acţiunea pilot derulată la nivelul municipiului Bucureşti şi judeţului Ilfov, prin intermediul Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Bucureşti.
De asemenea, începând din data de 30 iunie 2022, sunt organizate acţiuni de control la contribuabilii care au în proprietate, administrare/gestiune spaţii cu destinaţie principală de organizare evenimente (nunţi, botezuri, aniversări etc.). Controalele antifraudă vizează fiscalizarea veniturilor, inclusiv prin dotarea şi utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale în cazurile în care există această obligaţie legală, existenţa documentelor justificative pentru bunurile destinate comercializării, dar şi verificarea existenţei formelor legale pentru încadrarea în muncă a persoanelor care participă la activitatea comercială respectivă.
În perioada 30 iunie – 28 august 2022, inspectorii DGAF au verificat 214 contribuabili şi au aplicat 44 sancţiuni contravenţionale (43 amenzi şi un avertisment) în valoare totală de 564.789 lei (amenzi şi confiscări), respectiv: amenzi contravenţionale în valoare totală de 476.885 lei; confiscări (numerar şi bunuri) în valoare totală de 87.904 lei; s-a aplicat măsura suspendării activităţii în cazul a şase contribuabili (cinci pentru nedotare cu AMEF şi unul pentru nerespectarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal); au estimat implicaţii fiscale în valoare de 41.119 lei.
De asemenea, începând cu data de 8 iulie 2022, au fost organizate acţiuni de control la contribuabilii care desfăşoară activităţi de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte sau discotecilor. Astfel, în perioada 8 iulie – 28 august 2022, în cadrul acţiunii, au fost verificaţi 248 de contribuabili şi au fost aplicate 222 de sancţiuni contravenţionale (197 amenzi şi 25 avertismente) în valoare totală de 1.440.880 lei (amenzi şi confiscări), respectiv amenzi contravenţionale în valoare totală de 1.251.298 lei; sume confiscate (numerar şi bunuri) în valoare totală de 189.582 lei; s-a aplicat măsura suspendării activităţii în cazul a opt contribuabili (trei pentru nedotare cu AMEF, doi pentru neutilizare AMEF şi trei pentru nerespectarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal); în cazul a cinci contribuabili au fost stabilite/estimate implicaţii fiscale, reprezentând TVA, impozit pe dividende şi impozit pe venit, în valoare totală de 174.207 lei.
Totodată, în perioada iulie – august 2022, au fost desfăşurate acţiuni de control la operatorii economici care efectuează activităţi economice în staţiunile turistice de pe litoralul Mării Negre şi în regiunea Delta Dunării. Au fost verificaţi 2.416 contribuabili, au fost aplicate 2.542 sancţiuni contravenţionale (2.457 amenzi şi 85 avertismente) în valoare totală de 12,4 milioane de lei (amenzi şi confiscări), respectiv: amenzi contravenţionale în valoare totală de 12,337 milioane de lei; confiscări (numerar) în valoare totală de 76.624 lei; a fost suspendată activitatea a 38 contribuabili (37 contribuabili pentru nedotarea cu AMEF şi a unui contribuabil pentru neutilizare AMEF); au fost stabilite/estimate implicaţii fiscale, reprezentând impozit pe dividende, impozit pe venit în valoare totală de 108.314 lei.
În cadrul acestei acţiuni au fost verificaţi 89 de contribuabili care desfăşoară activităţi în domeniul cluburi/baruri, fiind aplicate 89 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 470.011 lei (amenzi şi confiscări).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
„Parada planetelor” 2025: Fenomenul spectaculos în cer, vizibil de pe Pământ. Cum poate fi văzută alinierea a șase planete în ianuarie și șapte în februarie
„Parada planetelor” 2025: Fenomenul spectaculos în cer, vizibil de pe Pământ. Cum poate fi văzută alinierea a șase planete în ianuarie și șapte în februarie Un fenomen astronomic spectaculos va putea fi admirat în lunile ianuarie și februarie 2025, o aliniere rară a planetelor, cunoscută sub numele de „parada planetelor”. Spectacolul „promis” de Marte Patru […]