INS: Deficit comercial mai mare cu 33,85%, la finalul primului trimestru din acest an
Deficitul balanţei comerciale a crescut la 3,645 miliarde de euro în primul trimestru din 2019, mai mare cu 921,8 milioane euro decât cel înregistrat în perioada ianuarie – martie 2018, pe fondul unor exporturi de 17,532 miliarde de euro şi al unor importuri de 21,177 miliarde de euro, potrivit datelor publicate, vineri, de Institutului Naţional de Statistică.
În primele trei luni din acest an, exporturile au crescut cu 3,2%, iar importurile cu 7,4%, comparativ cu perioada similară a anului trecut.
În perioada ianuarie – martie 2019, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de
produse maşini şi echipamente de transport (48,1% la export şi 36,9% la import) şi alte produse manufacturate (32,2% la export şi respectiv 30,5% la import).
Valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri în aceeaşi perioadă a fost de 13,642 miliarde de euro la expedieri şi de 15,95 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 77,8% din total exporturi şi 75,3% din total importuri.
Valoarea schimburilor extra-UE28 de bunuri a fost de 3,89 miliarde de euro la exporturi şi de 5,227 miliarde de euro la importuri, reprezentând 22,2% din total exporturi şi 24,7% din total importuri.
În luna martie 2019, exporturile FOB au însumat 6,129 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 7,361 miliarde de euro, rezultând un deficit de 1,232 miliarde de euro.
Faţă de luna martie 2018, exporturile au crescut cu 0,4%, iar importurile au crescut cu 2,7%.
Preţul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.
Preţul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional.
Sursa: economica.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Economie
Piața imobiliară din România a cunoscut transformări semnificative în ultimii ani, influențate de factori economici, demografici și culturali. De la tendințele urbanizării accelerate până la creșterea interesului pentru locuințele sustenabile sau în zone cu potențial turistic, cumpărătorii se confruntă cu o varietate tot mai mare de opțiuni. În acest context, alegerea locuinței ideale nu mai […]
Comunicat de presă Scopul proiectului: sporirea competitivitatii domeniului lucrariilor de demolare, combinand inovatiile tehnologice cu expertiza tehnica pentru a asigura un grad inalt de satisfactie in randul clientilor. Beneficiar: SUN AQUA SRL Perioada de implementare: 30.04.2025-30.04.2027 Valoarea totală a proiectului (Lei) : 9.813.836,17 Valoarea cofinanțării UE (lei) : 4.979.509,77 Rezumat proiect și activități: Societatea Sun […]
COMUNICAT DE PRESĂ începere proiect – Înființarea unei capacități de producție a energiei electrice din sursa solară pentru acoperirea consumului propriu în com. Bucerdea Grânoasă, jud. Alba
Comunicat de presă Comuna Bucerdea Grânoasă, cu sediul în Comuna Bucerdea Grânoasă, Str. Ioan Marinescu, Nr. 82, Jud. Alba, anunță lansarea procesului de implementare a proiectului cu titlul „Înființarea unei capacități de producție a energiei electrice din sursa solară pentru acoperirea consumului propriu în comuna Bucerdea Grânoasă, Județul Alba”, în cadrul Fondului pentru Modernizare/Programul-cheie 1: […]