Rămâi conectat

Ştirea zilei

Înmulţirea broaştelor, o problemă de mediu majoră în calea asfaltării unui drum din județul Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Înmulţirea broaştelor, o problemă de mediu majoră în calea asfaltării DJ 107K Galda-Întregalde.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba a decis că proiectul ”Consolidare corp drum judeţean DJ107K: Galda de Jos – Mesentea – Benic – Întregalde, Km 17+700-23+700“, amplasat în comuna Întregalde cu satele Întregalde centru și Modoleşti (intravilan şi extravilan), nu se supune evaluării impactului asupra mediului și nu se supune evaluării adecvate.

Prin proiectul depus de CJ Alba se dorește consolidarea drumului județean DJ107K: Galda de Jos – Mesentea – Benic – Întregalde. Lungimea traseului este de 6 km și are 86 de curbe. Deoarece proiectul este localizat parţial în ROSCI0253 Trascău şi ROSPA0087 Munţii Trascăului a fost obţinut avizul favorabil nr. 1383/31.08.2018 emis de Administraţia ”Natura 2000 Trascău”. ”Natura 2000 Trascău” a impus însă următoarele restricții pentru executantul lucrării: pentru protecţia speciilor de amfibieni se interzice efectuarea oricăror lucrări de construcţii pe tronsonul km 17+700 – 19+700 în perioada 1 martie – 31 mai în acele porţiuni unde se constată existenţa habitatelor favorabile pentru înmulţirea acestora.

Dacă va fi cazul, porţiunile cu interdicţii vor fi semnalizate de personalul Administraţiei ”Natura 2000 Trascău” în a doua jumătate a lunii februarie. S-a mai recomandat ca pe tronsonul km 18+800 – 19+700 să se menţină, acolo unde este posibil şi pe lungime cât mai mare, şanţurile de pământ, pentru a evita afectarea speciilor de amfibieni.

În plus, trebuie ca gabioanele amplasate pe tronsonul km 18+800 – 19+700 să conţină fragmentări (întreruperi cu lăţimea de 50 – 100 cm la distanţa de maxim 20 m), care să permită traversarea acestora de către speciile cu mobilitate redusă. Pe toată lungimea propusă trebuie să fie amenajate camere de cădere la ambele extremităţi ale podeţelor, care să permită acumularea şi stagnarea apelor. Acestea vor avea suprafaţă de minimum 1 mp, adâncimea de aproximativ 40 cm faţă de nivelul de bază al rigolei şi pereţii cu înclinare de aproximativ 45 de grade.

Se interzic categoric orice lucrări de lăţire a terasamentului, prin derocarea zonelor stâncoase, pe suprafaţa Rezervaţiei Naturale Cheile Întregalde (km 18+800 – 19+700), în lipsa consultării anterioare a reprezentanţilor Administraţiei ”Natura 2000 Trascău”, iar pe tronsonul care traversează Rezervaţia Naturală Cheile Întregalde (km 18+800 – 19+700) se va impune limitarea vitezei la maxim 30 km/oră, pentru evitarea producerii de zgomot, praf, disconfort sau a accidentării speciilor protejate.

Pe aceste tronsoane vor fi montate limitatoare de viteză. Pe tronsonul care traversează Rezervaţia Naturală Cheile Întregalde (km 18+800 – 19+700) s-a interzis amenajarea spaţiilor care să permită staţionarea autovehiculelor. La intersecţiile DJ 107K cu limitele siturilor ROSCI0253 Trascău şi ROSPA0087 Munţii Trascăului, precum şi a Rezervaţiei Naturale Cheile Întregalde, se vor amplasa panouri pentru semnalizarea acestora.

Pe tronsonul care traversează Rezervaţia Naturală Cheile Întregalde se interzic orice amenajări de şantier, precum şi depozitarea utilajelor, materialelor de construcţie şi a deşeurilor.

Pe toată extinderea proiectului se interzic lucrările mecanizate în albia minoră a Râului Galda. Se interzice modificarea conformaţiei albiei minore a Râului Galda sau a malurilor acestuia.

Valoarea totală a investiţiei a fost estimată la 9.726.387,05 lei (inclusiv TVA) din care construcțiile și montajul efectiv au fost estimate la 8.617.031,03 lei (inclusiv TVA). Durata de execuție estimată a lucrării este de 9 luni.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Ilinca Bozdog, absolventă a Colegiului Militar din Alba Iulia, admisă prima la specializarea război electronic în comunicații din cadrul Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov

Bera Larisa

Publicat

în

Ilinca Bozdog, absolventă a Colegiului Militar din Alba Iulia, admisă prima la specializarea război electronic în comunicații din cadrul Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov Absolventa Ilinca Bozdog, a fost admisă prima la specializarea război electronic în comunicații din cadrul Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov. Citește și: Ștefania Roșu, absolventă a Colegiului […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea