Înmatriculare 2023: MAI vrea înființarea unei platforme pentru ca proprietarii autoturismelor să le poată înmatricula online
Înmatriculare 2023: MAI vrea înființarea unei platforme pentru ca proprietarii autoturismelor să le poată înmatricula online
Un proiect de ordonanță de urgență a fost publicat de către Ministerul de Interne prin care se va crea cadrul legal privind înființarea unei platforme informatice, astfel transferul de proprietate asupra mașinilor se va putea face prin mijloace electronice.
Platforma poate fi folosită și pentru declararea la organul fiscal a dobândirii sau înstrăinării autovehiculelor, fără a mai fi nevoie de u drum la ANAF pentru înscrierea în evidențele fiscale.
Codul rutier urmează să fie modificat, potrivit proiectului de OUG de la MAI, astfel încât operațiunile legate de vânzarea ori înmatricularea și radierea din circulație a vehiculelor să se poată face online. Mai exact, după cum scrie în proiect, Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări va fi responsabilă cu dezvoltarea unei platforme informatice, ce este destinată furnizării de servicii publice electronice pentru înmatricularea vehiculelor.
Potrivit statisticilor Direcției generale permise de conducere și înmatriculări în 2022 au fost eliberate 1.455.388 certificate de înmatriculare, fără documentele emise ca duplicat al unor certificate deteriorate, pierdute sau furate, și au fost efectuate 167.847 operațiuni de radiere. Fiecare dintre aceste certificate a necesitat deplasarea solicitanților la mai multe instituții: autoritatea de înmatriculare, organul fiscal local sau organul fiscal teritorial al ANAF.
„În prezent realizarea tuturor operațiunilor conexe domeniului înmatriculării vehiculelor, necesită termene ce pot depăși 30 zile, prin prezentarea succesivă la mai multe autorități, termene ce ar putea fi reduse semnificativ prin stabilirea unor fluxuri simplificate de transmitere a datelor între instituțiile implicate. Acest demers ar putea aduce un real beneficiu cetățeanului, prin reducerea timpului necesar efectuării operațiunilor de înmatriculare și eliminarea deplasărilor la instituțiile implicate, ca urmare a prezentării documentelor sau transmiterii datelor necesare, unei singure instituții (cu excepția vehiculelor uzate aflate la prima înmatriculare în România, situație ce presupune și verificarea vehiculului de către RAR)”, se spune în nota de fundamentare a actului normativ elaborat la Ministerul de Interne.
Proiectul nu stabilește și un termen exact pentru apariția platformei, ci doar faptul că, „în vederea inițierii procedurilor de implementare a serviciilor publice electronice, se abilitează Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări să organizeze şi să coordoneze platforme-pilot pentru furnizarea de servicii publice electronice de înmatriculare”. În plus, proiectul stabilește și modificarea OG 78/2000, în sensul eliminării actualei obligații a autorității de înmatriculare de a înscrie datele despre proprietarii de vehicule în cartea de identitate a vehiculului, astfel încât operațiunile din domeniul înmatriculării vehiculelor să se poată face integral online, fără a fi necesară depunerea acestui document în original.
Din 2021, actul de vânzare-cumpărare a unui mijloc de transport poate fi încheiat și în formă electronică, nu numai în format fizic, tipărit, cu condiția aplicării pe document a unei semnături electronice.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
În genunchi mă întorc la tine: Ciprian Ciucu încearcă să îl aducă pe Marcel Ciolacu înapoi la masa negocierilor
În genunchi mă întorc la tine: Ciprian Ciucu încearcă să îl aducă pe Marcel Ciolacu înapoi la masa negocierilor „Eu nu am spus niciodată că îmi e silă să stau la masă cu PSD, iar cu referire la expresia „a te murdări de PSD”, eu doar am citat din discursul colegilor de la USR”, afirmă […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o oră
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor