Infracțiunile de înșelăciune comise în mediul online, în creștere în 2025: Recomandări din partea polițiștilor
Infracțiunile de înșelăciune comise în mediul online, în creștere în 2025: Recomandări din partea polițiștilor
Infracțiunile de înșelăciune comise în mediul online au cunoscut o creștere în primele trei luni ale anului 2025, de la 43 la 73 de cazuri.
Modurile de operare în cazul acestui gen de infracțiuni pleacă de la conturi false create pe rețelele sociale și ajung până la la înșelăciuni sentimentale.
Polițiștii din structurile de investigații criminale, cei care au competența să cerceteze astfel de fapte, atrag atenția asupra infracțiunilor de înșelăciune, comise în mediul on-line.
Citește și: Vârstnic din Abrud, țepuit de un adolescent de 19 ani, cu ajutorul unui anunț online: Cum a procedat tânărul pentru a vinde un telefon mobil
Astfel de infracțiuni vizează preponderent sfera investițiilor, domeniu în care sunt prezentate modalități de câștiguri imediate și consistente.
Persoanele aflate în spatele acestui tip de înșelăciuni promit câștiguri mari din investiții în criptomonede, forex, acțiuni etc. Victima investește sume din ce în ce mai mari, iar când încearcă să retragă banii, i se blochează accesul.
Creșterea de la 43 la 73 a infracțiunilor de înșelăciune comise în mediul online, în primele trei luni din 2025, are la bază, printre altele, dorința persoanelor vulnerabile de a obține câștiguri financiare în mod facil.
Un alt factor favorizant pentru comiterea acestui gen de infracțiuni este dat de nivelul de pregătire al victimelor, care nu sunt familiarizate cu tehnica și cu posibilitățile de fraudare în mediul on-line.
Modurile de operare pentru înșelăciunile comise online sunt diverse. Infractorii își crează conturi false pe rețele sociale, platforme de vânzări sau site-uri de întâlniri.
Pot folosi imagini furate, nume fictive sau chiar identități false ale unor persoane reale, pentru a posta anunțuri cu produse la prețuri foarte avantajoase (telefoane, electronice, bilete de avion, mașini etc.). După ce victima plătește un avans sau chiar întreaga sumă, produsul nu este livrat.
Un alt tip de înșelăciuni comise în mediul online sunt înșelăciunile sentimentale (romance scam). Infractorii pretind că sunt în căutarea unui partener, dezvoltă o relație emoțională cu victima și apoi cer bani pentru „urgențe” (bilete de avion, spitalizări, taxe vamale etc.).
Pentru a nu deveni victimă a înșelăciunilor comise în mediul on line, iată câteva recomandări esențiale:
1. Verifică autenticitatea site-urilor pe care vrei să le accesezi. Asigură-te că adresa site-ului începe cu „https” și că este corect scrisă. Atenție la imitațiile de site-uri cunoscute.
2. Fii sceptic la ofertele prea bune pentru a fi adevărate. Promoțiile exagerate, câștigurile la concursuri la care nu ai participat sau „moștenirile” neașteptate sunt semnale clare de fraudă.
3. Verifică recenziile și reputația magazinelor online. Caută păreri reale de la alți utilizatori înainte de a cumpăra de pe un site necunoscut.
4. Folosește metode de plată sigure. Evită transferurile directe sau criptomonedele pentru cumpărături online, apelează la plăți cu cardul sau la platforme cunoscute.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
ADMITERE LICEU 2025: Ierarhia mediilor din Alba și celelalte județe pentru înscrierea la studii liceale publicată de Ministerul Educației
ADMITERE LICEU 2025: Ierarhia mediilor din Alba și celelalte județe pentru înscrierea la studii liceale publicată de Ministerul Educației Ministerul Educației a publicat, vineri, 11 iulie 2025, ierarhia mediilor din Alba și celelalte județe pentru înscrierea la studii liceale. Ierarhia pentru admiterea la liceu conține lista absolvenților de gimnaziu care au susținut Evaluarea Națională. Ei […]
Inflație în continuă ascensiune și prețuri în creștere: Ce arată datele INS Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că, rata anuală a inflaţiei în luna iunie 2025, în comparație cu luna iunie 2024, s-a ridicat la 5,7%, deci, a crescut cu 0,2%. Rata anuală a inflaţiei în luna mai 2025 comparativ cu luna mai […]
VIDEO | Cum arată acum secțiunea 2 (Boița – Cornetu) a Autostrăzii Sibiu – Pitești (A1): Stadiul lucrărilor
Cum arată acum secțiunea 2 (Boița – Cornetu) a Autostrăzii Sibiu – Pitești (A1): Stadiul lucrărilor Constructorii turci (Mapa – Cenghiz) au în șantier mobilizați 106 muncitori și 62 de utilaje pe secțiunea 2 (Boița – Cornetu) a Autostrăzii Sibiu – Pitești (A1), a transmis Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). La viaductul […]