Rămâi conectat

Ştirea zilei

Închisoare cu suspendare pentru șoferul care provocat un accident soldat cu decesul unui militar aflat într-un autobuz al MApN

Ziarul Unirea

Publicat

în

Judecătoria Aiud a pronunţat prim decizie într-un dosar cu obiect ”uciderea din culpă” în care un şofer din Alba este acuzat că a provocat un accident rutier soldat cu decesul unui militar.

În dosar este inculpat un bărbat în vârstă de 41 de ani din comuna Lopadea Nouă. S. Martin este acuzat că a provocat un accident rutier, în 29 iulie 2015, care a dus la moartea un bărbat, militar în cadrul unei unităţi din Bucureşti, aflat într-un autobuz al Ministerului Apărării Naţionale. Inculpatul a fost condamnat la 2 ani şi 9 luni de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, pe o perioadă de 3 ani.

De asemenea, firma la care este asigurată autospeciala pe care o conducea şoferul trebuie să plătească daune morale totale de 600.000 de euro către patru părţi civile, printre care fiica şi soţia victimei. Potrivit rechizitoriului, în ziua când a avut loc accidentul, şoferul se deplasa cu autospecială încărcată cu lapte pe direcţia Alba Iulia – Teiuş şi a luat ”la ocazie” un pasager care intenţiona să ajungă la Teiuş.

”După aproximativ 5 minute, în jurul orei 16:25, în timp ce autospeciala a ajuns pe DN 1, în afara oraşului Teiuş, pe sensul opus de mers (Teiuş – Alba Iulia) rula o coloană militară compusă dintr-un număr de 7 (şapte) autovehicule aparţinând Ministerului Apărării Naţionale. (…) Inculpatul S. M., deşi a văzut coloana de autovehicule militare, nu a redus viteza cu care rula autospeciala pe care o conducea (autospeciala fiind prevăzută cu limitator de viteză care nu permite depăşirea vitezei de 90 km/h ), aceasta rulând cu viteza de 88 km/h la acel moment şi nici nu a circulat cât mai aproape de partea dreaptă a sensului său de mers, astfel că, pe fondul neatenţiei, fiind complet distras de telefonul mobil pe care-l urmărea în timp ce conducea autospeciala, a trecut cu autospeciala de axul căii de rulare şi a pătruns puţin pe sensul opus de mers (Teiuş – Alba Iulia) acroşând tangenţial pe lungime partea laterală spate a autobuzului marca M., condus regulamentar. Autospeciala condusă de inculpat este proiectată, în urma acestei acroşări, înapoi pe sensul său de mers iar inculpatul S. M. aude zgomotul cauzat de impactul dintre cele două autovehicule (al său şi autobuz), astfel că, din cauza acestui zgomot, inculpatul apasă pedala de frână şi frânează brusc autospeciala”, se precizează în rechizitoriul procurorilor.

În continuare, se susţine că autospeciala, în stare frânată, parcurge distanţa de 24,5 metri în linie dreaptă, având direcţia spre exteriorul (partea dreaptă) părţii carosabile a sensului său de mers (Alba Iulia – Teiuş) însă, pe fondul impulsului resimţit în urma impactului, autospecialei îi este imprimat un moment de ruliu (moment de răsucire) accentuat de dinamica celor 1.500 litri de lapte transportaţi în ultimul sector al cisternei, momentul de răsucire făcând ca maşina să devină incotrolabilă şi să fie propulsată pe sensul opus de deplasare.

În momentul în care autospeciala şi-a schimbat direcţia de deplasare, se afla tot în stare de frânare şi a mai parcurs în această stare încă o distanţă de 12,8 metri înainte de a se lovi frontal cu un alt autobuz militar condus, de asemenea, regulamentar. În urma impactului a rezultat decesul unui bărbat, care se afla în calitate de militar pe scaunul din dreapta-faţă al şoferului. De asemenea, persoana luată ”la ocazie” de către şoferul vinovat a suferit leziuni grave ce au necesitat 130-140 zile îngrijiri medicale. În autobuzul lovit de autospecială au mai suferit leziuni corporale încă zece pasageri (militari) însă aceste leziuni nu au necesitat pentru vindecare mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale, nu au pus în pericol viaţa victimelor şi nici nu au constituit prejudiciu estetic sau infirmitate.

”Singurul conducător auto care ar fi avut posibilitatea de a evita producerea accidentului este inculpatul S. M. Acesta avea obligaţia de a-şi focaliza atenţia pe menţinerea traiectoriei autospecialei pe calea de rulare, fără a fi distras în mod voluntar de urmărirea telefonului mobil coroborat cu fumatul unei ţigări. Conducătorii celor două autobuze implicate în accident nu aveau posibilitatea de evitare a evenimentului rutier”, afirmă magistratul de la Judecătoria Aiud. Şoferul a fost trimis în judecată în spetembrie 2017, iar prima decizie a fost pronunţată în aprilie 2019. Între timp, dosarul a ajuns pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia care va pronunţa sentinţa definitivă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 11 august 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS

Ziarul Unirea

Publicat

în

ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 11 august 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS Mai multe instituţii publice din Alba anunță posturi vacante la data de 28 iulie 2024 și organizează concursuri în următoarea perioadă. Pentru ocuparea posturilor, candidaţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea