Închisoare ACASĂ, sub supraveghere electronică. Guvernul va aproba în curând proiectul de lege
Proiectul de lege care introduce măsura supravegherii electronice a deținuților care își vor putea executa condamnarea la închisoare acasă va fi aprobat peste câteva de Guvern.
Executivul și-a programat pentru luna iunie adoptarea unui proiect de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal, a Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedură Penală, precum și a Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.
Proiectul urmărește introducerea măsurii supravegherii electronice, ca măsură pentru reducerea populației penitenciare, arată Ministerul Justiției, care este inițiator. De asemenea, Actul normativ va reglementa extinderea posibilității legale pentru luarea de către un judecător a măsurii supravegherii electronice drept formă de individualizare a executării pedepsei.
Tot în iunie, Guvernul va adopta și proiectul de Lege pentru acordarea de compensații financiare persoanelor care au executat în condiții necorespunzătoare pedepse sau măsuri privative de libertate. Proiectul are în vedere stabilirea unei compensații financiare în cazul cazării în condiții necorespunzătoare, complementar celor reglementate deja la nivel legislativ pentru compensație acordată persoanelor aflate încă în executarea unei pedepse privative de libertate.
”Măsura va fi de decongestionare a sistemului penitenciar, când se va ajunge la executarea totală sau parțială a pedepsei sub supraveghere electronică (…) Ne-am documentat inclusiv pe partea juridică, pe partea tehnică, de achiziție, de funcționare a respectivului sistem de supraveghere. Credem că vor fi necesare și modificări de ordin juridic, penal, pentru că nu poți introduce măsura dacă nu o consacri în partea generală a Codului, în procedura penală”, spunea Toader în urmă cu un an, citat de News.ro.
Ministrul a precizat că printre prevederile proiectului una se va referi la obligația pe care o va avea deținutul de a-și încărca la timp acumulatorul brățării. Un proiect de lege privind introducerea executării închisorii la domiciliu sub supreveghere electronică a fost adoptatat de Parlament anul trecut, dar Curtea Constituțională a considerat că prevederile sale sunt neconstituționale.
Sursa: profit.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Reforma companiilor de stat anunțată de Ilie Bolojan. Mai puțini membri în CA, indemnizații plafonate și indicatorii de performanță revizuiți: „Cei care nu acceptă, să plece”
Reforma companiilor de stat anunțată de Ilie Bolojan. Mai puțini membri în CA, indemnizații plafonate și indicatorii de performanță revizuiți: „Cei care nu acceptă, să plece” Premierul Ilie Bolojan şi vicepremierul Dragoş Anastasiu au anunţat azi, într-o conferinţă de presă de la ora 18:00, ce măsuri vor fi luate în cazul companiilor de stat. Premierul […]
Concediul de maternitate 2025: Calculul indemnizației, beneficiari și acte necesare. Cât pot sta mamele acasă după naștere și ce este stimulentul de inserție
Concediul de maternitate 2025: Calculul indemnizației, beneficiari și acte necesare. Cât pot sta mamele acasă după naștere și ce este stimulentul de inserție În 2025, regulile privind concediul de maternitate rămân esențiale pentru proaspetele mame care doresc să beneficieze de sprijin financiar și timp dedicat copilului. Indemnizația se calculează în funcție de veniturile realizate anterior nașterii, iar […]
Cutremur în sistemul bugetar. Bolojan: Primii care ar trebui să plece sunt pensionarii Ilie Bolojan a fost discutat luni seara, la B1 TV, despre situația cumulului pensiei cu salariul în sectorul public și dacă are în vedere vreo măsură pentru a reglementa această problemă. Premierul României este de părere că din instituțiile care urmează să […]