Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Închisoare ACASĂ, sub supraveghere electronică. Guvernul va aproba în curând proiectul de lege

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Proiectul de lege care introduce măsura supravegherii electronice a deținuților care își vor putea executa condamnarea la închisoare acasă va fi aprobat peste câteva de Guvern.

Executivul și-a programat pentru luna iunie adoptarea unui proiect de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal, a Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedură Penală, precum și a Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Proiectul urmărește introducerea măsurii supravegherii electronice, ca măsură pentru reducerea populației penitenciare, arată Ministerul Justiției, care este inițiator. De asemenea, Actul normativ va reglementa extinderea posibilității legale pentru luarea de către un judecător a măsurii supravegherii electronice drept formă de individualizare a executării pedepsei.

Tot în iunie, Guvernul va adopta și proiectul de Lege pentru acordarea de compensații financiare persoanelor care au executat în condiții necorespunzătoare pedepse sau măsuri privative de libertate. Proiectul are în vedere stabilirea unei compensații financiare în cazul cazării în condiții necorespunzătoare, complementar celor reglementate deja la nivel legislativ pentru compensație acordată persoanelor aflate încă în executarea unei pedepse privative de libertate.

”Măsura va fi de decongestionare a sistemului penitenciar, când se va ajunge la executarea totală sau parțială a pedepsei sub supraveghere electronică (…) Ne-am documentat inclusiv pe partea juridică, pe partea tehnică, de achiziție, de funcționare a respectivului sistem de supraveghere. Credem că vor fi necesare și modificări de ordin juridic, penal, pentru că nu poți introduce măsura dacă nu o consacri în partea generală a Codului, în procedura penală”, spunea Toader în urmă cu un an, citat de News.ro.

Ministrul a precizat că printre prevederile proiectului una se va referi la obligația pe care o va avea deținutul de a-și încărca la timp acumulatorul brățării. Un proiect de lege privind introducerea executării închisorii la domiciliu sub supreveghere electronică a fost adoptatat de Parlament anul trecut, dar Curtea Constituțională a considerat că prevederile sale sunt neconstituționale.

Sursa: profit.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Ce se mănâncă în prima zi de Paște: Care este primul aliment pe care trebuie să îl consumi pentru a avea noroc și prosperitate tot anul

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Ce se mănâncă în prima zi de Paște: Care este primul aliment pe care trebuie să îl consumi pentru a avea noroc și prosperitate tot anul Sărbătorile Pascale sunt se numără printre cele mai importante din an, momentul în care creștinii de pretutindeni sărbătoresc Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Este o perioadă încărcată de tradiții și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea