Închisoare ACASĂ, sub supraveghere electronică. Guvernul va aproba în curând proiectul de lege

Proiectul de lege care introduce măsura supravegherii electronice a deținuților care își vor putea executa condamnarea la închisoare acasă va fi aprobat peste câteva de Guvern.

Executivul și-a programat pentru luna iunie adoptarea unui proiect de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal, a Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedură Penală, precum și a Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Proiectul urmărește introducerea măsurii supravegherii electronice, ca măsură pentru reducerea populației penitenciare, arată Ministerul Justiției, care este inițiator. De asemenea, Actul normativ va reglementa extinderea posibilității legale pentru luarea de către un judecător a măsurii supravegherii electronice drept formă de individualizare a executării pedepsei.

Tot în iunie, Guvernul va adopta și proiectul de Lege pentru acordarea de compensații financiare persoanelor care au executat în condiții necorespunzătoare pedepse sau măsuri privative de libertate. Proiectul are în vedere stabilirea unei compensații financiare în cazul cazării în condiții necorespunzătoare, complementar celor reglementate deja la nivel legislativ pentru compensație acordată persoanelor aflate încă în executarea unei pedepse privative de libertate.

”Măsura va fi de decongestionare a sistemului penitenciar, când se va ajunge la executarea totală sau parțială a pedepsei sub supraveghere electronică (…) Ne-am documentat inclusiv pe partea juridică, pe partea tehnică, de achiziție, de funcționare a respectivului sistem de supraveghere. Credem că vor fi necesare și modificări de ordin juridic, penal, pentru că nu poți introduce măsura dacă nu o consacri în partea generală a Codului, în procedura penală”, spunea Toader în urmă cu un an, citat de News.ro.

Ministrul a precizat că printre prevederile proiectului una se va referi la obligația pe care o va avea deținutul de a-și încărca la timp acumulatorul brățării. Un proiect de lege privind introducerea executării închisorii la domiciliu sub supreveghere electronică a fost adoptatat de Parlament anul trecut, dar Curtea Constituțională a considerat că prevederile sale sunt neconstituționale.

Sursa: profit.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Psd da liber la faradelege 22 martie 2019 at 9:45

Penalii care conduc tara poarta grija penalilor si infractorilor: daca au mucegai in celula ii recompenseaza cu bani, daca nu suporta celula „fac”puscarie acasa..In timpul asta zilnic sute de oameni care si-au platit taxele si CAS-ul la stat mor in spitale infecte lipsiti de cele mai elementare masuri de asistenta medicala..

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...