Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Începe luna IULIE sau CUPTOR: Când trebuie să-ți ”bați” bărbatul ca să fie liniște și pace în casă tot restul anului. Tradiții și superstiții

Ziarul Unirea

Publicat

în

Începe luna IULIE sau CUPTOR: Când trebuie să-ți ”bați” bărbatul ca să fie liniște și pace în casă tot restul anului. Tradiții și superstiții

Luna iulie sau luna lui Cuptor este plină de obiceiuri frumoase, mai ales în zona rurală din România. Este luna secerișului și a roadelor de vară, luna Pandeliilor și luna Sfântului Ilie, iar câteva tradiții și superstiții din luna iulie care mai sunt păstrate și azi!

Știai că în luna iulie, orice femeie serioasă și bună gospodină trebuie să își ”bată” bărbatul? Este o zi anume, o sărbătoare populară dedicată femeilor, în care, la propriu, nevasta trebuie să îi ”croiască” vreo două palme soțului. Mai sunt și alte tradiții și superstiții din luna iulie care au farmecul lor și o notă amuzantă!

Citește și: Calendar ortodox IULIE 2024: Sfântul ILIE, cea mai importantă sărbătoare a lunii

Secerișul și Panteliile

Fiecare săptămână din luna iulie are obiceiurile și tradițiile ei. Prima săptămână este dedicată secerișului, deoarece se coace grâul însămânțat de cu toamna, iar în iulie se recoltează.

Un bun obicei de pe vremuri era acela de a pregăti primii colaci cu făină nouă. De cum secerau grâul, gospodarii mergeau la moară și pregăteau prima făină nouă, o făină albă și aromată, cu un gust mult mai dulce decât făina veche de anul trecut. Iar gospodinele pregăteau colaci din făină nouă, cozonaci și plăcinte din care duceau plocon și nașilor.

A doua săptămână din iulie este săptămâna Panteliilor, ființe magice asemănătoare cu ielele. În popor se spune că Panteliile sunt surorile aprige ale Sf. Ilie și că ele aduc furtunile și trăznetele, ploile torențiale, dar și căldura care pârjolește ogoarele. De aceea, în săptămâna Panteliilor nu se gătește nimic la cuptor, nici pâine, nici plăcinte. În această săptămână gospodinele se ocupă de casă și de curte, udă bine legumele și pomii și se feresc să gătească la cuptor, să nu supere Panteliile care ar putea aduce caniculă și mai mare peste ogoare.

Ziua în care trebuie să îți bați bărbatul

Așa cum spun tradițiile și superstițiile din luna iulie, după ce trec Panteliile, pe data de 15 iulie este Ciurica. Sărbătoarea aceasta amintește de Sf. Chiric și de mama lui, Iulita, care au fost prigoniți de turci și uciși pentru că nu și-au lepădat credința creștină.

Citește și: Mesaje de SFANTUL Ilie 2024. Urări, SMS-uri şi felicitări pe care le poţi transmite celor îşi serbează onomastica

În poveștile din popor, se spune că Ciurica ar fi fost o creștină căsătorită forțat cu un turc, iar acesta ar fi ucis-o pentru că nu a vrut să treacă la religia islamică. De aceea, când este ziua ei, pe data de 15 iulie, bărbații nu trebuie să ridice mâna asupra femeilor, în schimb femeile au voie să își bată bărbații, să le altoiască vreo două palme, ca să fie liniște și pace în casă tot restul anului…

Printre cele mai amuzante superstiții din luna iulie, se spune că cine ia bătaie când este ziua Ciuricăi, va fi supus tot anul, dar nu se va certa deloc cu nevasta.

Tradiții și superstiții în săptămâna lui Ilie

Praznicul Sfântului Ilie se ține pe data de 20 iulie, iar ultima decadă din iulie este bogată în credințe și obiceiuri legate de această sărbătoare și mai ales de ploaie și secetă.

Sfântul Ilie dezleagă ploile, tună, fulgeră şi trăsneşte duhurile rele ascunse pe pământ, plesnindu-le cu biciul lui de foc, oriunde s-ar ascunde – în vârful arborilor, sub streaşina casei sau în turla bisericii.

Citește și: Mesaje cu URARI de ”La mulți ani” de Sfântul Ilie. Felicitări și idei de mesaje pentru sărbătoriți

De ziua lui Ilie, dimineața devreme, femeile culeg plante de leac și mai ales busuioc, apoi culeg mere din livadă. Ele se duc cu busuiocul și merele la biserică să fie sfințite, apoi le dau fetelor și copiilor să fie sănătoși și protejați de rele și boli. Femeile care știau să pregătească diverse leacuri, ardeau câteva crenguțe de busuioc sfințit, iar cenușa o păstrau cu grijă pentru diverse alifii tămăduitoare.

Tot de Sf. Ilie, apicultorii încep să culeagă mierea din stupi, iar gospodinele dau de pomană mere, miere și colaci din făină nouă. Este o zi în care se pomenesc morții și se cinstesc bunicii și străbunicii trecuți pe lumea cealaltă.

Superstiții din luna iulie despre vreme

Din străbuni se spune că, dacă iulie va fi o lună toridă și secetoasă, luna februarie din următorul an va fi foarte geroasă și vântoasă.

Dacă tună de Sf. Ilie, pe data de 20 iulie, se strică merele și fructele de vară. Dacă plouă de Sf Ilie, va ploua timp de 20 de zile. Iar dacă arde soarele, va fi iarna grea și secetoasă.

De ziua Sf. Ilie nu trebuie nimeni să lucreze. Oamenii trebuie să meargă la biserică dimineața și apoi să se odihnească. Cine lucrează, riscă să fie trăznit sau să își piardă recoltele de la câmp. Vremea este capricioasă și răzbunătoare cu cei care nu îl cinstesc pe Sf. Ilie!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Cele mai frumoase mesaje de Crăciun. Urări și felicitări pe care le puteți trimite celor dragi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje de Craciun 2025 • Texte frumoase cu urări și felicitări de Crăciun MESAJELE DE CRĂCIUN sunt dovada că nu uităm de nicio persoană dragă în seara de Ajun. Vă punem la dispoziție câteva idei de mesaje de Crăciun pe care le puteți trimite prietenilor și părinților. Cand ultimele zile cad din miile de calendare, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea