Începând de joi, se dă STARTUL activităţilor omagiale dedicate Zilei Naţionale a României la Alba Iulia
Miercuri, 19 noiembrie, consilierii județeni au aprobat Programul activităţilor omagiale dedicate Zilei Naţionale a României – 1 Decembrie 2014 și un buget de 312.000 de lei pentru organizarea manifestărilor.
Potrivit expuneii de motive la proiectul de hotărâre “activităţile omagiale dedicate Zilei Naţionale a României ce se vor desfăşura la Alba Iulia, Capitala Unirii, a românilor de pretutindeni, locul în care an de an românii din cele patru zări, cei de lângă noi şi cei de dincolo de ţări şi mări se întâlnesc pentru a discuta şi propune soluţii de păstrare a identităţii naţionale.
În Programul propus a se realiza în acest an se pot regăsi toţi cei care vor dori să sărbătorească la Alba Iulia, împlinirea a 96 de ani de la Marea Unire.
Programul se întinde pe parcursul a 14 zile, începând cu data de 20 noiembrie până în data de 3 decembrie 2014 şi cuprinde activităţi organizate de Consiliul Judeţean Alba, unităţile subordonate: Centrul de Cultură Augustin Bena, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, respectiv:
– Crosul Unirii
– Simpozionul ”Unitate, continuitate şi independenţă în istoria poporului roman. 96 de ani
de la Marea Unire (1918-2014)”
– Congresul Spiritualităţii Româneşti de Pretutindeni -ediţia a XVIII-a
– Simpozionul ”SMURD Alba – primii 5 ani împreună”
– Spectacole artistice şi activităţi integrate în Programul ”Festival de România”
Simpozionul ” Unitate, continuitate si independentă în istoria poporului roman. 96 de ani de la Marea Unire (1918-2014) ” – simpozion în cadrul căruia vor fi prezentate informaţii noi în domeniul cercetării istoriei naţionale şi inovaţii în domeniul restaurării-conservării bunurilor de patrimoniu. Simpozionul va reuni istorici, specialişti şi experţi din cadrul muzeelor, instituţiilor de cercetare şi universităţi din toată ţara. Simpozionul va debuta cu lansarea revistei Apulum şi vernisajul expoziţiei Necropola de epoca bronzului de la Sebeş.
Congresul Spiritualităţii Româneşti de Pretutindeni, congres ce se află la cea de-a XVIII-a ediţie. începând cu anul 2002, locul de desfăşurare este Alba Iulia, oraş Simbol al istoriei românilor. A fost dorinţa celor care în 1993 se reuneau în primul congres, iniţiat de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, când s-a sărbătorit 75 de ani de la Marea Unire. Primele cinci Congrese s-au desfăşurat, cu întrerupere, la Băile Herculane. Acestui forum, care aduna laolaltă deopotrivă românii din zona etnogenezei noastre aflaţi dincolo de hotarele României de azi şi din cele patru vânturi unde i-a purtat soarta, îi lipsea ceva pentru a deveni reprezentativ: un Simbol.
Prin Congresul Spiritualităţii Româneşti, Alba Iulia a fost onorată în decursul celor 12 ediţii de prezenţa unor personalităţi de prim rang al ştiinţei, culturii, spiritualităţii româneşti venite din Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Ungaria dar şi din Rusia, S.U.A., Germania, Franţa, Italia, Canada, Kazahstan ş.a.m.d. Organizarea „Congresului Spiritualităţii Româneşti de Pretutindeni” şi în acest an la Alba Iulia precum şi alte activităţi desfăşurate de către Asociaţia „Congresul Spiritualităţii Româneşti de Pretutindeni”, constituie cadrul favorabil pentru reafirmarea identităţii naţionale a românilor din toate colţurile lumii.
Temele principale de dezbatere ale celor patru secţiuni sunt: „Neamul traco-daco-get şi destinul său istoric”, ”Vodă Constantin Brâncoveanu Basarab şi Dimitrie Cantemir. “ 5 Martiri ş cărturari”, ”Mihai Eminescu – erou naţional. Fapte dovedite cu prilejul împlinirii a 125 de ani de nemurire (15 iunie 2014) şi 165 de la naşterea (15 ianuarie 2015) „acestui Luceafăr”, cum îl numea Simion Bărnuţiu” şi „Slujitori ai românităţii – personalităţi contemporane la vârsta senectuţii active în promovarea intereselor şi valorilor neamului” .
Precizăm totodată, că din anul 2006 Consiliului Judeţean Alba este membru al Asociaţiei „Congresul Spiritualităţii Româneşti de Pretutindeni”, calitate care presupune susţinerea şi implicarea activă în proiectele şi activităţile derulate de acest organism.
Simpozionul ”SMURD Alba – primii 5 ani împreună”, în acest an împlinindu-se 20 de ani de la înfiinţarea Unităţii de Primiri Urgenţe, 10 ani de la înfiinţarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Unirea” al Judeţului Alba şi 5 ani de când cele două instituţii împreună au înfiinţat SMURD Alba, ocazie prin care în cadrul simpozionului medici, asistenţi, ofiţeri, subofiţeri, paramedici, parteneri şi colaboratori vor dezbate principalele elemente în dezvoltarea şi modernizarea Unităţii de Primiri Urgenţe, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi SMURD Alba, vor fi prezentate filme documentare şi se va organiza o expoziţie cu autospeciale de stins incendii, descarcerare şi ambulanţe SMURD.
Spectacole artistice si activităţi integrate în Programul ”Festival de România” – Spectacolele Folclorice de cântec şi dans popular au fost şi rămân filonul principal al manifestărilor artistice dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale a României, la care participă şi în acest an formaţii artistice din provinciile istorice: Transilvania, Banat, Moldova, Oltenia, Dobrogea.
Pe parcursul Programului, aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean Alba va desfăşura acţiuni de organizare şi promovare a simbolului de unitate a românilor.”
Notă: Cheltuielile privind desfăşurarea activităţilor omagiale dedicate Zilei Naţionale a României – 1 Decembrie 2014 enumerate mai sus, privesc costuri pentru scenă, sonorizare, lumini, cheltuieli de promovare, materiale informative, tipărituri, premii, onorarii, cheltuieli de transport, cazare, masă, cheltuieli privind închiriere săli.”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | APEL UMANITAR pentru o familie din Alba Iulia, care a rămas fără locuință în urma unui incendiu
FOTO | APEL UMANITAR pentru o familie din Alba Iulia, care a rămas fără locuință în urma unui incendiu Un apel umanitar a fost lansat pentru familia Cercea, din cartierul Pâclișa din municipiul Alba Iulia. În urmă cu câteva zile, casa lor a fost cuprinsă de flăcări și oamenii au rămas fără acoperiș deasupra capului […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii11 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată