Încep lucrările la „autostrada animalelor”, cel mai mare ecoduct din România: Pod acoperit cu vegetație pentru sălbăticiuni care va traversa A1 și alte obiective
Încep lucrările la „autostrada animalelor”, cel mai mare ecoduct din România: Pod acoperit cu vegetație pentru sălbăticiuni care va traversa A1 și alte obiective
Anul acesta vor începe lucrările la ”autostrada animalelor”, cel mai mare ecoduct din România, adică un pod acoperit cu vegetație pentru animalele sălbatice, care va traversa A1 și alte obiective.
El va fi construit în paralel cu lucrările pe tronsonul 3 Sibiu – Pitești al Autostrăzii A1, la intrarea pe Valea Oltului, pentru ca animalele să poată trece peste DN7, o cale ferată, și peste râul Olt. Ecoductul va avea 300 de metri lungime și 100 de metri lățime.
Ecoductul pentru animale sălbatice va fi construit în zona montană dintre Cornetu și Brezoi, în cadrul lucrărilor la autostrada A1 Sibiu – Pitești secțiunea 3 – însă nu pe autostradă, ci în paralel, pe DN7.
Este primul ecoduct complex care va trece peste trei mari obstacole – DN7, calea ferată și râul Olt.
„Podul” va avea o lungime de peste 300 de metri și o lățime minimă de 100 de metri. Acesta va fi acoperit cu vegetație, astfel încât să fie creat un mediu prietenos pentru animale.
Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR: „Este construit dintr-o structură mixă – metalică și de beton și va permite animalelor mari, mamiferelor mari, urși cerbi…orice animal mare, să treacă pe acolo”.
Lucrările sunt estimate să dureze aproximativ doi ani și jumătate din momentul în care vor începe.
Irinel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor: „Suntem în curs de autorizare, cererea pentru autorizația de emitere a autorizării a lucrărilor este depusă la ministerul Transporturilor, luna aceasta se va emite autorizarea de construire și imediat constructorul va purcede la începerea lucrărilor”.
Obligatoriu pentru primirea banilor europeni
Având în vedere că zona este într-o regiune montană cu multe animale, lucrările includ și măsuri de protecție a mediului. Iar toate țările care primesc bani europeni sunt obligate să respecte această legislație.
Ionuț Ciurea, Asociația Pro Infrastructura: „Avem niște autostrăzi care se construiesc în zone montane, în areale super sensibile ale faunei și avem nevoie să respectăm și natura. Dacă vorbim de accesare de fonduri europene, trebuie să respectăm și legislația de mediu”.
Lucrările fac parte din contractul pentru construcția secțiunii 3 a autostrăzii A1 Sibiu-Pitești, cu o valoare de aproximativ 5,3 miliarde de lei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA mâine în România: Unde vor fi precipitații. Prognoza meteo pentru vineri, 11 iulie 2025
Cum va fi vremea mâine în România: Unde vor fi precipitații. Prognoza meteo pentru vineri, 11 iulie 2025 Valorile termice vor crește ușor în vestul, nordul și centrul țării, iar în rest nu vor avea variații semnificative în cursul zilei de vineri, 11 iulie 2025, în România. Pe alocuri vor cădea ploi. Citește și: Cum […]
PENSII 2025: Cum se va impozita pensia peste 3.000 de lei. Formula de calcul, explicată de ministrul Muncii
PENSII 2025: Cum se va impozita pensia peste 3.000 de lei. Formula de calcul, explicată de ministrul Muncii Ministrul Muncii, Florin Manole, a oferit joi, 10 iulie 2025, într-un interviu la un post de televiziune, detalii privind modul în care se va aplica noua taxare a pensiilor care depășesc pragul de 3.000 de lei. Citește […]
Bugetul statului: Un sac fără fund pentru companiile cu pierderi. Salariul directorilor invers proporțional cu profitul companiei
Bugetul statului: Un sac fără fund pentru companiile cu pierderi. Salariul directorilor invers proporțional cu profitul companiei Multe companii ale statului au devenit de-a lungul anilor niște găuri negre în care s-au pierdut miliarde de lei. Deși au fost subvenționate, acestea au înghițit foarte mulți bani din bugetul de stat, pe care acum, autoritățile încearcă […]