Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Cazul unui INCENDIU teribil din Alba, fără rezolvare după șapte ani de procese: Un fost angajat a murit, iar fostul administrator a fost achitat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cazul unui INCENDIU teribil din Alba, fără rezolvare după șapte ani de procese: Un fost angajat a murit, iar fostul administrator a fost achitat

O femeie, fost administrator al unei ferme de pui din Alba, și firma pe care o conducea au fost achitate pentru ucidere din culpă. Victima este un fost angajat, care a murit în urma unui incendiu.

Accidentul a avut loc în urmă cu șase ani, iar sentința definitivă a fost pronunțată pe 2 martie 2023 la Curtea de Apel Alba Iulia. Cinci ani au durat cercetările în acest caz.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Bărbatul suda o poartă de metal la ferma de pui a firmei și a suferit arsuri grave în urma incendiului. Șefa fermei (S. C.) a fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, iar firma pentru ucidere din culpă.

„În calitate de șef la o fermă cu punctul de lucru în Jud. Alba, inculpata C. a dispus ca persoana vătămată D. (52 ani) să realizeze o operațiune pentru care nu avea calificarea necesară, a permis ca operațiunea de sudare să se desfășoare fără respectarea normelor privind prevenirea și stingerea incendiilor și a dispus ca persoana vătămată D. să realizeze o operațiune de sudură deși cunoștea faptul că acesta nu are echipament individual de protecție, acte ce au contribuit la izbucnirea incendiului din data de 27.03.2016, incendiu în urma căruia a rezultat decesul persoanei vătămate”, au precizat procurorii în rechizitoriu.

De asemenea, societatea comercială a fost acuzată că a permis ca operațiunea de sudare să se desfășoare fără respectarea normelor privind prevenirea și stingerea incendiilor și nu a asigurat dotarea angajatului cu echipament individual de protecție.

A intrat în hală să stingă incendiul

Bărbatul era angajat în funcţia de lăcătuş mecanic în cadrul fermei din și, din dispoziția inculpatei și cu știința societății angajatoare, a sudat componentele ușii de acces în hala nr. 4 a fermei, context în care în incinta acesteia a izbucnit un incendiu. În locul în care s-a produs evenimentul, angajatul a efectuat operaţia de prindere în perete a tocului uşii şi a ramelor metalice, prin sudarea pieselor.

Pe timpul executării lucrării de sudură a sărit zgură încinsă pe patul de paie, producând un focar inițial de incendiu, care s-a extins rapid în interiorul halei. Victima a reintrat în hală cu scopul de a încerca să stingă incendiul, fiind ulterior preluată de un echipaj SMURD și dusă la Spitalul Județean de Urgență Alba. De la această unitate spitalicească, având în vedere gravitatea arsurilor, victima a fost transferată la București, unde a murit în 7 aprilie 2016.

În final Curtea de Apel Alba Iulia a dispus achitarea femeii și a societății comerciale pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală. Pe fond, la Judecătoria Alba Iulia, femeia a fost condamnată la 2 ani şi 2 luni închisoare cu suspendare iar firma a primit o amendă penală în valoare de 140.000 lei, pentru ucidere din culpă.

„Caz de împiedicare a exercitării acțiunii penale”

Instanța de apel a reținut, însă, o altă stare de fapt. „Curtea nu poate omite că au rămas șanse de salvare a vieții victimei dacă comportamentul său ulterior ar fi fost unul adaptat situației, putând evita contactul cu flăcările directe care așa cum rezultă din actele medicale au condus la producerea de arsuri de gradul II, III pe o suprafață de 55% din corp. Comportamentul său și voința sa liberă de a se expune pericolului sunt în opinia Curții, conform materialului probator administrat, factorul, direct, principal și favorizant în producerea decesului”, se susține în hotărârea Curții de Apel.

Instanța a considerat, astfel, că „suntem în prezența unui caz de împiedicare a exercitării acțiunii penale”. Prin urmare, au fost anulate și daunele materiale și morale acordate de instanța de fond (7.881 lei și 20.000 euro), rămânând ca familia victimei să se adrese pe cale civilă pentru a obține compensații financiare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Codul Muncii 2024: Care sunt categoriile de oameni care pot refuza munca de noapte. Noua lege a trecut de Plenul Camerei Deputaților

Bogdan Ilea

Publicat

în

Codul Muncii 2024: Care sunt categoriile de oameni care pot refuza munca de noapte. Noua lege a trecut de Plenul Camerei Deputaților O nouă lege care permite anumitor categorii de oameni să refuze munca de noapte, precum proaspetele mămici sau parinții din familiile monoparentale, a trecut de Plenul Camerei Deputaților. Plenul Camerei Deputaților a votat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea