Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Curier Județean

17-19 mai 2024: Festivalul Internațional „Lucian Blaga” la Lancrăm și Sebeș. Expoziții, spectacole, lansări de carte. PROGRAMUL

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

17-19 mai 2024: Festivalul Internațional „Lucian Blaga” la Lancrăm și Sebeș. Expoziții, spectacole, lansări de carte. PROGRAMUL

La începutul primăverii, de 44 de ani, Sebeșul și Lancrămul își invită oaspeții prețuiți pentru a clădi împreună o nouă ediție a Festivalului „Lucian Blaga”, aici fiind obârșia evenimentului care se ivea în lumină în anul 1981, aducând „Laudă semințelor, celor de față și în veci tuturor!”.

Fondat în anul 1981 de Achim Mihu, Mircea Tomuș, Gheorghe Maniu, Ion Mărgineanu, onorat de prezența lui Constantin Noica în anul 1984, a lui Nicolae Steinhardt în 1986, Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș și de la Lancrăm reprezintă o istorie culturală de prețuit în zilele noastre, resursele sale regăsindu-se în eforturile ale căror ecouri vrem să le ascultăm azi.

Model de stabilitate și de viziune culturală, festivalul creat în jurul personalității lui Lucian Blaga a generat un pol cultural-educativ care reunește cei mai importanți exegeți ai operei blagiene, dar și instituții de educație și cultură, edituri, sub cupola Academiei Române cu care festivalul și principalul său organizator, Centrul Cultural „Lucian Blaga” are un parteneriat solid, în anul 2023 fiind semnat un nou protocol de colaborare cu Academia Română – București, prin Institutul de Filosofie și Psihologie „C. Rădulescu-Motru”, reprezentată prin Președintele Secției de Filosofie, Psihologie, Teologie și Pedagogie, acad. Mircea Dumitru și directorul institutului, C.S. I dr. Viorel Vizureanu.

Programul festivalului din acest an include două sesiuni de comunicări științifice, lansări de carte alături de edituri prestigioase, tradiționalul concurs de recitare de poezie, festivități de premiere ale concursurilor de creație, o expoziție de sculptură aparținând artistei Doina Lie, opera rock „Meșterul Manole” pusă în act de Teatrul de Operetă „Ion Dacian”, care va fi jucată în biserica evanghelică din Sebeș. Festivalul are o pregnantă latură dedicată tinerilor, elevii din Sebeș fiind în număr mare voluntari implicați în organizare.

Citește și: MÂINE: Vernisajul expoziției „Confesiuni cromatice” a pictorului sebeșean Voicu Preja, la Primăria Municipiului Sebeș

PROGRAMUL

FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL „LUCIAN BLAGA” LANCRĂM – SEBEȘ

Ediția a XLIV-a

17-19 mai 2024

VINERI, 17 mai 2024

LANCRĂM și SEBEȘ

Orele 10.00-10.45: Începutul și sfârșitul. Pelerinaj la statuia lui Lucian Blaga din Lancrăm și la mormântul scriitorului. Rugăciune de pomenire.

Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm

Ora 11.00: DESCHIDEREA OFICIALĂ A FESTIVALULUI

Momente artistice regizate de Florin Coșuleț, cu studenții secției de Artă Dramatică ai Facultății de Litere și Arte din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și tinerii voluntari din Sebeș, alături de Asociația Tinerilor de pe Valea Sebeșului. Cu participarea artistei nipone Chiyo Hagiwara. Scenografia: Alin Gavrilă.

Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm

Ora 12.30: Sesiune de comunicări ştiinţifice

Moderator: CS I dr. Eugeniu Nistor.

Cărţi şi reviste în festival – moderează poetul Ion Mărgineanu.

Primăria Municipiului Sebeș

Ora 17.00: CONFERINȚĂ având ca temă eroul național AVRAM IANCU. Lansări de carte și momente aniversare alături de Editura „Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca.

Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș

ORA 19.30: Sala de evenimente „Radu Stanca”

SPECTACOL: „Jurnalul fericirii”, după Nicolae Steinhardt. Regia: Florin Coșuleț.

SÂMBĂTĂ, 18 mai 2024

SEBEȘ și LANCRĂM

Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş

Ora 09.00: Sesiune de comunicări ştiinţifice

Moderator: prof. univ. dr. Ilie Moise.

Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm

Ora 11.00: Festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului național de creație literară și artă plastică „Laudă semințelor, celor de față şi-n veci tuturor!”. Expoziție de artă plastică.

Primăria Municipiului Sebeș

Ora 17.00: EXPOZIȚIE DE SCULPTURĂ „DOINA LIE”.

Curator: Maria Lie-Steiner. Lansarea catalogului de expoziție.

Momente muzicale cu pianista Chiyo Hagiwara (Japonia).

Ora 19.30: BISERICA EVANGHELICĂ SEBEȘ

SPECTACOL: „MEȘTERUL MANOLE” – OPERĂ ROCK. O producție a Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” București.

DUMINICĂ, 19 mai 2024

SEBEȘ și LANCRĂM

Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş

Ora 11.00: Festivitatea de premiere a Concursului de lectură pentru clasele I-IV „Laudă semințelor, celor de față și în veci tuturor!”.

Lansare de carte pentru copii: „Ce aude unicornul”, II (volum colectiv realizat de elevi din Sebeș).

Participă trupele de teatru pentru elevi Pied Piper și Gepetto – prof. coord. Lavinia Donose, Școala de muzică „DoReMi” – prof. coord. Alexandra Pamfilie (proiecte susținute de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș). Expoziție de artă plastică a elevilor Colegiului Național „Lucian Blaga” – prof. coord. Camelia Zurman.

Participă elevii câștigători ai concursului de lectură pentru clasele I-IV, coordonator prof. Mihaela Gatea.

Primirea elevilor cu: Ordinul Scutierilor de Mühlbach, Fanfara din Petrești, Trupa de dansuri săsești Sebeș.

Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm

Ora 17.00: Concurs de recitare de poezie.

Expoziție de artă plastică Aurel Sârbu.

Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș

Ora 19.00: Întâlnire cu poetul MIRCEA DINESCU – conferință și lansare de carte.

Primirea publicului cu Fanfara din Petrești.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

19 mai – 19 iunie: Expoziția BrickCarolina 2024 la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei: Călătorie în lumea pieselor Lego, pentru oameni de toate vârstele

Bogdan Ilea

Publicat

în

19 mai – 19 iunie: Expoziția BrickCarolina 2024 la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei: Călătorie în lumea pieselor Lego, pentru oameni de toate vârstele La Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei, timp de o lunâ, începând din 19 mai, va avea loc expoziția BrickCarolina 2024. Aceasta oferă o călătorie în lumea pieselor Lego, pentru oameni de toate vârstele. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea