Rămâi conectat

Ştirea zilei

Încălzirea prin pardoseală scade cheltuielile cu 30 la sută

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Echipamentele şi manopera costă în jur de 25 de euro pe metru pătrat, putând ajunge şi la 80 de euro. Cei care sunt în căutare de soluţii de încălzire pe timp de iarnă au la dispoziţie şi încălzirea prin pardoseală cu apă sau cu energie electrică.
„Consumul de combustibil se reduce cu până la 30%, ceea ce amortizează într-un timp relativ scurt diferenţa de cost faţă de sistemele clasice de încălzire”, explică Sabin Cernat, administrator la firma Carpaţi Service SRL din Bucureşti.
Pentru varianta electrică este neapărat nevoie de o instalaţie menită să susţină consumul de energie. În plus, pardoseala nu va mai putea fi „modificată” pentru a nu se distruge instalaţia.
lPerioadă de garanţie de 15 ani
Pentru a beneficia de încălzire electrică prin pardoseală aveţi nevoie de cabluri încălzitoare alimentate electric la 220 V, îngropate în pardoseală şi alimentate de priză. Pentru o astfel de instalaţie, costurile lunare ale încălzirii ajung la 500 de lei pentru o casă bine izolată, cu 130 de metri pătraţi. Costurile de instalare se calculează în funcţie de suprafaţa care are nevoie de echipament. „Costul investiţiei variază între 20 şi 23 de euro pe metru pătrat, şi includ materialele, manopera, garanţia”, explică Dana Rulea, manager general al firmei „Amass” din Capitală. Sistemul nu are nevoie de mentenanţă, iar perioada de garanţie este de cel puţin 15 ani. În plus, acest sistem diminuează ridicarea prafului. „Praful înseamnă mişcarea particulelor generată de diferenţa de temperatură pe orizontală, între zona radiatorului şi zona opusă acestuia. La încălzirea în pardoseală, temperatura este acceaşi pe toată suprafaţa camerei, neexistând aceste diferenţe”, adaugă Dana Rulea.
lSistem „invizibil” care distribuie uniform căldura
Acest tip de încălzire economiseşte energia, susţin producătorii. „Acest sistem are un consum mai mic decât alte surse de încălzire cu cel puţin 10%, dar ajunge şi la 30%, puterea electrică fiind transformată 100% în căldură”, vine cu explicaţia Sabin Cernat.
Printre avantajele încălzirii prin pardoseală se numără faptul că este „invizibil” (montat sub pardoseală). De-a lungul anilor, nu necesită verificări, ceea ce face să dispară costurile de mentenanţă. Reducerea cheltuielilor este datorată şi termostatului electronic cu senzor de podea care limitează consumul.
Dezavantajul acestui sistem este că nu toate locuinţele pot fi dotate cu el deoarece reţeaua de electricitate nu este suficient de puternică.
„Acest tip de încălzire se adresează construcţiilor cu putere electrică instalată, mai puţin apartamentelor construite înainte de 1989. Acestea au o capacitate de suport de doar 5 kilowaţi, mult mai mică decât cea necesară încălzirii totale”, completează administratorul firmei Carpaţi Service SRL.
lVarianta cu apa caldă
Încălzirea prin pardoseală se poate realiza şi cu ajutorul apei.
Sistemele de încălzire în pardoseală cu apă caldă sunt de două tipuri: înglobate în şapă de beton sau sisteme fără şapă. „Soluţiile fără şapă sunt preferate de regulă când apar restricţii legate de înălţimea camerelor sau de încărcarea pe care o implică greutatea şapei la etajul unei construcţii din lemn. La sistemele fără şapă, se folosesc plăci din aluminiu care preiau rolul şapei în ceea ce priveşte radiaţia căldurii”, explică Ştefan Apopei, de la firma LK Systems, din Capitală.
Apa caldă este pompată în distribuitoare, unde debitul se distribuie fiecărui circuit de încălzire. Astfel, circuitele de încălzire încălzesc pardoseala, care la rândul ei încălzeşte camera prin radiaţie uşoară de căldură.
Costurile de instalare a acestui sistem variază între 25 şi 39 de euro pe metru pătrat (sistem înglobat în şapă) şi 49 şi 80 de euro pe metru pătrat (sistem fără şapă).
Un dezavantaj al acestui sistem este faptul că nu se mai pot face găuri în podea după ce aceasta s-a montat, deoarece există riscul de a deteriora instalaţia.(E.Z.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ADMITERE COLEGII MILITARE 2025: Înscrieri până în 21 martie. Câte LOCURI sunt disponibile la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE COLEGII MILITARE 2025: Înscrieri până în 21 martie. Câte LOCURI sunt disponibile la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar, iar pentru anul școlar 2025 – 2026 sunt scoase la concurs 𝟖𝟏𝟔 locuri în cele cinci colegii naționale militare din țară. Înscrierile se fac până în 21 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea