Rămâi conectat

Actualitate

Încălzirea globală va duce la condiții aproape imposibile de a trăi, pentru trei miliarde de oameni. STUDIU

Publicat

în

Încălzirea globală va duce la condiții aproape imposibile de a trăi, pentru trei miliarde de oameni. STUDIU

Un studiu realizat de experții din SUA, China și Europa, arată că fiecare creștere de un grad Celsius a temperaturii medii globale peste condițiile actuale împinge în jur de un miliard de persoane dincolo de spațiul climatic potrivit pentru traiul uman.

Până la trei miliarde de oameni din populația estimată de nouă miliarde ar putea fi expuși la temperaturi asemănătoare cu cele din deșertul Sahara până în 2070, arată o cercetare realizată de oamenii de știință din China, SUA și Europa.

Electrica Furnizare Discount

„Vestea bună este că acest impact ar putea fi substanțial redus dacă omenirea reușește să reducă încălzirea globală”, explică Tim Lenton, coautor al studiului, specialist în climă și director al Institutului pentru Sisteme Globale la Universitatea Exeter.

Concret, o reducere rapidă a emisiilor de gaze cu efect de seră ar putea reduce la jumătate numărul oamenilor expuși la astfel de temperaturi ridicate, spun experții.

Raportul notează că majoritatea oamenilor trăiesc în condiții de temperatură medie cuprinsă între 11 și 15 grade Celsius. Cercetătorii observă că în ciuda tuturor inovațiilor și a valurilor de migrație, oamenii au trăit în aceste condiții climatice timp de mii de ani.

„Această nișă climatică ridică constrângeri fundamentale pentru condițiile necesare supraviețuirii oamenilor”, spune profesorul Marten Scheffer, de la Universitatea Wageningen, care a coordonat cercetarea, alături de colegul său Xu Chi, de la Universitatea Nanjing.

Creșterea temperaturii globale medii a atins 1,1 grade Celsius, în raport cu perioada preindustrială, potrivit oamenilor de știință. În următoarele două decenii, această creștere va atinge 1,5 grade Celsius, chiar și în cele mai optimiste scenarii.

„Fiecare grad de încălzire peste nivelul actual corespunde cu aproximativ un miliard de oameni împinși în afara acestei nișe climatice”, spune Lenton.

În prezent, doar 0,8% din suprafața terestră actuală a planetei înregistrează temperaturi medii anuale mai mari de 29 de grade Celsius.

Dacă emisiile contină să crească, această suprafață ar crește la 19% din suprafața totală terestră a planetei până în 2070, în cel mai pesimist scenariu prezentat de Comisia Interguvernamentală privind Schimbările Climatice, organismul științific al ONU.

Care sunt scenariile

Există trei scenarii climatice diferite și trei estimări privind populația oferite de IPCC în ultimul raport privind schimbările climatice.

Pentru a oferi o reprezentare vizuală a condițiilor de locuire pe planetă în viitor, Financial Times a asociat estimările privind populația cu fiecare model climatic și le-a proiectat pe cele șase continente.

În primul scenariu, țările își propun să mențină încălzirea globală la maxim două grade Celsius față de perioada preindustrială. Societatea alege o cale către sustenabilitate, care presupune o reducere a inegalității globale, cu un consum mai redus de energie și resurse.

În al doilea scenariu, țările încearcă să stabilizeze concentrația
 de
 gaze 
cu 
efect 
de
 seră
 din 
atmosferă la 650 de părți per milion (ppm) de CO2 echivalent, oricum în creștere de la 400 părți per milion (ppm) de CO2 echivalent, cât este în prezent. Asta înseamnă că viața se desfășoară ca și până acum, iar indicatorii socio-economici nu suferă mari modificări.

În al treilea scenariu, vorbim despre o lipsă totală a politicilor de mediu, care încurajează astfel creșterea emisiilor poluante. Asta înseamnă că combustibilii fosili continuă să joace un rol important în creșterea economică, iar societatea continuă să consume intensiv energie și resurse.

Cum arată cel mai pesimist scenariu pentru fiecare continent.

Europa

Europa este unul dintre continentele cel mai puțin expuse la încăzirea globală. De fapt, ar putea fi singurul continent care va evita temperaturi medii anuale care să depășească 29 de grade Celsius până în 2070.

Chiar și așa, zone mari din Scandinavia, estul Rusiei și de la Mediterana s-ar putea confrunta cu creșteri de temperatură de până la 5 grade Celsius, în cel mai pesimist scenariu – scenariul 3.

America de Nord

În America de Nord, în cel mai pesimist scenariu, statele americane din sud vor deveni mult mai fierbinți până în 2070. Cea mai expusă la creșterea temperaturilor va fi însă America Centrală, unde până la 20 de milioane de oameni vor ajunge să trăiască la o temperatură medie anuală de 29 de grade Celsius.

În schimb, zone mari din Canada și Alaska, sub Cercul Polar, vor înregistra creșteri de temperatură substanțiale până în 2070. Aceste zone sunt în prezent în mare parte nelocuite.

America de Sud

America de Sud este unul dintre continentele cele mai expuse la încălzire.

Zone largi din pădurea ecuatorială amazoniană din Brazilia, alături de regiuni din Peru, Columbia și Venezuela, vor deveni practic nelocuibile din cauza căldurii extreme până în 2070.

În jur de 59 de milioane de persoane vor fi afectate de aceste condiții, adică 12% din populația estimată a continentului, până în 2070.

Africa

Experții estimează o creștere explozivă a populației Africii în toate scenariile, de la 1,2 miliarde la 2,4 miliarde.

Nigeria va depăși SUA și va urca pe locul trei în topul celor mai populate țări. Lagos, cel mai mare oraș al țării, va deveni și cel mai mare oraș din lume din punct de vedere al populației, cu 61,5 milioane de locuitori.

În jur de 81% din populația estimată a Nigeriei (477 de milioane) va suferi în 2070 din cauza temperaturilor extreme.

Condițiile vor forța o migrație masivă, dar acest lucru este dificil de prezis în acest moment. „Estimarea magnitudinii exacte a migrației rămâne dificilă”, spune Scheffer.

„Oamenii preferă să nu migreze. În plus, există posibilitatea adaptării locale, în limite, dar în sudul planetei, acest lucru va necesita creșterea rapidă a nivelului de dezvoltare”, spune el.

Asia

Populația Asiei va crește cu mai bine de cinci miliarde de locuitori până în 2070 și un mare număr de țări se vor confrunta cu temperaturi medii anuale de peste 29 de grade Celsius.

Cea mai afectată țară va fi India, cu o populație care va atinge 1,6 miliarde, din care jumătate va fi expusă la această căldură extremă.

Aproape toate Emiratele Unite Arabe și țări precum Cambodgia vor deveni aproape de nelocuit. La fel, zonele intens populate din Vietnamul de Sud și estul Pakistanului.

Avertismente sumbre înainte de conferința ONU

Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP26) a început duminică în oraşul scoţian Glasgow, după o scurtă întârziere, pe fondul unor avertismente dure din partea comunităţii ştiinţifice cu privire la escaladarea crizei climatice, informează DPA, citată de Agerpres.

La invitaţia Naţiunilor Unite, reprezentanţii guvernelor din circa 200 de ţări vor discuta timp de două săptămâni despre cum umanitatea poate încă să limiteze accelerarea încălzirii globale la un nivel tolerabil.

În alocuţiunea sa de deschidere, preşedintele COP26, Alok Sharma, a subliniat importanţa acestui summit pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite în 2015 de „Acordul de la Paris”, inclusiv a celui privind limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius faţă de nivelurile din perioada preindustrială.

COP26 este „ultima şi cea mai bună speranţă” pentru a reuşi limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, cel mai ambiţios obiectiv al „Acordului de la Paris”, a declarat Sharma în deschiderea summitului.

Sursa: libertatea.ro

Publicitate

Actualitate

Varianta Omicron: Europa, în alertă MAXIMĂ, după depistarea unui caz și în Germania

Publicat

în

Varianta Omicron: Europa, în alertă MAXIMĂ, după depistarea unui caz și în Germania

Într-un raport de evaluare a riscurilor, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) notează că există „o incertitudine considerabilă privind contagiozitatea, eficienţa vaccinurilor, riscul de reinfectare şi alte caracteristici ale variantei Omicron”, potrivit AFP, citat de news.ro.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență, a aprobat sâmbătă hotărârea numărul 107. Prin această decizie se actualizează lista țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat în sensul introducerii statelor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe în zona roșie.

De asemenea, decizia instituie măsura carantinei pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele cetățeni români, cetățeni din țările Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.

Electrica Furnizare Discount

Un prim caz suspect de contaminare cu noua variantă SARS-CoV-2 omicron a fost depistat în Germania, la o persoană care s-a întors recent din Africa de Sud, au anunţat sâmbătă autorităţile regionale din landul Hesse (vest), relatează AFP.

”Varanta omicron este, din câte se pare, deja prezintă în Germania”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter ministrul regioal însărcinat cu Afaceri Sociale Kai Klose.

Teste realizate vineri seara unui pasager care a sosit din Africa de Sud pe aeoportul din Frankfurt au relevat ”mai multe mutaţii tipice (variantei SARS-CoV-2) omicron”, precizează el.

Știrea inițială

„Nivelul general de risc pentru UE şi statele EEE (Spaţiul Economic European) din care fac parte Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, asociat variantei Omicron a SARS-CoV-2 este considerat la foarte „ridicat”, potrivit ECDC. Având în vedere posibilitatea ca vaccinurile actuale să nu protejeze împotriva acestei variante şi a faptului că ar putea fi mai contagioasă, „considerăm ridicată posibilitatea de noi contaminări (cu Omicron) în UE şi EEE”, a indicat agenţia cu sediul la Stockholm.

„Într-o situaţie în care varianta Delta revine în UE şi EEE, impactul introducerii şi posibila răspândire a Omicron ar putea fi foarte ridicate”, a adăugat aceasta. În afară de Africa de Sud, Omicron a fost depistată în Malawi, în Israel la o persoană venită din Malawi, în Botswana, la Hong Kong şi în Belgia, ţară membră a UE.

Citește mai mult

Actualitate

IMM-urile pot depune cererile pentru compensarea facturilor: Descarcă CEREREA

Publicat

în

IMM-urile pot depune cererile pentru compensarea facturilor: Descarcă CEREREA

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Virgil Popescu anunță că IMM-urile trebuie să depună deja cererile pentru compensarea facturilor. În cazul în care acestea nu sunt transmise la timp, furnizorii nu vor putea aplica măsura de compensare.

Totodată, ministrul a mai precizat că începând cu data de 1 noiembrie 2021, furnizorii de energie electrică și/sau gaze naturale aplică în facturile emise schema de compensare.

„IMPORTANT! Începând de astăzi IMM-urile trebuie să depună cererea pentru compensarea consumurilor de energie electrică și/sau gaze naturale! Dacă cererea nu va fi transmisă furnizorii nu vor aplica măsura de compensare!

Electrica Furnizare Discount

Cererea poate fi descărcată de aici: http://energie.gov.ro/ordin-decontare/

Ordinul pentru aprobarea procedurii şi termenelor de decontare a sumelor aferente schemei de compensare, documentele în baza cărora se realizează decontarea, precum şi alte măsuri necesare aplicării prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021 – 2022, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării” a fost publicat în Monitorul Oficial!”, a scris ministrul.

Cine beneficiază de compensarea facturilor

Virgil Popescu anunță totodată că plafonarea prețurilor urmează să fie aplicată la toți consumatorii casnici, spitale publice și private, dar și în unitățle de învățământ. El a mai adăugat că pe lângă prețul plafonat, aproximativ 70% dintre consumatorii casnici vor beneficia și de schema de compensare, pentru lunile noiembrie 2021-martie 202.

„Începând cu data de 1 noiembrie 2021, furnizorii de energie electrică și/sau gaze naturale aplică în facturile emise schema de compensare!

• PLAFONAREA PREȚURILOR se va aplica la toți consumatorii casnici, spitale publice și private definite conform Legii nr. 95/2006, unităţi de învăţământ publice și private definite conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, creșe, organizaţii neguvernamentale, unitățile de cult astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 489/2006 și furnizori publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale.

• Pe lângă prețul plafonat, aproximativ 70% dintre consumatorii casnici vor beneficia și de schema de compensare, pentru lunile noiembrie 2021-martie 2022, cu luarea în considerare a unui preţ de referinţă de 0,68 lei/kwh la energie electrică, respectiv cu luarea în considerare a unui preţ de referinţă al gazului natural de 125 lei/Mwh.

Cantitățile de energie pentru care se acordă compensație:
– 300 kwh/lună – 1500 kWh energie electrică pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 – martie 2022)
– echivalentul în kWh a 1000 m3 de gaze naturale pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 – martie 2022)

IMPORTANT: Se acceptă o abatere în favoarea beneficiarului compensaţiei de maximum 10%”, a mai adăugat ministrul.

Surse: capital.ro

Citește mai mult

Actualitate

Alexandru Rafila, despre noile măsuri în privința Omicron: „N-o să prevină transmiterea, o să o întârzie”

Publicat

în

Alexandru Rafila, despre noile măsuri în privința Omicron: „N-o să prevină transmiterea, o să o întârzie”

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat sâmbătă, că măsurile luate în privința tulpinei africane nu pot împiedica transmiterea bolii.

„Aș vrea să vă spun că, acum, nu este cazul de alte măsuri restrictive.

Acestre măsuri n-o să prevină transmiterea, o să o întârzie. E bine că știm, putem să ne pregătim. Când se pune probleme unei emergențe, atunci măsurile vor fi adaptate.

Electrica Furnizare Discount

Acum, pentru o săptămână, nu știu dacă se vor lua alte măsuri. Lumea trebuie să renunțe la călătoriile în zonele de risc. Pun probleme serioase la intrarea în țară”, a spus Alexandru Rafila.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare