Încă un episod din procesul pentru aurul de la Roșia Montană. Memoriu transmis de două ONG-uri, respins de Tribunalul de Arbitraj
Încă un episod din procesul pentru aurul de la Roșia Montană. Memoriu transmis de două ONG-uri, respins de Tribunalul de Arbitraj
Un memoriu „Amicus Curiae” trimis de Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, parte a rețelei Mining Watch, și Greenpeace România, în cadrul procesului Roșia Montană, a fost respins de Tribunalul de Arbitraj de la Washington.
Amicus Curiae este o modalitate prin care cetățenii pot interveni într-un proces în care nu sunt părți directe. Acest memoriu este al treilea Amicus Curiae trimis de organizațiile de mediu din România în procesul de arbitraj de la Washington. Primele două au fost admise de către Tribunal.
Membrii Tribunalului au susținut prin decizia făcută publică recent că „cea mai importantă condiție, care este aceea de a «asista Tribunalul» în soluționarea problemelor aflate în fața sa, nu este îndeplinită”. Reprezentanții celor două organziații de preotecție a mediului au susținut că memoriul va ajuta la ”determinarea unei probleme de fapt sau de drept legate de arbitraj prin aducerea unei perspective, cunoștințe particulare sau înțelegere care este diferită de cea a părților în litigiu”.
„Depun această petiție și memoriul amicus cu înțelegerea domeniului de aplicare a litigiului și cu o cunoaștere directă a proceselor judiciare și administrative (și a argumentelor juridice care stau la baza acestora) întreprinse de ei și de alte ONG-uri din România, care au dus la anularea autorizațiilor, a certificatelor de descărcare arheologică și a altor acte necesare pentru propunerea de exploatare minieră”, se precizează în hotărâre, cu privire la memorial depus de ONG-uri. S-a mai susținut că există „un interes public în ceea ce privește obiectul arbitrajului” și ”nu există nicio sarcină nejustificată sau efect perturbator asupra procedurii”.
Gabriel Resources împotrivă, Statul Român – de acord
Avocații companiei Gabriel Resources au cerut ca memoriul să nu fie admis drept probă în proces, în timp ce reprezentanții Statului Român au apreciat că documentul transmis de cele două organizații „nu va prejudicia în mod injust niciuna dintre părțile la arbitraj”, solicitând admiterea acestuia.
„În ciuda stadiului tardiv al procedurii, pârâtul (Statul Român – n.r.) este în favoarea admiterii cererii, în conformitate cu politica sa de a asigura promovarea transparenței în cadrul acestor procedurI”, au transmis avocații.
În final, completul de arbitraj a respins cererea ONG-urilor din România. „Solicitanții clarifică faptul că scopul prezentării memoriului este de a ajuta Tribunalul în luarea deciziilor sale prin furnizarea de informații factuale cu privire la cererile prezentate de reclamanți, în prezentarea lor din 18 octombrie 2022, și nu intenționează să furnizeze mărturie sau argumente juridice. Tribunalul a analizat această chestiune în detaliu și a concluzionat că faptele invocate de reclamanți în această privință se află deja în dosar și au fost abordate de către părți. Prin urmare, nu consideră că argumente sau informații suplimentare cu privire la aceste aspecte vor ajuta Tribunalul în luarea deciziilor sale în această etapă, care este aproape completă.
Decizia Tribunalului nu este în contradicție cu interesul public evident în cauza de față și nici cu cerința de transparență. Atât reclamanții, cât și părțile au avut posibilitatea de a-și prezenta punctele de vedere și argumentele în fața Tribunalului. În plus, nu există nicio îndoială că transparența este prezentă și respectată în acest caz în conformitate cu regimul aplicabil”, se precizează în hotărârea din 27 iunie, publicată recent.
Procesul dintre Gabriel Resources și Statul Român, inițiat de compania minieră canadiană în 2015, pentru proiectul minier de la Roșia Montană, a ajuns în ultima fază de judecată. Compania canadiană cere daune de 4,7 miliarde de dolari pentru neaprobarea de către România a exploatării miniere din Munții Apuseni.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Accident rutier la ieșirea din municipiul Alba Iulia: Un autocamion și un autoturism implicate în incident
Accident rutier la ieșirea din municipiul Alba Iulia: Un autocamion și un autoturism implicate în incident Un accident rutier a avut loc astăzi, 19 noiembrie 2024, în jurul orei 15:30, la ieșirea din municipiul Alba Iulia în sensul spre orașul Teiuș. Potrivit primelor informații transmise de Inspectoratul Pentru Situatii de Urgenta „Unirea” Alba un autocamion […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii10 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată