Încă patru sfinți în Calendarul creştin ortodox român. În ce zile sunt prăznuiți
Creștinii ortodocşi din România au de azi patru noi sfinţi. Sfântul Sinod a aprobat canonizarea lor în vara anului trecut, iar duminică dimineaţă la mănănstirea Putna a avut loc proclamarea solemnă. Slujba a fost oficiată de patriarhul Bisericii Ortodoxe, preafericitul Daniel.
Cei patru sfinţi sunt Iacob Putneanul, Mitropolit al Moldovei, şi ajutoarele lui de mănăstirea Sihăstria Putnei, cuvioşii Sila, Paisie şi Natan.
Iacob Putneanul a intrat în viaţă monahală pe când avea doar 12 ani, iar la 17 a devenit preot. Opt ani mai târziu a fost numit stareţ al mănăstiri Putna şi ulterior desemnat episcop şi mitropolit al Moldovei. Potrivit bisericii, a înfiinţat prima şcoală elementară rurală din Moldova şi a luptat pentru drepturile celor săraci şi asupriţi.
În vara anului trecut, sinodul Bisericii Ortodoxe a aprobat şi canonizarea a trei dintre ucenicii mitropolitului Iacob Putneanul. Este vorba de cuviosii părinţi de la mănăstirea Sihăstria Puntei: Sila, Paisie şi Natan. Icoanele cu chipurile acestora au fost arătate credincioşilor pentru prima dată.
Moaştele sfinţilor Putnei au fost aşezate pe o scenă amenajată lângă biserica Voievodală, iar credincioşii s-au putut închină la ele. Luni va avea loc şi o procesiune. Moaştele celor patru sfinţi vor fi duse la Mănăstirea Putna către Sihăstria Putnei.
Cuvioşii Părinţi Sila, Paisie şi Natan de la Sihăstria Putnei vor fi trecuţi în calendarul Bisericii Ortodoxe, cu ziua de prăznuire la 16 mai. Ziua de pomenire a sfântului Iacob Putneanul va fi 15 mai, data trecerii lui la cele veșnice.
Sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
18 decembrie | Ziua minorităților naționale din România: Cum a ajuns să fie marcată această zi
18 decembrie | Ziua minorităților naționale din România: Cum a ajuns să fie marcată această zi Anual, la data de 18 decembrie este celebrată Ziua minorităților naționale din România. În anul 1992, la această dată, a fost adoptată, prin Rezoluție a Adunării Generale a ONU, „Declarația cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 21 de minute
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor