Încă o zi liberă pentru o categorie de angajați români la început de octombrie: Ce se sărbătorește
Încă o zi liberă pentru o categorie de angajați români la început de octombrie: Ce se sărbătorește
În fiecare an, la data de 5 octombrie este marcată, la nivel mondial, Ziua profesorului și a Educaţiei. Organizaţia Naţiunilor Unite precizează că în ziua de 5 octombrie toți profesorii să fie recrutaţi şi remuneraţi în mod adecvat, pentru a fi motivaţi şi, totodată, să beneficieze de o formare profesională satisfăcătoare cu resurse şi materiale educaţionale.
Conform Contractului colectiv de muncă pentru învățământul preuniversitar, ziua de 5 octombrie în care se sărbătorește Ziua Mondială a Educației este zi nelucrătoare. Data de 5 octombrie a devenit cunoscută ca Ziua profesorului și a Educaţiei, iar cursurile sunt suspendate, potrivit Ministerului Educației.
Vor avea sau nu elevii liber în ziua de 5 octombrie?
Pe data de 5 octombrie este sărbătorită „Ziua profesorului și ziua mondială a educaţiei”. Astfel, ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării a anunțat că orele de curs conform programului obişnuit vor fi suspendate.
„Prin prezență, vă reamintim, în vederea luării măsurilor legale ce se impun, că ziua de 5 octombrie (Ziua Mondială a Educației) este zi nelucrătoare, conform dispozițiilor art. 27 alin. (4) din Contractul Colectiv de Muncă Unic la nivelul Grupului de unități al ISMB, înregistrat la Ministerul Delegat pentru Dialog Social cu nr. 881/29.11.2018”, a transmis Mihaela Ștefan, Inspector Școlar General.
„Fiecare federaţie sindicală, în înţelegere cu inspectoratul şcolar stabileşte un program specific. Dar dacă vă uitaţi în structura anului şcolar 2016-2017 veţi vedea că şi pe 1 iunie şi de Ziua Educaţiei sunt activităţi în care nu se fac cursuri”, a precizat Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.
Zile nelucrătoare în învățământ
În anul 2020, elevii și profesorii au avut un weekend prelungit, fiindcă data de 5 octombrie a picat într-o zi de luni, anul acesta va fi într-o zi de marţi. Potrivit, Contractului colectiv de muncă pentru învățământul preuniversitar, ziua de 5 octombrie în care se sărbătorește Ziua Mondială a Educației este considerată zi nelucrătoare.
La rândul lor, sindicaliștii precizează că, data de 5 octombrie este zi liberă, deoarece este prevăzută în Contractul colectiv de muncă pentru învățământul preuniversitar, încheiat în urmă cu doi ani între Ministerul Educației și partenerii sociali.
-zilele de 1 și 2 ianuarie; ziua de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
-Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui;
-prima, a doua zi și a treia zi de Paști;
-ziua de 1 Mai – Ziua Internațională a Muncii;
-ziua de 1 Iunie – Ziua Copilului;
-prima și a doua zi de Rusalii;
-ziua de 15 august – Adormirea Maicii Domnului;
ziua de 5 Octombrie – Ziua Mondială a Educației;
-ziua de 30 Noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României;
-Ziua de 1 Decembrie – Ziua națională a României;
-zilele de 25 și 26 decembrie;
-două zile lucrătoare, pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestor culte;
Sursa: evz.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Schengen 2025: Bulgaria va introduce controlul la frontiera cu România pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie
Schengen 2025: Bulgaria va introduce controlul la frontiera cu România pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie Guvernul de Sofia a hotărât miercuri, 18 decembrie 2024, că va introduce controale la granița cu România, începând din 1 ianuarie 2025. Decizia este una temporară și a fost luată cu scopul de a preveni potenţialele ameninţări la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci