Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Înălţarea Domnului: De ce este bine să porți asupra ta frunze de nuc și leuștean. Tradiţii şi superstiţii la 40 de zile de la Înviere

Ziarul Unirea

Publicat

în

De ce este bine să porți asupra ta frunze de nuc și leuștean de Înălţarea Domnului. Tradiţii şi superstiţii la 40 de zile de la Înviere

În fiecare an, la 40 de zile de la Înviere, credincioșii ortodocși prăznuiesc Înălțarea Domnului. Această sărbătoare pică întotdeauna într-o zi de joi. Anul acesta, prăznuim Înălţarea pe data de 24 mai.

Citește și: Când pică Paștele ortodox și catolic în 2024 și în următorii ani – calendar

În popor, sărbătoarea Înălțării Domnului mai este cunoscută sub denumirile de “Ispas“ sau “Paștele Cailor“. Denumirea populară a sărbătorii are la bază o legendă: la nașterea Domnului caii au nechezat făcând gălagie, iar Fecioara Maria i-a blestemat să nu se mai sature decât în ziua de Înălțare.

În joia Înălţării, în bisericile din întreaga ţară au loc slujbe religioase. În România, în această zi sunt sărbătoriţi și eroii căzuți de-a lungul timpului pe câmpurile de luptă. De aceea, ziua Înălțării Domnului mai poartă și numele de „Ziua Eroilor”.

Acestei mari sărbători a creștinătății îi sunt specifice o serie de obiceiuri și tradiții pe care mulți români le respectă cu sfințenie.

Citește și: Mesaje de RUSALII. Urări și felicitări de „La mulţi ani” pentru cei dragi

Casele se împodobesc cu crengi de paltin

Începând de la Înălţare, credincioşii se salută cu „Hristos S-a Înălțat!”, respectiv „Adevărat S-a Înălțat!”, iar gospodinele pregătesc mâncăruri alese și roșesc ouă pe care le împart pentru sufletul celor adormiți.

Un alt obicei specific Înălțării Domunului este acela de a purta frunze de nuc și leuștean la brâu, pentru că așa a avut și Iisus Hristos când S-a înălțat la ceruri, potrivit traditii-superstitii.ro.

În unele regiuni ale țării, gospodarii îşi împodobesc casele cu crenguțe de paltin şi bat vitele cu frunze de leuștean pentru a se îngrășa și a fi sănătoase tot restul anului.

În unele zone ale ţării, femeile atârnă leuştean la porţi şi ferestre, existând credința că astfel gospodăria va fi apărată de strigoi și că, odată cu Domnul, se înalţă la cer şi sufletele celor adormiţi de la Săptămâna Luminată încoace şi mereu există pericolul ca unii să rătăcească drumul! De aceea, gospodinele pregătesc bucate pe care le dau de pomană pentru sufletele celor adormiţi despre care există credinţa că au nevoie de merinde ca să nu se întoarcă din cale şi să devină strigoi.

De Înălţare, nu este bine să fii trist sau să cauţi motiv de ceartă

Se spune că oamenii care mor în preajma acestei mari sărbători vor ajunge în Rai.

Nu este bine ca la Înălțare să împrumuți sare sau să faci foc, existând credinţa că îți va vui casa tot restul anului, iar vitele nu vor avea sămânță.

Ce va fi semănat după Înălțarea Domnului nu va rodi.

Se spune că Ispas ar fi asistat la Înălţarea Domnului şi la ridicarea sufletelor morţilor la cer. “Întrucât ar fi fost un om vesel, credincioşii caută să fie şi ei binedispuşi de ziua acestuia. Este prăznuit ca un adevărat sfânt sau patron al casei şi i se respectă ziua cu interdicţii severe de muncă în Muntenia, Moldova şi Oltenia”, spun etnografii.

Sursa: romaniatv.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Cum urăm ”Crăciun fericit” în toate limbile europene: Cel mai des folosit mesaj de sărbători pentru cei dragi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum urăm ”Crăciun fericit” în toate limbile europene: Cel mai des folosit mesaj de sărbători pentru cei dragi Doar o singură zi ne mai desparte de sărbătoarea Crăciunului, iar mulți dintre cei care vor sărbători nu sunt întotdeauna aproape de cei dragi. Centrul InfoCons a făcut o listă cu urarea „Crăciun fericit” scrisă în toate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea