Rămâi conectat

Actualitate

Înalta Curte a decis: Polițiștii locali nu au dreptul să legitimeze și să amendeze șoferii în trafic. Rămân doar la amenzile pentru parcare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, luni, că singurii care pot da sancțiuni contravenționale în trafic sunt polțiștii rutieri. Prin urmare, poliţiştii locali nu pot exercita aceste atribuţii, neavând dreptul să-i ceară anumite documente şoferului, a considerat Curtea.

Potrivit avocatnet.ro, decizia a fost pronunţată în contextul în care Avocatul Poporului a cerut Curţii lămurirea acestei chestiuni, însă aceasta va deveni obligatorie pentru instanţele de judecată numai de la data publicării sale în Monitorul Oficial.

Poliția Locală poate da amenzi pentru parcările neregulamentare sau pot să dispună în legătură cu ridicarea mașinilor.

„În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 39, art. 102 alin. (1) pct. 14 şi art. 105 pct. 10 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (…) prin raportare la dispoziţiile art. 7 lit. h) din Legea poliţiei locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate”, se arată într-un comunicat de presă al Inaltei Curți de Casație și Justiție.

Potrivit avocatnet.ro, chestiunea trebuia lămurită pentru că, aşa cum arată Avocatul Poporului în actul de sesizare a ICCJ, au existat instanţe care au desfiinţat procesele-verbale de contravenţie făcute de poliţiştii locali, în timp ce altele au considerat că acestea sunt perfect legale. De altfel, în textele de lege respective, sunt referiri exprese numai la poliţia rutieră, iar nu şi la cea locală.

Singurii care au competență pe Codul rutier în privința faptelor din trafic sunt polițiștii rutieri, referirile făcându-se doar la aceștia. Acest lucru ar putea să se schimbe însă, în viitor, deoarece la Parlament se află în dezbatere un proiect de lege care vizează tocmai acest lucru: acordarea de competențe în zona faptelor contravenționale comise de șoferi și celor de la poliția locală. La ora actuală, în baza Legii poliției locale nr. 155/2010, cei de la locală ar avea competențe în acest domeniu, dar ele nu se regăsesc și în Codul rutier, mai scrie avocatnet.ro.

sursa: a1.ro, avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate

Bogdan Ilea

Publicat

în

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate Prin intermediul unui ordin semnat de președintele CNAS și publicat în Monitorul Oficial, s-a introdus o nouă regulă referitoare la prelungirea valabilității adeverinței înlocuitoare a Cardului Național de Asigurări de Sănătate până la momentul emiterii cardului duplicat. Citește și: Cardul de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea