În termen de 2 săptămâni, toate instituțiile statului sunt obligate să publice pe paginile de internet 25 de seturi de informații de interes public. Vezi care sunt acestea
Memorandumul cu tema ”Creșterea transparenței și standardizarea afișării informațiilor de interes public”, inițiat de Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) și Cancelaria Primului Ministru a fost aprobat astăzi, 2 martie 2016, in Ședința de Guvern.
Din cele 25 de seturi de informații prevăzute in prezentul Memorandum, 19 sunt expres specificate de cadrul legal (in anumite cazuri: solicitări de informații de interes public, petiții, modele de reclamații administrative) urmand ca toate instituțiile să le afișeze in același loc și același mod iar parte din restul de șase au fost propuse de MCPDC după consultări cu societatea civilă respectiv după studierea modelelor de bună practică existente la nivelul unor instituții.
Într-un termen de 2 săptămani ministerele și celelalte autorități ale administrației publice centrale, companiile, agențiile și alte instituții din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora precum și instituțiile prefectului vor afișa, in format standardizat și in aceleași secțiuni din paginile de internet, in total 25 de seturi de informații, atat documente prevăzute, minimal, in legea nr. 544/2001 (cum ar fi: programul de audiențe, bilanțul contabil, bugetul instituției) cat și alte documente, publicabile și fără să conțină informații clasificate/ confidențiale, cerute constant de societatea civilă:
– Execuția bugetară
– Evidențierea posturilor vacante
– Agenda persoanelor din conducere
– Drepturile salariale ale persoanelor din aparatul public și beneficiile acestora
– Centralizatorul achiziţiilor publice care să arate execuţia contractelor de peste 5.000 euro și contractele aferente
– Formularele tip – cerute de autorităţi persoanelor fizice/juridice, durata completării acestuia urmand a fi specificată.
Prin adoptarea acestui Memorandum, Guvernul urmărește:
– Transparentizarea activității autorităților administrației publice centrale și a instituțiilor din subordinea/coordonarea acestora, in scopul eficientizării informării publicului și prevenirii corupției in sectoarele prioritare;
– Creșterea accesului publicului la informațiile de interes public, prevăzute minimal de lege și suplimentar, cerute insistent de societatea civilă;
– Îmbunătățirea proceselor de structurare a informațiilor și de comunicare a acestora in spațiul public; Uniformizarea modului de aplicare a legislației din domeniul accesului la informații de interes public; Creșterea capacității autorităților publice de furnizare a informațiilor de interes public pentru cetățeni.
MCPDC (care va elabora in continuare și un indrumar pentru specialiștii instituțiilor), alături de Cancelaria Prim-Ministrului, exercită și rolul de urmărire a aplicării prevederilor Memorandumului.
În paralel, Miniștrii Violeta Alexandru, Ministru – MCPDC și Vasile Dincu – Vicepremier, Ministru MDRAP au susținut o serie de consultări cu structurile asociative ale administrației publice locale (Uniunea Națională a Consiliilor Județene din Romania – UNCJR, Asociația Muncipiilor din Romania – AMR, Asociația Orașelor din Romania – AOR și Asociația Comunelor din Romania – ACOR), in vederea preluării, ca bună practică, a prevederilor Memorandumului, și la nivelul unităților administrativ-teritoriale din toată țara.
”Asumandu-și să contribuie la practicarea unei guvernări participative și deschise cu respectarea acelorași standarde la toate palierele executivului, Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) indeplinște astăzi, la trei luni de la investirea Guvernului și in paralel cu inființarea de la zero și operaționalizarea Ministerului, unul dintre obiectivele majore asumate in Planul Sectorial de Măsuri”, a declarat Ministrul Violeta Alexandru, mulțumind colegilor pentru decizia de adoptare și anunțand concentrarea eforturilor in continuare pe urmărirea aplicării, in practică, a prevederilor Memorandumului. (Z.U.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
BNR: Leul într-o ușoară creștere față de euro. Cât este moneda națională în 12 mai 2025 În urma deaprecierii de săptămâna precedentă, Moneda naţională dă semne de creștere, luni 12 mai 2025, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 5,0993 lei, în scădere cu 1,72 bani (-0,34%) […]
Economistul Radu Georgescu: ”Poate să vină președinte Chuck Norris și prim-ministru Captain America și România tot va trece printr-o ajustare financiară puternică în următorii ani”
Economistul Radu Georgescu: ”Poate să vină președinte Chuck Norris și prim-ministru Captain America și România tot va trece printr-o ajustare financiară puternică în următorii ani” Economistul Radu Georgescu a explicat de ce România va trece printr-o ajutare financiară puternică în anii următori, indiferent cine va fi președinte și cine prim-ministru. Georgescu mai vorbește și despre […]
Rabla pentru tractoare 2025: Anulare a înscrierilor în aplicația informatică. Posibil atac cibernetic
Rabla pentru tractoare 2025: Anulare a înscrierilor în aplicația informatică. Posibil atac cibernetic Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat, luni, 12 mai 2025, în jurul orei 11.00, anularea sesiunii de înscriere în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului național de tractoare și mașini agricole autopropulsate, destinat producătorilor agricoli – persoane fizice. Citește și: […]