În România, în ultimii trei ani, sunt cu 20% mai mulți tați care au optat să stea acasă cu bebelușii timp de un an sau doi, în concediu de paternitate
În România, în ultimii trei ani, sunt cu 20% mai mulți tați care au optat să stea acasă cu bebelușii timp de un an sau doi, în concediu de paternitate
În decursul ultimilor trei ani, am observat o creștere de 20% în numărul de tați care optează să petreacă mai mult timp acasă cu micuții, pe o perioadă de unu sau doi ani.
În familia Avram, acest lucru devine o scenă destul de rară în cursul săptămânii obișnuite. De la venirea pe lume a micuței Sara, care are acum un an și șapte luni, responsabilitatea principală de a avea grijă de ea îi revine tatălui.
Mama Sarei este un cadru didactic universitar și s-a întors la serviciu doar câteva săptămâni după nașterea micuței. În această familie, Cristi a fost cel care și-a luat un concediu de creștere a copilului pe o perioadă de doi ani.
Cristi Avram, tatăl Sarei, ne împărtășește motivația sa: „Când îți construiești o carieră profesională, înțelegem cu toții că timpul petrecut acasă este limitat. De aceea, am dorit să experimentez și eu toate acele momente magice, cum ar fi primii pași sau primele cuvinte, nu doar din poveștile relatate seara de soția mea când mă întorceam de la serviciu.”
Legea prevede că atât mama, cât și tatăl pot beneficia de concediul de creștere a copilului până când micuțul împlinește doi ani. Indemnizația lunară pe care o primește părintele care optează pentru acest concediu este de 85% din media veniturilor obținute în ultimele 12 luni, înaintea nașterii copilului, cu o limită maximă de 8.500 de lei.
Când familiile iau decizia cu privire la cine va rămâne acasă cu copilul, această componentă financiară reprezintă, de asemenea, un factor important de luat în considerare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP
Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP Câştigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei, iar cel real va creşte cu 1,6%, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, scrie […]