Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

În România, comerțul online ar putea crește cu până la 30% în următorii ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Comertul online va crește cu 8,8% pe an, până în 2022, în cele șase piețe mari ale Europei Centrale și de Est (ECE), până la 20 de miliarde de euro, arată un raport al unei companii de consultanță imobiliară.

Potrivit sursei citate, există suficient spațiu evolutiv pentru ca mai multe concepte să continue să înflorească în condițiile unei creșteri solide a vânzărilor de retail cu 4,9% pe an sau 71,5 miliarde de euro, până în 2022.

„În comparație cu țările din grupul Visegrad, care ar putea să mai absoarbă fără probleme o creștere de 5-10% a stocului de spații de retail până în 2022, în România și Bulgaria, potențialul ar putea fi de 20-30% având în vedere gradul mai redus de dezvoltare din orașele regionale. În scenariul de bază, extinderea cererii prin intermediul canalelor online și a produselor livrate va genera, potrivit calculelor Colliers, o nevoie pentru 198.000 mp de spații dedicate de logistică/depozitare pe an în ECE în perioada 2018 – 2022, considerând capacitatea actuală pe deplin utilizată. Spre comparație, lanțul de aprovizionare pentru retailul tradițional va necesita 865.000 mp de spații logistice sau de distribuție pe an pentru a ajuta volumul mare de vânzări”, arată estimările raportului Colliers International, intitulat Survival of the fittest.

Raportul de specialitate releva, totodata, ca suprafata totala de 1,06 milioane mp de spatii logistice necesare vine ca urmare a unei cresteri de 9% a comertului online, parte a unui avans de 4,9% pentru comertul cu amanuntul. Aceasta suprafata reprezinta 3,3% din stocul actual de logistica/distributie din cele sase tari analizate din Europa Centrala si de Est. Mai interesant, valoarea este egala cu 62% din suprafata depozitelor aflate intr-un stadiu avansat al constructiei la finalul trimestrului II din 2018 si cu 87% din cererea totala a ultimelor patru trimestre.

„In scenariile mai optimiste pe zona comertului online va fi necesara o capacitate suplimentara de logistica/distributie. In cazul comertului electronic, estimam ca raportul dintre vanzari si suprafata de spatii logistice utilizate este aproximativ la jumatate fata de cel al retailerilor traditionali/omnichannel. In scenariul mai optimist se genereaza o cerere suplimentara de spatii de logistice de 107.000 mp pe an pana in 2022, in conditiile unei ponderi a comertului online de putin peste 10% pana in 2022. In scenariul ambitios, in care comertul electronic ajunge la 13,2% din vanzarile totale cu amanuntul din ECE, in medie, spatiul suplimentar necesar ar fi de 263.000 mp”, noteaza sursa citata.

Cresterea vanzarilor online cu 6,9 miliarde de euro in scenariul celor de la Colliers reprezinta 10% din avansul total al vanzarilor cu amanuntul, de 71,5 miliarde euro in 2018 – 2022. „Scenariul extrem, in care comertul electronic absoarbe toata cresterea de consum de acum pana in 2022, pare sa aiba slabe sanse de materializare. Aceasta ar insemna ca vanzarile online sa creasca la 19% – 29% din vanzarile de retail in ECE. Nivelul Regatului Unit este acum de 15,2%. Scenariul optimist implica vanzari online de 34 miliarde euro, absorbind pana in prezent 20% din totalul vanzarilor de retail. De subliniat, insa, ca 80% din vanzarile progresive ar fi omnichannel/traditionale. Deci, chiar si tinand seama de inflatie, exista cerere care vine prin aceste canale”, releva raportul Colliers International.

In acelasi context, evaluarea spatiului comercial traditional pe cap de locuitor al capitalelor ECE in primul trimestru din 2018 in raport cu PIB-ul pe cap de locuitor din anul 2015 sugereaza ca exista cazuri in care s-au construit putin prea multe centre comerciale sau ca exista spatiu pentru absorbirea unor cresteri ulterioare ale vanzarilor.

Realizatorii raportului mentioneaza ca, in contextul dezvoltarii comertului online, nu se asteapta la cresteri de chirii si ca vor fi necesare negocieri si acorduri privind chiriile variabile si recunoasterea vanzarilor online. Totodata, nu se estimeaza scaderi mari ale chiriilor, deoarece in scenariul optimist se poate inregistra o crestere de cel putin 27 de miliarde euro, intre 2018 si 2022, pe pietele din ECE.

Sursa: business24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea