Rămâi conectat

Actualitate

În Ocolul Silvic Baia de Arieş pădurile s-au îmbogăţit cu 225.000 de puieţi de răşinoase

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct
  •  BIROUL DE RELAȚII CU PUBLICUL

Luna plantării arborilor este îndeobşte între 15 martie – 15 aprilie a fiecărui an, dar datorită prelungirii sezonului de iarnă şi condiţiilor meteo climatologice, aceste zile au fost precedate prin simpozioane, colocvii şi excursii cu caracter instructiv-educativ despre importanţa regenerării şi igienizării pentru menţinerea echilibrului ecosistemului mediului pentru ca acesta să fie cât mai ambiant pentru viaţa cetăţenilor, aceştia fiind factorii decisivi şi pentru prevenirea diferitelor dezastre provocate de condiţiile meteorologice deoarece pădurea reprezintă o perdea substanţială de protecţie a mediului inconjurător.
În aceste perioade au fost manifestări cu tematici ca „Împăduriri”, „Repicat puieţi răşinoase”, concursuri pe teme silvice, „Pădurea sursă de viaţă”, mese rotunde intitulate „Un meniu curat”. La acestea au participat cetăţeni şi elevi din comunele: Avram Iancu, Bistra dar şi elevi cu profesorii lor din Câmpeni, Lupşa, Baia de Arieş. Aceste acţiuni au fost coordonate de distinşii ingineri Goia Vasile, Giurgiu Sorin, Todea Nicolae, Lazăr Nicolae, Ciorea Ioan, Marius Orlea – şef ocol şi cei 5 tehnicieni silvici Pantea Nicodim, Cozma Dorel, Talpaş Traian, Negrea Felician, Emil Lup, şefii celor 5 districte aferente Ocolului Silvic de mai sus. Împreună cu cei 80 de angajaţi, cetăţenii şi elevii enumeraţi mai sus au participat zi lumină la plantarea puieţilor pentru a se încadra în graficele stabilite de DS Alba condusă de către d-l director ing. Morar Mihai. Plantaţiile se efectuează pe arealele forestiere ale com Bistra, Lupşa, Baia de Arieş, Brăzeşti, Horea şi Avram Iancu.
Mulţumesc pentru actul de transparenţă al d-lui şef ocol Valea Arieşului, d-nul ing. Marius Orlea care mi-a prezentat un bilanţ al tuturor regenerărilor artificiale şi naturale ale fondului forestier pe perioada 2005-2012 ocazie cu care am constatat o ascensiune progresivă anuală a celor enumerate mai sus rezultând că s-au efectuat regenerări naturale pe o suprafaţă de 149.8 ha iar regenerări artificiale (împăduriri) 331.6 ha deci un total de 481.4 ha. Acest reviriment de succes se datorează şi primenirii specialiştilor silvici de la inginer la tehnician, pădurar dar erau absolut necesare şi cadrele silvice cu vechime care au fost corolarul tinerilor silvicultori şi ai succeselor obţinute de aceştia.
De menţionat că anual acest ocol plantează în jur de 225.000 de puieţi de brad, molid, larice din producţie proprie fără a fi achiziţionaţi de la producători particulari. Plantaţia puieţilor este procedată de semănarea în solar în primul an, în al 2-lea an se repică în pepinieră iar după 1-2 ani în funcţie de calităţile fiecărui puiet aceştia se transportă în şantierele de împădurire. Am remarcat că pădurea are 2 funcţii de bază: de protecţie mediului şi de producţie, special de la rărirea plantaţiilor aglomerate rezultând araci pentru vie şi legume pentru a se crea condiţii optime de dezvoltare a viitoarelor păduri. (M.S.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea