Rămâi conectat

Actualitate

În luna aprilie, România trebuie să plătească 1,2 miliarde de euro către UE

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În luna aprilie, România trebuie să plătească 1,2 miliarde euro către Uniunea Europeană, din împrumutul stand-by contractat în 2009, potrivit datelor transmise de Ministerul Finanțelor Publice.

Suma totală de rambursat în acest an către UE este de 1,35 miliarde euro.

România mai are de plătit, până în 2023, peste 3,5 miliarde de euro la Banca Mondială și UE. Cea mai mare sumă va merge către UE, respectiv 2,46 miliarde de euro. Țara noastră a rambursat 1,263 miliarde euro, în 2017, către cele două instituții, în 2016 suma rambursată a fost de 113 milioane de euro, iar în 2015, de peste 1,83 miliarde de euro. De asemenea, 2015 a fost anul în care a fost achitat împrumutul de la FMI. Către această instituție România a rambursat, în total, peste 2,49 miliarde de euro.

În perioada 2009 – 2017, suma totală rambursată către cele trei instituții a depășit 6,21 miliarde de euro.

Graficul MFP arată că 2015 a fost vârful de plată pentru împrumut, adică 1,8 miliarde de euro, dar mai sunt încă două plăți mari în 2018 și 2019. În 2018, România are de achitat 1,4 miliarde euro și în 2019 – 1 miliard de euro.

Potrivit datelor Băncii Naționale a României, la 4 mai 2009, Consiliul Directorilor Executivi al FMI a aprobat solicitarea României privind încheierea unui aranjament stand-by pentru o perioadă de doi ani, în valoare de 11,4 miliarde DST (aproximativ 12,9 miliarde de euro sau 17,1 miliarde de dolari SUA) și eliberarea primei tranșe în valoare de 4,37 miliarde DST (aproximativ 4,9 miliarde de euro sau 6,6 miliarde de dolari SUA).

România este membră a Fondului Monetar Internațional (FMI) din anul 1972, având în prezent o cotă de participare de 1,030 miliarde DST (0,43% din cota totală).

Banca Mondială este o instituție financiară internațională, înființată la 1 iulie 1944 în urma conferinței de la Bretton Woods (SUA), odată cu Fondul Monetar Internațional. Misiunea sa actuală este duală, respectiv eradicarea sărăciei extreme și promovarea prosperității într-un mod unitar. Banca este una dintre cele mai importante organisme internaționale de finanțare a programelor în domeniile sănătății, învățământului, luptei împotriva HIV/SIDA, protecția mediului și a programelor de reducere a datoriei țărilor sărace. Sediul central al Băncii Mondiale este la Washington D.C. (SUA).

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea