În loc de babysitter, o tânără a fost bătută cu… ciocanul şi forţată să se prostitueze în Germania
În loc de babysitter, o tânără a fost bătută cu… ciocanul şi forţată să se prostitueze în Germania.
Inspectorul Cosmina Mariș (ANITP Alba): „N-am văzut niciodată o femeie să plângă atât de tare, deși am participat la numeroase evenimente triste”
Când asculți povestea despre o tânără care îngrijea copii în țara noastră dar care a vrut să-și asigure un viitor mai bun muncind pe bani mai mulți ca babysitter în Germania, ajungând însă să fie forțată prin diverse mijloace de constrângere să se prostitueze, ți se pare că e doar un scenariu de film sau un coșmar din care până la urmă te trezești, un lucru care nu se poate întâmpla în realitate. Dar drama prin care a trecut o astfel de tânără, o ființă umană cu idealuri, vise și speranțe, a fost relatată de Cosmina Mariș, inspector de specialitate la Centrul Regional Alba Iulia al Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane (ANITP) în cadrul unui seminar găzduit vineri de Universitatea „1 Decembrie 1918”, prin implicarea prof. Miruna Tudorașcu, pentru a marca Ziua Europeană de Luptă împotriva Traficului de Persoane, sărbătorită pe 18 octombrie.
Cosmina Mariș a menționat scopul pentru care sunt racolate persoanele de către traficanți: tinerele – pentru exploatare sexuală, bărbații – pentru exploatare prin muncă, persoanele cu handicap – pentru exploatare prin cerșetorie, iar băieții – pentru pornografie infantilă. Pentru adoptarea unei conduite preventive de către studente și studenți, ea a spus care sunt tehnicile și metodele folosite de traficanți pentru a racola persoane.
Viitoarele victime sunt ademenite prin anunțurile unor firme de recrutare a forței de muncă în străinătate, care le promit „marea cu sarea”, de la salarii frumoase, la transport gratuit, cazare etc. Comportamentul recrutorilor este unul elegant și respectuos, iar tinerele „sunt vrăjite” de vorbele dulci ale traficanților, pentru că cine nu ar vrea să-și vadă cu ochii deschiși împlinite deja o parte dintre dorințele pe care le-a avut poate de mic și la care nici nu ar fi visat că se vor materializa vreodată? Pe drum, traficanții le mai cumpără una, alta, astfel că în cazul în care victimele ajung ulterior la poliție, ei să poată declara că le-au dat bani și mâncare.
Căzute în această capcană, româncele ajung la destinație, unde li se iau actele și banii și li se explică pentru ce au fost aduse, de fapt: ca să se prostitueze. Cele care refuză, sunt închise în beciuri sau camere întunecoase, sunt amenințate și bătute, înfometate și însetate și sunt forțate să-și anunțe părinții că le o duc bine, ca-n textul anunțului, iar dacă părinții le roagă să le trimită bani în țară, fetele sunt obligate sub amenințare să le spună că vor aduce banii abia la întoarcerea în România. Diferența între o prostituată și o tânără exploatată sexual, a spus Cosmina Mariș, este că prima practică această meserie de bunăvoie iar banii îi poate folosi cum vrea, în timp ce o victimă a traficului de persoane este constrânsă să se prostitueze, iar majoritatea banilor încasați îi confiscă traficantul. Tinerele primesc bani doar pentru a trăi de pe o zi pe alta, iar dacă cer suplimentar bani pentru nevoi personale, traficanții le spun că nu sunt bani.
De exemplu, a spus inspectorul CR al ANITP, traficantul a refuzat să-i dea bani unei tinere pentru o prăjitură, afirmând că „nu sunt bani”, deși ea încasase în acea zi nu mai puțin de 800 de euro. O tânără a relatat îngrozită că a fost bătută crunt cu un… ciocan. „Un ciocan de lemn, cum folosesc judecătorii?”, a întrebat inspectorul ANITP. „Nu, dumneavoastră știți ce este acela un ciocan?”, a fost răspunsul tinerei îngrozite, care mai purta încă pe brațe urmele adânci ale rănilor suferite și plângea „cum n-am văzut niciodată o femeie să plângă atât de tare, deși am participat la numeroase înmormântări sau alte evenimente triste”.
Fără acte, amenințate și mereu cu teama bătăii în suflet, uneori drogate forțat și vândute de la un traficant la altul, e foarte greu să mai scape din această situație și rămân traumatizate pe viață. De aceea, ANITP monitorizează acest fenomen infracţional și organizează numeroase campanii şi activităţi de prevenire.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
”Funcționarul public a devenit similar cu cornul abundenței. Așa arată raiul oricărui angajat din România: multe zile de concediu pe an, salarii mai mari ca la privat, sporuri fără niciun criteriu de performanță” – Marcel Ciolacu, în discursul de învestire
”Funcționarul public a devenit similar cu cornul abundenței. Așa arată raiul oricărui angajat din România: multe zile de concediu pe an, salarii mai mari ca la privat, sporuri fără niciun criteriu de performanță” – Marcel Ciolacu, în discursul de învestire Premierul desemnat Marcel Ciolacu a anunțat, de la tribuna Parlamentului, că viitorul Guvern nu va […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
Cele mai frumoase mesaje de Crăciun 2024. Urări și felicitări pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 3 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
MESAJE de SĂRBĂTORI 2024. URARI şi FELICITARI pe care le puteţi trimite prin SMS de Sărbători
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi