În curând se va atinge pragul de 1 milion de morți cauzate de pandemia CoVid-19. Cercetător: „Numărul real ar putea fi dublu”
În curând se va atinge pragul de 1 milion de morți cauzate de pandemia CoVid-19. Cercetător: „Numărul real ar putea fi dublu”
Omenirea se apropie de suma de 1 milion de decese cauzate de pandemia Covid-19, însă numărul real ar putea chiar mai mare, atenționează un cercetător de la Universitatea din Melbourne, potrivit Bloomberg. Profesorul Alan Lopez enumeră câteva modalități prin care numărul morților este subraportat și spune că acest lucru îngreunează urmărirea și controlul evoluției bolii.
Numărul real al deceselor din cauza Covid-19 ar putea fi mai aproape de 1,8 milioane, bilanț care ar putea urca la 3 milioane până la sfârșitul anului, potrivit lui Alan Lopez, profesor laureat și director în cadrul secției de boli epidemice la Universitatea din Melbourne.
Zilele acestea, omenirea se apropie de pragul de un milion de morți din cazuza Covid-19. Cifra oficială raportată de Organizația Mondială a Sănătății vineri este de 973.653 de decese, în vreme ce datele anunțate de Worldometers și Johns Hopkins University, care folosesc niște proiecții și raportează în timp real, sunt mai mari cu circa 10.000, în jurul a 985.000 de morți, tot vineri.
„Un milion de morți are o semnificație simbolică, dar întrebarea care se pune este dacă cifra e adevărată. Corect ar fi să spunem, oricât de șocant ar suna, că probabil numărul real este subestimat, semnificativ subestimat”, a declarat profesorul Lopez într-un intetrviu, potrivit Bloomberg.
Chiar și în țările cu sisteme sanitare dezvoltate este dificilă o raportare precisă. Un studiu publicat în iulie arată că zeci de mii de decese probabil cauzate de Covid-19 nu au fost înregistrate ca atare între lunile martie și mai, făcând și mai dificle eforturile de a urmări și controla evoluție bolii.
Dacă mortalitatea Covid-19 ajunge la 3 milioane, cum a prezis Alan Lopez, boala ar deveni printre cele mai mortale la nivel global. O subraportare a numărului de morți le poate da oamenilor un fals sentiment de siguranță, iar guvernele pot lua măsuri subdimensionate pentru combaterea virusului.
India a raportat peste 5,4 milioane de cazuri de coronavirus și „doar” 90.000 de decese, potrivit cifrelor OMS. Țara are un sistem deficitar de raportare în timp a statisticilor legate de numărul deceselor.
Pe de altă parte, cercetătorii din statul american Indiana au descoperit că, deși pacienții care primeau îngrijiri la domiciliu nu erau în mod obișnuit testați pentru coronavirus, ei reprezintă 55% din decesele de Covid-19 la nivel statal.
În alte țări, cum ar fi Rusia, autoritățile atribuie cauza morții bolilor preexistente (diabet, cancer, boli de inimă etc.), ridicând întrebări legat de acuratețea mortalității Covid-19.
sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Politică Administrație
FOTO | Ample lucrări de întreținere a drumurilor județene din Alba: Unde se acționează
Ample lucrări de întreținere a drumurilor județene din Alba: Unde se acționează În județul Alba sunt desfășurare lucrări ample de întreținere a drumurilor județene, a anunțat Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba. Citește și: FOTO | Drumul Mănăstirilor (DJ 750 C) va fi MODERNIZAT complet. Este cea mai mare investiție din acest an din […]
VIDEO | Care este stadiul lucrărilor la noul spital din Zlatna: Proiectul de reabilitare și modernizare, foarte avansat
Care este stadiul lucrărilor la noul spital din Zlatna: Proiectul de reabilitare și modernizare, foarte avansat Autoritățile locale au făcut public, la începutul lunii iulie 2025, stadiul lucrărilor la noul spital din Zlatna. Potrivit consilierului județean Tudor Ponoran, proiectul de reabilitare și modernizare este foarte avansat. Citește și: Reabilitarea și modernizarea clădirii spitalului din Zlatna: […]
Comunicat de presă | Voicu Vușcan, deputat PSD: Un proiect comun nu înseamnă un cec în alb și o susținere necondiționată
Voicu Vușcan, deputat PSD: Un proiect comun nu înseamnă un cec în alb și o susținere necondiționată Participarea PSD la guvernare nu este un cec în alb ori o susținere necondiționată a planurilor încropite de domnii Bolojan și Nicușor. PSD a dat dovadă de responsabilitate când a acceptat să asigure o majoritate pro-europeană și o […]