În comuna Pianu continuă modernizarea edilitară
Rodul muncii de ani de zile în scrierea de proiecte şi câştigarea de finanţări nerambursabile nu a întârziat totuşi să apară în comuna Pianu. Chiar dacă după desemnarea drept câştigătoare a proiectelor pe măsurile finanţate prin FEADR, respectiv Măsurile 322, 125 şi 313 a trecut o perioadă destul de mare de timp (aproape un an şi jumătate) pentru derularea procedurilor de achiziţii publice, astăzi în comună se lucrează pe toate fronturile.
Astfel, în localitatea Pianu de Jos au început lucrările de introducere a apei curente, a reţelei de canalizare şi de amenajare a staţiei de epurare în locul numit Topili. De asemenea, au început lucrările de asfaltare a străzilor. Acţiunea va continua până ce fiecare gospodărie va avea posibilitatea de a se racorda la aceste utilităţi. Tot în Pianu de Jos a început, cu finanţare prin Măsura 313, construcţia unui „Centru de informare şi orientare turistică” de unde cei interesaţi pot primi informaţii vis-a-vis de obiectivele de interes de pe raza comunelor Pianu, Şugag şi Săliştea. Construcţia este aşezată în grădina „Grădiniţei” din Pianu de Jos, unde vor fi amenajate de asemenea un parc şi o parcare la frontul străzii Horia. După ce Căminul cultural a fost dotat cu mobilier nou (finanţare tot prin Măsura 322), Primăria a început lucrările de izolaţie termică şi înlocuirea uşilor şi geamurilor, urmând să fie amenajată şi instalaţia de încălzire. La Pianu de Jos urmează ca în câteve zile să fie inaugurat şi sistemul de „nocturnă” amenajat la terenul de fotbal. La Şcoala cu clasele I-IV din Pianu de Jos este aproape finalizată lucrarea de amenajare a curţii şi a gardului împrejmuitor. La Şcoala Generală cu clasele V-VIII se apropie de sfârşit de asemenea lucrările de amenajări exterioare şi a gardului împrejmuitor şi a curţii.
A avut loc selecţia de oferte pentru desemnarea câştigătorului pentru lucrarea „Captare, aducţiune, înmagazinare a apei pentru localităţile Strungari şi Pianu de Sus”. Practic se va amenaja un dren în locul numit Valea Recii, de unde apa va curge gravitaţional spre cele două localităţi .
În Pianu de Sus au început lucrările de asfaltare a străzilor, urmând ca toate să fie incluse în acest program. La Căminul cultural din localitate sunt înlocuite acum geamurile şi uşile, se lucrează la interior şi la curtea acestuia. Sunt amenajate, de asemenea, şanţurile, scurgerile, podeţele cât şi punţile pietonale.
Pe Valea Hotarului şi pe drumul forestier Măcui, se efectuează lucrări de modernizare a acestora, pe Măsura 125. Totodată, prin aceeaşi finanţare se asfaltează drumul forestier „Valea Leii” din Strungari spre Mănăstirea Afteia.
În localitatea Strungari este deja publicată pe site-ul ANPMAP-ului lucrarea de asfaltare din centru până la „Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul”. Se află de asemenea în construcţie, în curtea şcolii, un Centru de zi (cantină nouă, săli multifuncţionale), finanţat tot prin Măsura 322.
În Purcăreţi se lucrează la repararea drumului Recea, a drumului comunal de la Biserică până la Ghebani, iar în scurt timp se va finaliza şi reţeaua de distribuţie de apă.
Pentru localitatea Plaiuri sunt prevăzute a fi începute lucrările de reparaţie a drumului comunal începând cu săptămâna viitoare.
Pe lângă acestea sunt şi alte lucrări începute sau care urmează a fi demarate, toate acestea ducând la modernizarea pe zi ce trece a comunei noastre precum şi la creşterea confortului locuitorilor.
Marin Ioan PETRUSE, primarul comunei PIANU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cu cât crește salariul minim net de la 1 ianuarie 2025, după majorarea brutului la 4.050 de lei
Cu cât crește salariul minim net de la 1 ianuarie 2025, după majorarea brutului la 4.050 de lei Salariul minim brut va crește de la 1 ianuarie 2024 la 4.050 lei lunar, față de 3.700 lei cât este în prezent. Astfel, valoarea netă a salariului va fi de 2.575 lei, cu deducarea de 300 de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Actualitateacum 22 de ore
28 noiembrie 1918: Congresul General al Bucovinei votează în unanimitate unirea cu România
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”
-
Ştirea zileiacum o zi
Program 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii și concerte
-
Ştirea zileiacum 5 zile
ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 24 noiembrie 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS
-
Actualitateacum 4 zile
Cine este Călin Georgescu, SURPRIZA alegerilor prezidențiale din 2024, turul I, candidatul anti-sistem?