Rămâi conectat

Actualitate

În comuna Pianu continuă modernizarea edilitară

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    Rodul muncii de ani de zile în scrierea de proiecte şi câştigarea de finanţări nerambursabile nu a întârziat totuşi să apară în comuna Pianu. Chiar dacă după desemnarea drept câştigătoare a proiectelor pe măsurile finanţate prin FEADR, respectiv Măsurile 322, 125 şi 313 a trecut o perioadă destul de mare de timp (aproape un an şi jumătate) pentru derularea procedurilor de achiziţii publice, astăzi în comună se lucrează pe toate fronturile.
Astfel, în localitatea Pianu de Jos au început lucrările de introducere a apei curente, a reţelei de canalizare şi de amenajare a staţiei de epurare în locul numit Topili. De asemenea, au început lucrările de asfaltare a străzilor. Acţiunea va continua până ce fiecare gospodărie va avea posibilitatea de a se racorda la aceste utilităţi. Tot în Pianu de Jos a început, cu finanţare prin Măsura 313, construcţia unui „Centru de informare şi orientare turistică” de unde cei interesaţi pot primi informaţii vis-a-vis de obiectivele de interes de pe raza comunelor Pianu, Şugag şi Săliştea. Construcţia este aşezată în grădina „Grădiniţei” din Pianu de Jos, unde vor fi amenajate de asemenea un parc şi o parcare la frontul străzii Horia. După ce Căminul cultural a fost dotat cu mobilier nou (finanţare tot prin Măsura 322), Primăria a început lucrările de izolaţie termică şi înlocuirea uşilor şi geamurilor, urmând să fie amenajată şi instalaţia de încălzire. La Pianu de Jos urmează ca în câteve zile să fie inaugurat şi sistemul de „nocturnă” amenajat la terenul de fotbal. La Şcoala cu clasele I-IV din Pianu de Jos este aproape finalizată lucrarea de amenajare a curţii şi a gardului împrejmuitor. La Şcoala Generală cu clasele V-VIII se apropie de sfârşit de asemenea lucrările de amenajări exterioare şi a gardului împrejmuitor şi a curţii.
A avut loc selecţia de oferte pentru desemnarea câştigătorului pentru lucrarea „Captare, aducţiune, înmagazinare a apei pentru localităţile Strungari şi Pianu de Sus”. Practic se va amenaja un dren în locul numit Valea Recii, de unde apa va curge gravitaţional spre cele două localităţi .
În Pianu de Sus au început lucrările de asfaltare a străzilor, urmând ca toate să fie incluse în acest program. La Căminul cultural din localitate sunt înlocuite acum geamurile şi uşile, se lucrează la interior şi la curtea acestuia. Sunt amenajate, de asemenea, şanţurile, scurgerile, podeţele cât şi punţile pietonale.
Pe Valea Hotarului şi pe drumul forestier Măcui, se efectuează lucrări de modernizare a acestora, pe Măsura 125. Totodată, prin aceeaşi finanţare se asfaltează drumul forestier „Valea Leii” din Strungari spre Mănăstirea Afteia.
În localitatea Strungari este deja publicată pe site-ul ANPMAP-ului lucrarea de asfaltare din centru până la „Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul”. Se află de asemenea în construcţie, în curtea şcolii, un Centru de zi (cantină nouă, săli multifuncţionale), finanţat tot prin Măsura 322.
În Purcăreţi se lucrează la repararea drumului Recea, a drumului comunal de la Biserică până la Ghebani, iar în scurt timp se va finaliza şi reţeaua de distribuţie de apă.
Pentru localitatea Plaiuri sunt prevăzute a fi începute lucrările de reparaţie a drumului comunal începând cu săptămâna viitoare.
Pe lângă acestea sunt şi alte lucrări începute sau care urmează a fi demarate, toate acestea ducând la modernizarea pe zi ce trece a comunei noastre precum şi la creşterea confortului locuitorilor.

Marin Ioan PETRUSE, primarul comunei PIANU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

”Jocul de-a v-ați ascunselea” cu gunoaiele menajere ale cetățenilor din Alba Iulia continuă! Molozul și deșeurile se amestecă, într-un peisaj sinistru

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

”Jocul de-a v-ați ascunselea” cu gunoaiele menajere ale cetățenilor din Alba Iulia continuă! Molozul și deșeurile se amestecă, într-un peisaj sinistru

În cartierul Lumea Nouă, cum este cunoscut de albaiulieni, problema depozitării gunoaielor în spatele stației de transformare este departe de a fi rezolvată.

Acum trei săptămâni a fost deschis un dosar penal „in rem” pentru fapte de îngropare a deșeurilor și de eliminare a deșeurilor în spații neautorizate, infracțiuni pedepsite cu închisoare de la 3 la 5 ani sau cu amendă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Situația nu s-a îmbunătățit, ba din contră, se încearcă ascunderea gunoaielor mai adânc în rampă! Prin stufărișul din cel mai adânc punct din rampă se găsesc de la haine aruncate, pahare si sticle de plastic, pana la saci menajeri întregi.

”Chiar de mîine se vor ridica ca și “rampe neconforme”! Am dat dispoziția de astăzi! Din păcate acolo e un loc unde din trei in trei luni, ridicam zeci de tone! Din păcate pentru unii din zona a devenit afacere!” a declarat Primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

Reprezentanții firmei de salubritate contractoare din Alba Iulia se declară ”neștiutori” asupra situației: ”Colegii noștri? Când s-a întâmplat asta? Nu există sesizări scrise. S-au mai făcut reclamații telefonice”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

SURSE: Taxele locale ar putea rămâne la nivelul actual și în 2023. Coaliția de guvernare ar putea renunța la majorare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Taxele locale ar putea rămâne la nivelul actual și în 2023. Coaliția vrea să renunțe la ideea majorării, la o lună după ce aceasta abia trecuse de Senat.

Impozitele locale ar putea rămâne neschimbate anul viitor. Coaliția de guvernare ar putea renunța la majorarea acestor taxe, potrivit unor surse TVR INFO. Sunt așteptate și deciziile pentru majorarea pensiilor și pentru reglementarea pieței energiei. PSD și PNL văd însă diferit soluțiile. Miercuri ar urma să aflăm ce au hotărât liderii coaliției.

Elit - Gustul Desăvârșit

Se pare că liderii coaliției nu au reușit să se înțeleagă cu reprezentanții autorităților locale, cu primarii, pe chestiunea majorării acestor taxe și impozite.

Potrivit surselor TVR INFO, edilii ar fi dorit ca executivul și coaliția, în Parlament, să-și asume impunerea obligativității introducerii acestor majorări de taxe cu 50% la baza de impozitare pe imobile, dar la nivelul coaliției s-a decis să se renunțe la idee, la o lună după ce abia trecuse de Senat.

Drept urmare, la Camera Deputaților este posibil ca, după o nouă discuție în coaliție, să se treacă la respingerea acestei ordonanțe.

În ceea ce privește pensiile, în continuare sunt disensiuni.

Liberalii doresc o majorare de aproape 15%, în timp ce social-democrații merg pe ideea unei creșteri la 11-12%, iar de restul banilor care sunt direcționați în acest sens să se acorde acele ajutoare către anumite categorii de pensionari vulnerabili, iar aici vorbim despre o posibilitate a creșterii plafonului maximal.

Dacă până acum se acordau ajutoare financiare pentru pensionari care au venituri de până în 2.200 de lei, se ia în considerare majorarea acestui plafon până la 4 mii de lei.

Sursa: stiritvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cazierul judiciar poate fi eliberat solicitantului şi în format electronic: Proiect adoptat de Senat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cazierul judiciar poate fi eliberat solicitantului şi în format electronic: Proiect adoptat de Senat

Potrivit unui proiect de lege iniţiat de parlamentari ai mai multor partide, adoptat luni de Senat, certificatul de cazier judiciar poate fi eliberat solicitantului şi în format electronic.

Iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare completarea art. 28 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, în sensul simplificării obţinerii certificatului de cazier judiciar, prin introducerea posibilităţii eliberării acestuia în format electronic, se precizează în raportul de admitere a proiectului.

Iniţiatorii îşi motivează demersul legislativ prin reducerea eforturilor de procurare a documentelor în vederea obţinerii unor servicii publice, respectiv a cazierului judiciar.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit unui amendament admis, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip, certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice. Noţiunea de semnătură electronică calificată are înţelesul dat de dispoziţiile Regulamentului (UE) nr.910/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă.

În termen de trei luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar, prevede o altă modificare a textului de act normativ.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea