Rămâi conectat

Actualitate

În 22 decembrie, la Alba Iulia: Concert extraordinar de Crăciun, susținut de filarmonica din Bacău, dirijată de americanul Robert Gutter

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sub bagheta dirijorului american Robert Gutter, 55 de muzicieni instrumentişti, împreună cu soprana Gerogeta Grigore vor urca pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, duminică 22 decembrie într-un concert extraordinar cu ocazia Nașterii Domnului Iisus Hristos. Concertul va începe la ora 17.00, iar preţul unui bilet este de 50 de lei. Acestea pot fi procurate de la casa de bilete a Casei de Cultură a Sindicatelor. Evenimentul este organizat de Asociaţia Umanitară Valea Frumoasei în colaborare cu Filarmonica  “Mihail Jora”. Evenimentul este pus în scenă de orchestra Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacău.

De la înfiinţarea sa, consfinţită în 16 octombrie 1956, Filarmonica “Mihail Jora” din Bacău a realizat un continuu crescendo, graţie activităţii muzicale desfăşurate la început sub îndrumarea dirijorilor Eugen Pricope, Igor Ciornei, dar şi a calităţii profesionale a membrilor orchestrei.

Repertoriul permanent al orchestrei cuprinde lucrări simfonice, vocal-simfonice şi de cameră din diferite perioade de creaţie şi stiluri muzicale: Baroc, Clasic, Romantic, Contemporan.

Astăzi, orchestra reuneşte un grup de aproximativ 75 de muzicieni talentaţi. Majoritatea instrumentiştilor fac parte din diferite formaţii camerale cum ar fi orchestra de camera “Tescana”, renumitul “Trio Syrinx”(flaut- Dorel Baicu, oboi- Adrian Petrescu, fagot- Pavel Ionescu), câştigător a şase premii internaţionale la cele mai importante competiţii, cvartetul de fagoţi “Fagottissimo”, Cvartetul “Consonante”, Duo “Capriccio”.

Pe lângă concertele săptămânale din cadrul stagiunii, filarmonica organizează diferite festivaluri internaţionale cum ar fi: “Enescu, Orfeul Moldav”, “Zilele Muzicii Contemporane”, “Atelierul Tinerilor Compozitori”, Cursurile internaţionale de dirijat etc

O constantă a activităţii instituţiei din ultimii 20 de ani o constituie participarea la numeroase concursuri internaţionale pentru a acompania semifinaliştii şi finaliştii selecţionaţi de juriu la pian, vioară, canto, şi instrumente de suflat (Italia – Citta di Cantu, Valsesia Musica, Barletta, A.M.A. Calabria, Racconigi, Brescia, Franta – Floraisons Musicales, Aix -en- Provence, Spania- Madrid, SUA- Altamura Music Festival on the Greene etc).

A susţinut de la înfiinţare peste 1000 de concerte în Italia, Franţa, Germania, Spania, Gibraltar, SUA, Grecia, Malta, Olanda, Austria, Elveţia USFR, Ucraina, Moldova, Coreea. A participat la festivalul “Altamura Music Festival On The Greene” şi la a XX-a aniversare a festivalului “L. v. Beethoven” (Long Island , SUA – 2001).

Din program uverturi şi arii celebre:
G.Bizet- Preludiu “Carmen”
G.Bizet- Habanera
G. Bizet- Chanson Boheme
E.Waldteufel- Estudiantina
P.Abraham- Tangolita
J.Strauss- Polca Anei
J.Strauss- 1001 Nacht Valzer op 346
E.Strauss- Carmen Quadrille
J. Strauss- Seufzer Polka
F.Loewe- My Fair Lady , aria Elisei
J.Strauss- Vals Imperial
J.Strauss- Plapper Maulchen polka
E.Strauss- Victoria Polka op 228
J.Strauss- Dunarea albastra , vals
J.Offenbach- Can, Can
J.Strauss Sr- Radetzky marsch

Dirijor: Robert Gutter- SUA
Solistă- Georgeta Grigore -soprană


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

PENSII 2024: Câte pensii speciale există în România în prezent. Ce privilegii au revoluționarii, dar veteranii de război

Ziarul Unirea

Publicat

în

PENSII 2024: Câte pensii speciale există în România în prezent. Ce privilegii au revoluționarii, dar veteranii de război Citește și: Când intră pensiile pe card și prin poștă în luna mai 2024 Pensiile speciale în România sunt un subiect care continuă să stârnească dezbateri aprinse. Conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea