Rămâi conectat

Actualitate

În 2016, România este codașă în clasamentul sistemelor europene de sănătate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

România se află pe ultimul loc, al 35-lea, în ediţia pe anul 2016 al Indexului european al sistemelor de sănătate (EHCI), publicat de compania suedeză Health Consumer Powerhouse, arată euro-health.ro. Țara noastră a adunat 497 de puncte dintr-un maximum posibil de 1.000, în urma unor ţări ca Albania, Bulgaria şi Muntenegru. România se află din nou pe ultimul loc în ce priveşte rezultatele tratamentelor, categoria cea mai importantă a clasamentului.

„România are probleme severe cu managementul întregului său sector public”, comentează autorii indexului. La fel ca în ultimii ani, ei atrag atenţia asupra structurii învechite a sistemului medical, cu un raport crescut al îngrijirilor acordate în spital faţă de cele din ambulator. În plus, ei semnalează discriminarea grupurilor minoritare – precum cetăţenii de etnie romă – în asistenţa medicală.

Raportul cuprinde 48 de indicatori (plus, pentru 2016,  un indicator al mortalităţii prin bronhopneumopatie obstructivă cronică – BPOC) grupaţi în şase categorii: drepturile şi informarea pacienţilor, accesibilitatea (timpii de aşteptare pentru tratament), rezultatele tratamentelor, gama de servicii oferite şi extinderea lor, prevenţia şi farmaceuticele. Combinaţia acestor indici – obţinuţi din studii şi baze de date internaţionale şi din chestionare administrate asociaţiilor de pacienţi – îşi propune să descrie felul în care consumatorul de servicii medicale este servit de propriul sistem.

România a obţinut 80 de puncte din 125 la categoria „drepturi şi informare”, 150 de puncte din 225 la „accesibilitate”, 125 din 300 la categoria „rezultatele tratamentului”, 52 de puncte din 125 la „gama de servicii şi extinderea lor”, 48 din 125 la categori „prevenţie” şi 43 din 100 la „farmaceutice”.

Potrivit sursei citate, România a făcut progrese în ce priveşte accesul în aceeaşi zi la medicul de familie, accesul direct la medicul specialist, accesul la radioterapie sau chimioterapie sub 21 de zile şi timpul de aşteptare la camera de gardă.

Clasamentul la vârf a rămas aproape neschimbat faţă de ediţiile anterioare. Pe primul loc în EHCI 2016 se află, la fel ca în anii precedenţi, Olanda, cu 927 de puncte, urmată, de Elveţia (904), Norvegia (865), Belgia (860) şi Islanda (854).

Sursa: capital.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea