Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Politică Administrație

În 2016, județul Alba trebuie să ajungă la un grad de colectarea selectivă a deșeurilor de 20% – Regulamentul Serviciului de Salubrizare

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Regulamentul Serviciului de Salubrizare pentru judetul Alba, ce va fi adoptat in cadrul Sistemului de Management Integrat al Deseurilor in judetul Alba, se află în procedura de consultare publică până la 31 decembrie 2015.

Colectare-Deseuri

Odată ce va fi adoptat, acest document va reglementa modul obligațiile și drrepturile tuturor factorilor implicați în procesul de salubrizare a localităților, respectiv administrații publice locale, operatori de salubritate, clienți,

 

Una dintre provocările asumate prin acest document, în conformitate cu angajamentele României în fața UE cu privire la capitolul mediu, este atingerea unui procent de deşeuri reciclabile colectate separat de 20% din cantitatea de deşeuri totală de deşeuri colectate – până la sfârşitul anului 2016. Asta în condițiile în care, în prezent, nivelul de colectare selectivă la nivelul județului Alba este de sub 2%.

 

 

La elaborarea acestui document au contribuit toate Unitatile Administrativ Teritoriale (U.A.T.) din cadrul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara SALUBRIS ALBA.

,,Regulamentul Serviciului de Salubrizare pentru judetul Alba” urmează a fi adoptat ca urmare a implementarii Sistemului de Management Integrat al Deseurilor in judetul Alba.

 

Regulamentul Serviciului de Salubrizare publicat spre consultare il regasiti in format electronic la adresa: www.cjalba.ro Persoanele interesate pot trimite opiniile, observatiile, propunerile la adresa de email: [email protected], [email protected] sau pot inregistra adrese scrise la sediul Consiliului Judetean Alba, Piata Ion I C Bratianu nr 1, Alba Iulia, judetul Alba.

 

Prevederile prezentului regulament se aplică serviciului public de salubrizare al judeţului Alba, respectiv activităţile de colectare, transport şi transfer al deşeurilor municipale, inclusiv managementul Staţiilor de transfer, precum şi Managementul şi Operarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (care va fi denumit în continuare Serviciul), înfiinţat şi organizat pentru satisfacerea nevoilor populaţiei, ale instituţiilor publice şi ale operatorilor economici de pe teritoriul judeţului Alba.

 

Prezentul regulament stabileşte cadrul juridic privind desfăşurarea Serviciului, definind modalităţile şi condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru asigurarea Serviciului, indicatorii de performanţă, condiţiile tehnice, raporturile dintre operator şi utilizator, având la bază următoarele acte normative:

 

Prevederi extrase din Regulamentul Serviciului de Salubrizare pentru judetul Alba:

 

Operatorii de salubrizare desemnaţi, împreună cu Consiliul Județean Alba și ADI Salubris Alba, vor lua măsuri pentru informarea, responsabilizarea, educarea şi conştientizarea populaţiei cu privire la colectarea separată a deşeurilor, precum şi modalităţile de prevenire a generării deşeurilor. Informarea şi conştientizarea se va realiza prin campanii de informare şi conştientizare, prin distribuţia de pliante, broşuri, afişe, prin activităţi educative, prin clipuri publicitare la radio şi televiziune.

 

 

Colectarea deşeurilor reciclabile din deşeurile menajere şi a celor similare celor menajere trebuie să permită atingerea etapizată, până în 2020, a unui nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare de minim 60%. Astfel:

– până la sfârşitul anului 2016 – deşeurile reciclabile colectate separat vor atinge 20% din cantitatea de deşeuri totală de deşeuri colectate

– până la sfârşitul anului 2018 – deşeurile reciclabile colectate separat vor atinge 40% din cantitatea de deşeuri totală de deşeuri colectate

– până la sfârşitul anului 2020 – deşeurile reciclabile colectate separat vor atinge 60% din cantitatea de deşeuri totală de deşeuri colectate

 

Operatorii de salubrizare, împreună cu administraţiile publice locale, au obligaţia să identifice toţi producătorii de deşeuri, indiferent de natura acestor deşeuri, şi să acţioneze în vederea creării facilităţilor necesare activităţii de colectare separată şi transport separat al deşeurilor menajere şi deşeurilor similare

 

Operatorii de salubrizare desemnaţi vor dota punctele de colectare amenajate conform legii, şi populaţia (după caz), cu recipienţii de colectare marcaţi conform ART. 17, alin (8), astfel încât să asigure colectarea selectivă pe categoriile de deşeuri menţionate la ART. 16, alin. (2), precum şi o capacitate de înmagazinare corelată cu numărul de utilizatori arondaţi şi frecvenţa de ridicare a fiecărei categorii de deşeuri, asigurând condiţii de acces uşor pentru autovehiculele destinate colectării.

 

Personalul care execută colectarea este obligat să încarce în autovehicule întreaga cantitate de deşeuri existente la punctele de colectare, lăsând locul curat şi măturat, chiar dacă există deşeuri municipale amplasate lângă containerele de colectare.

În cazul în care în/lângă recipientele sau containerele de colectare sunt depozitate şi deşeuri din construcţii, acestea vor fi colectate separat, după caz, înştiinţând în scris utilizatorul, precum şi tariful pe care trebuie să îl plătească pentru colectarea acelor deşeuri.

 

Consiliile locale de pe raza judeţului Alba sunt responsabile de neutralizarea cadavrelor de animale găsite pe aria administrativ-teritorială a localităţii, prin unităţi de ecarisaj autorizate, conform legislaţiei în vigoare.

Cadavrele de animale de pe domeniul public vor fi ridicate în termen de maximum 2 ore de la semnalarea existenţei acestora de către populaţie, reprezentanţi ai operatorilor economici sau ai instituţiilor publice, inclusiv în cazul autosesizării ca urmare a activităţii curente de salubrizare.

 

În vederea implementării Sistemului de Management Integrat al deşeurilor, judeţul Alba a fost împărţit în 4 zone de colectare (vezi figura de mai jos), zonele 1 şi 3 fiind la rândul lor împărţite în sub-zone.

Harta zone deseuri colectare Alba

În cadrul Zonei 1, deşeurile vor fi transportate direct la CMID Galda de Jos, cu excepţia sub-zonei 1.2 Aiud, care va folosi staţia de sortare existentă pentru sortarea deseurilor reciclabile, în timp ce în celelalte 3 zone fluxul deşeurilor este eficientizat prin staţiile de transfer existente – Zona 3 (cu exceptia deseurilor din sub-zona 3.1 Zlatna care sunt directionate direct la CMID Galda de Jos sau prin staţia de sortare Zlatna) – sau cele realizate prin SMID (Staţiile de transfer de la Tărtăria şi Blaj, pentru zonele 2, respectiv 4). Împărţirea judeţului pe zone şi sub-zone este detaliată în figura de mai jos:

B.P


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea