În 2015, România putea să ceară aderarea la euro, dar nu s-a vrut. Radu Georgescu: Economia se prăbușește și va urma calea Greciei din 2010. Parcursul Croației, după trecerea la moneda unică
În 2015, România putea să ceară aderarea la euro, dar nu s-a vrut. Radu Georgescu: Economia se prăbușește și va urma calea Greciei din 2010. Parcursul Croației, după trecerea la moneda unică
În 2015, România putea să ceară aderarea la euro, dar nu s-a vrut, iar în prezent economia se prăbușește și va urma calea Greciei din 2010, explică Radu Georgescu în ultima lecție de economie de pe Facebook.
De asemenea, economistul face o paralelă cu Croația, care a intrat în UE mult după România, dar a aderat rapid la euro, iar parcursul economic al țării a fost unul cât se poate de favorabil.
Totodată, ieri Bulgaria a primit acceptul de a trece de la 1 ianuarie 2026 la euro, în timp ce țara noastră are toate șansele ca din luna august să ajungă în junk.
”În 2015, România putea să ceară aderarea la euro, îndeplineam toate condițiile economice: inflație, deficite bugetare, comerciale și de cont curent. Din păcate nu s-a vrut aderarea la euro.
Citește și: Economistul Radu Georgescu: ”Comisia Europeană propune suspendarea fondurilor europene pentru țara noastră. Leka nosht, România, atât s-a putut”
Aderarea la euro era la fel de importantă ca aderarea la NATO și UE. Economia României ar fi arătat acum infinit mai bine. Nu ar mai fi fost posibile derapajele economice făcute de guvernele din ultimii 10 ani, deoarece politica monetară ar fi fost stabilită de Banca Centrală Europeană. Politica monetară nu ar mai fi fost făcuta de BNR.
Locul nostru a fost luat de Croația, care a intrat în UE mult după România, dar au cerut imediat aderarea la euro. Croația a trecut la euro în 2023, iar economia a luat-o în sus.
Cea a României se prăbușește și va urma calea Greciei din 2010.
Compar principalii indicatori:
1. Creștere economică
Economia Croației a crescut cu 3,8% în 2024 și este în top 3 creșteri economice din UE. Cea a României a crescut cu 0,9%, în condițiile în care deficitul din România a fost 9% din PIB, cel mai mare din UE.
Deficitul Croației a fost de 2% din PIB, deci România a luat supradoză de steroizi (împrumuturi) dar a avut o creștere de 4 ori mai mică decât Croația.
2. Dobânzi la credite
În Croația, DAE la un credit ipotecar este de 4%, în România DAE este de 9%. Deci un român plătește o rată dublă comparat cu un croat, asta pentru cei care m-au întrebat de ce este bine să trecem la euro.
3. Dobânzi plătite de stat
Croația plătește dobânzi la credite de 3%, România plătește 7,7%, asta pentru politicienii care nu au vrut să trecem la euro.
4. Riscul economiei
Din punct de vedere al agenției de risc Fitch, Croația este 3 trepte peste România, iar România tremură că Fitch o va pune pe 8 august în categoria țară Junk.
5. Concluzii
Pentru Croația, aderarea la euro a însemnat o mare oportunitate economică. Ieri, Bulgaria a primit acceptul ca să treacă la euro din 2026 și va avea un parcurs asemănător cu al Croației.
În comparație, ieri, Comisia Europeană a criticat dur evoluția economică din România. Țara noastră se pregătește să îi fie blocate fondurile europene și să fie trecută la țară Junk. Atât s-a putut!”, a scris economistul pe Facebook.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Un nou val de disponibilizări lovește România: Un alt gigant IT anunță concedieri, după ce Amazon a anunțat recent plecarea a sute de angajați
Un nou val de disponibilizări lovește România: Un alt gigant IT anunță concedieri, după ce Amazon a anunțat recent plecarea a sute de angajați Un nou val de disponibilizări lovește sectorul IT, după ce Amazon a anunțat recent concedierea a sute de angajați din România. De această dată este vorba despre Microsoft, care pregătește o […]
Cum va fi VREMEA în România în perioada 21 iulie – 18 agust 2025: România sub o cupolă de foc, cu temperaturi extreme și ploi rare. Prognoza meteo de la ANM pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA în România în perioada 21 iulie – 18 agust 2025: România sub o cupolă de foc, cu temperaturi extreme și ploi rare. Prognoza meteo de la ANM pentru următoarele 4 săptămâni ANM a emis vineri, 18 iulie 2025, prognoza pentru următoarele 4 săptămâni, respectiv 21 iulie – 18 august. Temperaturile vor […]
„Legea păcănelelor” în România: Cum vor putea primarii să le scoată în afara localităţilor
„Legea păcănelelor” în România: Cum vor putea primarii să le scoată în afara localităţilor Cseke Attila, Ministrul Dezvoltări, a vorbit despre modul în care va încerca să reorganizeze ministerul, a făcut publice salariile unor directori din subordine care vor fi reduse, dar a discutat şi despre problema controversată a jocurilor de noroc. Cseke Attila spune […]