Rămâi conectat

Curier Județean

În 2 iulie, Caravana teatrală „Cultură’n șură” ajunge în Alba: Piesa ”Fisura” se va juca în șura lui Liviu a lu’ Pilu, lângă Hudița Morii din Galda de Jos

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

La țară se anunță o vară culturală. Caravana teatrală „Cultură’n șură” pornește prin Transilvania la sfârșitul lunii iunie Pentru al patrulea an la rând proiectul „Cultură’n șură” transformă șurile unor săteni în scene de teatru.

teatru galda„Cultură’n șură” își propune reintroducerea comunităților de la sat pe harta culturală profesionistă în patru pași simpli: se montează spectacolul, se iese la cules de sate, se caută șuri primitoare și se invită toată suflarea la teatru. Se dorește împărtășirea bucuriei oferite de teatru cu toți cei aflați departe de scenele orașelor. „Cultură’n șură” oferă educație, cultură și divertisment totodată, devenind un eveniment marcant în viața comunității.

Regizorul Victor Olăhuț, inițiatorul și managerul proiectului, împreună cu actorii Corina Moise, Florentina Năstase, Silva Schmidt și Alexandru Minculescu vor juca piesa „Fisura” de Flavius Lucăcel în trei sate din județele Cluj, Alba și Sibiu. Startul proiectului va fi dat de reprezentația de la Muzeul Satului din Baia Mare, la invitația directorului Teatrului Municipal, Radu Macrinici, vizând includerea în traseul caravanei teatrale și a unor sate din Maramureș, pe viitor.

Calendarul reprezentațiilor susținute în șuri este următorul:

– 30 iunie ora 22:00 – Muzeul Satului Baia Mare, în șura „Valea Vinului”
– 1 iulie ora 21:30 – comuna Râșca, județul Cluj, în curte la Viorel a lu’ Boașcă
– 2 iulie ora 21:30 – Galda de Jos, județul Alba, la Liviu a lu’ Pilu, lângă Hudița Morii
– 3 iulie ora 21:30 – satul Săsăuș, comuna Chirpăr, județul Cluj, la Valentin Oltean, Casa Cantorului.

Intrarea la spectacolele susținute în sate este gratuită!

Proiectul „Cultură’n șură” propune publicului de la sat spectacole de calitate ce se joacă cu succes pe scene profesioniste din București. Spectacolului „Fisura” i-a fost decernat premiul „Noi la sala nouă” în cadrul Festivalului Comediei Românești (FestCo) 2014, iar „Cerere în căsătorie”, de A.P. Cehov a intrat în repertoriul Teatrului de Artă din București. Sălajul a dat tonul culturii în șură! „Cultură’n șură” ajunge anul acesta la cea de a IV-a ediție datorită succesului înregistrat în anii anteriori în județul Sălaj, unde a fost sprijinit logistic și financiar de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, prin directorul său, Daniel Săuca.

Continuând un parteneriat de tradiție, caravana teatrală va parcurge și anul acesta, în luna august, un traseu prin cinci sate sălăjene. Sunt în desfășurare repetițiile pentru un spectacol pe texte de Ion Băieșu, care va avea premiera în șurile din Cheud, Hida, Marca, Tihău și Cuzăplac. Din distribuție fac parte actorii Iulian Gliță, Marin Grigore și Florentina Năstase, iar regia este semnată de Victor Olăhuț. „Cultură’n șură” este deja un eveniment așteptat în satele pe care le-am vizitat până acum. An de an, începând cu prima ediție, la reprezentațiile din șuri au participat în medie 200 de spectatori, în comuna Cheud înregistrându-se chiar un record anul trecut, când în curtea Rodicăi Birta s-au strâns în jur de 400 de oameni.

”Succesul caravanei teatrale a determinat extinderea proiectului în mai multe județe, devenind astfel un proiect cultural regional. Proiectul este derulat prin Asociația Inceptus România și partenerului de tradiție, Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj, i se alătură noi prieteni, atât din mediul privat cât și public: Tenaris, F.R.A.I., Teatrul Podul, The Soviet, Lecom, CentoGroup, EduCab, ArkMedia Advertising, Teatrul Municipal Baia Mare, primăriile comunelor Râșca, jud. Cluj, Galda de Jos, jud. Alba, Chirpăr, jud. Sibiu și bineînțeles Viorica Samson Manea, căreia îi mulțumim pentru sprijin și entuziasm. Vara acesta vă așteptăm din nou în șură pentru o porție de cultură!”, transmit organizatorii.

”Fisura”, de Flavius Lucăcel Pentru Michi şi Ani, cămara este centrul universului, dar când fisura amenință să distrugă echilibrul vieții lor, cei doi trebuie să ia toate măsurile pentru a o opri. Cine este duşmanul nevăzut care provoacă paguba? Să fie tramvaiul? Să fie traficul nemilos de pe strada adiacentă? Să fie trenurile? Oricare ar fi talia inamicului, bătrânii sunt gata să se ia la trântă cu el! Distribuția: Corina Moise, Florentina Năstase, Silva Schmidt, Alexandru Minculescu Scenografia: Ioana Olăhuț Muzica: Indie Folker Regia: Victor Olăhuț.

CRONICI:

Aceasta este una dintre cele mai reușite piese scrise de Flavius Lucăcel pînă acuma și, categoric, cea mai ofertantă pentru actori și regizor. O piesă „ionesciană”, despre absurdul care invadează viața domestică transformând pașnicul cuplu de bătrînei îndrăgostiți de murături, în adevărați teroriști („deraiori” în serie…), fericiți să numere… cadavrele rămase în urma accidentelor pe care le produc. Viața de afară le terorizează micuța viață familială iar atunci procedează și ei în consecință. Desigur, fără vreun rezultat, fisura din cămară crește continuu (precum cadavrul dintr-o piesă celebră…) iar jocul comic și grotesc totodată, poate continua la nesfîrșit, ca un perpetuum mobile. Replici sprintene, cu priză la public, o pendulare între rîs și plîns, nimic nu pare prea serios în lumea aceasta crepusculară în care trăim, fără șanse concrete de a (mai) repara ceva… Personajele sînt caricaturi simpatice care uneori se mișcă parcă manevrate de nevăzute sfori, precum marionetele, ba chiar și cîntă! Nu este tocmai un musical, e mai degrabă vorba despre un soi de vodevil, cu „cînticele” haioase (bine „gîndite” de compozitorul IndieFolker…), presărate ici colo… la momentul potrivit. […] Radu Ţuculescu, Revista Tribuna

Mulți spun că spectacolul demarează cu o lectură. Se prea poate să fie așa, dar uneori începe și de la afiș. Privind afișul ”Fisura”, am fost atenționat de cele două nume în diminutiv – Lucăcel și Olăhuț -, autor și regizor. Mi-am zis: ”Uite o comedie în diminutiv!” Se știe, diminutivul micșorează, nu prin minimalizare, ci prin creație, delimitând. După ce am văzut ”Fisura”, am exclamat: Merge! Comicul se ivește din duioasa naivitate a personajelor. Dar mai este ceva… Cadrul idilic, de care se bucura odinioară casa, este anulat de asaltul tehnologicului. Deși fisurată, casa rămâne pe loc, iar locatarii ei nu se dau duși. Ba, din contră: lovesc și ei cum pot în măreția tehnologicului, deraind tramvaiele de pe șine. Comicul apare din contrast… Buturaga mică răstoarnă carul mare. Și apoi, mai este ceva nostim… Plăcerea degustării din dulceața de măcieșe este spulberată de fisura în peretele din cămară. Am surâs în mine și mi-am șoptit: Spectacolul acesta merită un premiu. Și uite că l-a luat! Gând la gând cu bucurie. Nicolae Havriliuc, Teatrul Azi.

Sună incitant, bizar, nostalgic și vetust. Evenimentul a avut loc sâmbătă seara, 29 iunie 2013, ora 22 în satul Hida din județul Sălaj, chiar în șura lui badea Florea a lui Juvri. Acolo s-a jucat piesa Fisura de Flavius Lucăcel, sub egida asociației culturale JAD din Cluj, cu sprijinul financiar al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Primăria comunei Hida s-a implicat total, asigurând intrarea liberă tuturor. Am sosit seara pe la ora 21. Am oprit mașina să întreb unde e locația. Era suficient să pronunți cuvântul șură și fețele sătenilor se destindeau într-un zâmbet larg, plin de mândrie locală. Badea Florea se ținea bine la vârsta sa înaintată. Curtea era plină de bănci. Scena se înălțase în șura deschisă, evitând fânul debordant. Reflectoare, tehnicieni, găini domolite, porumb verde, cer mirat. Autorul Lucăcel se bucura precum un copil, primind spectatorii cu o agitație tonică. Regizorul Victor Olăhuț punea la punct ultimele detalii. Spectacolul a provocat râsete în serie, aplauze frenetice de la spectatori simpli, gata să accepte teatrul în viața lor, aidoma fascinației caravanelor cinematografice revolute. Pe ei, pe spectatori, nu-i interesau posibilele filiații ionesciene ori beckettiene. Râdeau de Ani, de Michi, de Marina și de Gogu. La Flavius Lucăcel burlescul coabitează cu absurdul, realul se dilată, tehnica sperie, ba creează și monștri. Regizorul Victor Olăhuț a adaptat impecabil textul. Nu se putea să fie mai inspirat, mai ales că a creat și momente muzicale adecvate, fără nimic ostentativ, integrate artistic și cu măsură. Alexandru Jurcan, Caiete Silvane.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Câți metri cubi de lemn din fondul forestier al municipiului Alba Iulia vor fi valorificați în 2025: Prețuri de vânzare

Bera Larisa

Publicat

în

Câți metri cubi de lemn din fondul forestier al municipiului Alba Iulia vor fi valorificați în 2025: Prețuri de vânzare În cadrul ședintei ordinare din 30 ianuarie 2025, consilierii locali ai municipiului Alba Iulia vor avea de aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea volumului maxim al masei lemnoase care se va recolta și valorifica în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea