Impozitarea pensiilor mai mari de 4.000 de lei: DOAR sumele care depășesc 2.000 de lei se impozitează cu 10%
Impozitarea pensiilor mai mari de 4.000 de lei: DOAR sumele care depășesc 2.000 de lei se impozitează cu 10%
Guvernul a decis ca de la începutul lui 2022, pensiile care depășesc suma de 4.000 de lei vor fi impozitate. Casa Națională de Pensii Publice vine cu o serie de precizări privitoare la această impozitare.
Mai exact, pensionarii cu pensii mai mari de 4.000 de lei vor plăti contribuția la sănătate de 10%, începând cu anul 2022.
Procentul de 10% se va aplica sumei care depășește 2.000 de lei. Spre exemplu, dacă aveți o pensie de 6.000 de lei, vi se va impozita doar suma suma de 4.000 de lei – ceilalți 2.000 de lei fiind neimpozabili.
Citește și: Calcul pensie 2022: Fromula de CALCUL a pensiei în 2022. Cum se calculează pensia?
Precizările făcute de Casa de Pensii
Persoanele fizice care realizează venituri din pensii datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru partea care depăşeşte suma lunară de 4.000 lei.
Citește și: Pensii 2022: Impozitul și contribuția la sănătate (CASS) duc la scăderea pensiilor mari. Mod de calcul
Calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei lunare de calcul reprezentată de partea ce depăşeşte suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie.
Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei și, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată.
Veniturile lunare din pensii sub nivelul de 2.000 lei NU sunt supuse impozitării cu 10%.
Persoanele fizice, cu venituri din pensii mai mici de 4.000 lei, beneficiază de asigurare în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.
Sursa: bugetul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
România are cea mai mică investiţie în educaţie din Europa. Sumele alocate elevilor și studentilor români sunt cele mai mici din Europa
România are cea mai mică investiţie în educaţie din Europa. Sumele alocate elevilor și studentilor români sunt cele mai mici din Europa România înregistrează cea mai mică cheltuială medie anuală cu elevii şi studenţii dintre toate ţările europene incluse în ub raportul privind educaţia publicat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Astfel, raportul […]
Profesorul de economie Cristian Păun: „E falsă teza că nu sunt mulți angajați la stat. Dau exemplul orașului meu natal, Alba Iulia”
Profesorul de economie Cristian Păun: „E falsă teza că nu sunt mulți angajați la stat. Dau exemplul orașului meu natal, Alba Iulia” Profesorul de economie Cristian Păun aduce argumente pentru a combate teza că „nu sunt mulți angajați la stat, nu este prea mult loc de reforme, de ajustări, de îmbunătățit în administrația publică centrală […]
Județul Alba pe primul loc în România în ceea ce privește confiscarea de material lemnos: Care este valoarea lemnului confiscat în primele 5 luni din 2025
Județul Alba pe primul loc în România în ceea ce privește confiscarea de material lemnos: Care este valoarea lemnului confiscat în primele 5 luni din 2025 Garda Forestieră Alba a confiscat, în primele 5 luni ale anului 2025, peste 2.600 metri cubi de material lemnos, cu o valoare de aproximativ două milioane de lei, ceea […]