Impozitare pensii 2023: Românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei se vor bucura de o majorare a venitului lunar
Impozitare pensii 2023: Românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei se vor bucura de o majorare a venitului lunar
În cursul anului 2022, de mai multe ori a fost discutată posibilitatea eliminării impozitării pentru pensiile până în 3.000 de lei. Acest concept nu este unul nou, însă până la momentul actual s-a aplicat doar în cazul pensiilor de până la 2.000 de lei.
Citește și: Noutăți Pensii 2023. Toate modificările din legea pensiilor care afectează pensiile de la 1 ianuarie 2023
Românii cu pensii între 2000 și 3000 de lei se vor bucura de o majorare substanțială a venitului lunar, pe lângă majorarea planificată pentru toți pensionarii din România de la 1 ianuarie 2023. Prin eliminarea necesității impozitelor pentru pensiile mai mici de 3000 de lei, aceștia vor primi câteva sute de lei în plus. Această veste bună a fost posibilă prin modificarea Codului Fiscal.
Pensiile până în 3000 de lei scapă de impozite
Într-o manieră tacită, în luna decembrie a trecut prin Senat o propunere legislativă de modificare a Codului Fiscal. Printre altele, acesta se reflectă în neimpozitarea pensiilor de până la 3000 de lei. În teorie, ar fi trebuit să există și o dezbatere pe marginea subiectului, dar aceasta nu a mai avut loc. Votul a lipsit și el, pentru că termenul de 14 decembrie nu a fost respectat, de aici și situația adoptării tacite. Până la urmă, singurul lucru care s-a întâmplat a fost lectura proiectului legislativ în plen de către președintele Senatului, Alina Gorghiu.
Citește și: Punctul de pensie 2023: Începând cu 1 ianuarie valoarea punctului de pensie crește de la 1.586 lei la 1.785 de lei
„Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul de pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei şi după caz a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit Titlului V ‘Contribuţii sociale obligatorii’”, se arată în propunerea legislativă.
Inițiativa pentru acest proiect a venit de la PNL, iar parlamentarii își motivează efortul „în contextul creşterii accelerate a preţurilor de consum are loc erodarea puterii de cumpărare a persoanelor vârstnice cu pensii mici” şi propun majorarea plafonului de impozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei, „ca formă de compensare parţială a inflaţiei din ultima perioadă”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii5 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii