Rămâi conectat

Actualitate

Impozit zero pentru elevii de peste 16 ani, angajaţi part-time şi 5% pentru absolvenţii de învăţământ profesional-dual. Proiect legislativ în dezbatere publică la Senat

Mondoc Adriana

Publicat

în

Conform unui proiect legislativ inițiat la Senat de peste 50 de parlamentari din formațiuni politice diferite, în cazul elevilor de peste 16 ani care lucrează cu contract part-time s-ar putea aplica un impozit de 0% pe venit, iar pentru absolvenții de învăţământ profesional-dual, încadraţi în muncă, impozitul ar fi de 5%.

Proiectul face parte din o propunere legislativă care cuprinde două iniţiative, una care modifică Legea Educației, cealaltă Codul fiscal: “Vrem ca astfel să se poată crea noi oportunități pentru absolvenții învățământului profesional-dual, în vederea menținerii forței de muncă în România și prin acordarea unor facilități economice, a încurajării dezvoltării parteneriatului școală-operatori economici, și a profesionalizării resursei umane în acord cu cerințele pieței muncii din țara noastră”, se argumentează în expunerea de motive a proiectelor.

Conform datelor de la Ministerul Muncii, deficitul actual pe piața muncii este de peste 600.000 de posturi din diferite domenii de activitate. Inițiatorii spun că actualul sistem de educație nu este corelat cu piața muncii, cu cerințele, iar caracteristicile absolvenților nu corespund cu nevoile speciale și economice ale țării. Una dintre soluțiile găsite de autorități este actualul învățământ dual, dar sunt puține școli profesionale în regim dual, care nu au capacitatea să acopere deficitul lăsat de plecarea din țară a tinerilor calificați profesional.

În acest context, iniţiatorii propun introducerea unei noi prevederi în Codul fiscal, potrivit căreia:

“Cota de impozit este de 0% și se aplică asupra venitului impozabil corespunzător elevilor de peste 16 ani pe perioada contractului de muncă part-time, respectiv 5% absolvenților din învățământul profesional-dual, încadrați pe piața muncii, în baza unui contract individual de muncă cu operatorul economic partener al unității de învățământ absolvite pe o perioadă de maxim 3 ani.”

Inițiativa legislativă este în dezbatere publică la Senat, camera decizională fiind Camera Deputaților.

Sursa: legestart.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Servicii medicale pentru terapia durerii

Unirea Ziarul

Publicat

în

Servicii medicale pentru terapia durerii Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății va fi modificată potrivit proiectului de lege adoptat în această săptămână în Camera Deputaților, urmând să fie introdus un nou drept al pacientului asigurat în sistemul medical de stat – acela de a primi servicii medicale pentru terapia durerii. Serviciile medicale pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea