Implementarea cărții de identitate electronice în România, întârzieri și probleme tehnice
Implementarea cărții de identitate electronice în România, întârzieri și probleme tehnice
După doi ani de la promisiunile autorităților cu privire la implementarea cărții de identitate electronică în România, se constată că programul a întâmpinat întârzieri și probleme tehnice. În august 2021, s-au făcut primii pași către introducerea acestui document, dar ulterior s-a constatat că sistemul nu funcționează așa cum era prevăzut.
Cartea de identitate electronică ar trebui să fie de dimensiunea unui card bancar sau a unui permis de conducere și să conțină un cip de identificare. Cu toate acestea, se pare că aceasta poate fi mai groasă decât un card bancar obișnuit din cauza cipului.
Producția plachetelor cărților electronice de identitate are loc la Imprimeria Statului, în timp ce personalizarea acestora ar fi trebuit să fie realizată la Serviciul Național de Pașapoarte. Actualizarea datelor de pe aceste cărți ar fi trebuit să fie gestionată de către Direcția de Evidență a Persoanelor.
De asemenea, promisiunile inițiale sugerau că cartea de identitate electronică ar putea funcționa și ca card de sănătate, dar acest serviciu nu funcționează corect. Asigurații nu pot beneficia de serviciile oferite de Casa de Asigurări de Sănătate prin intermediul acestor cărți.
Autoritățile au recunoscut că au fost întârzieri în implementarea programului și că acesta a fost introdus doar în orașul Cluj, într-o tentativă de a nu afecta planurile României la nivel european. Cu toate acestea, programul nu s-a extins în alte orașe mari din țară, așa cum era prevăzut.
Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate au confirmat că buletinele digitale nu pot fi încă folosite pentru serviciile de sănătate și că această funcționalitate va fi activată la un moment ulterior, când Casa Națională de Asigurări de Sănătate o va permite.
Cartea de identitate electronică a fost introdusă la nivelul statelor Uniunii Europene în baza Regulamentului UE 2019/1157 și trebuie implementată în România până la 3 august 2031.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]