Rămâi conectat

Actualitate

Implementarea cărții de identitate electronice în România, întârzieri și probleme tehnice

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Implementarea cărții de identitate electronice în România, întârzieri și probleme tehnice

După doi ani de la promisiunile autorităților cu privire la implementarea cărții de identitate electronică în România, se constată că programul a întâmpinat întârzieri și probleme tehnice. În august 2021, s-au făcut primii pași către introducerea acestui document, dar ulterior s-a constatat că sistemul nu funcționează așa cum era prevăzut.

Cartea de identitate electronică ar trebui să fie de dimensiunea unui card bancar sau a unui permis de conducere și să conțină un cip de identificare. Cu toate acestea, se pare că aceasta poate fi mai groasă decât un card bancar obișnuit din cauza cipului.

Producția plachetelor cărților electronice de identitate are loc la Imprimeria Statului, în timp ce personalizarea acestora ar fi trebuit să fie realizată la Serviciul Național de Pașapoarte. Actualizarea datelor de pe aceste cărți ar fi trebuit să fie gestionată de către Direcția de Evidență a Persoanelor.

De asemenea, promisiunile inițiale sugerau că cartea de identitate electronică ar putea funcționa și ca card de sănătate, dar acest serviciu nu funcționează corect. Asigurații nu pot beneficia de serviciile oferite de Casa de Asigurări de Sănătate prin intermediul acestor cărți.

Autoritățile au recunoscut că au fost întârzieri în implementarea programului și că acesta a fost introdus doar în orașul Cluj, într-o tentativă de a nu afecta planurile României la nivel european. Cu toate acestea, programul nu s-a extins în alte orașe mari din țară, așa cum era prevăzut.

Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate au confirmat că buletinele digitale nu pot fi încă folosite pentru serviciile de sănătate și că această funcționalitate va fi activată la un moment ulterior, când Casa Națională de Asigurări de Sănătate o va permite.

Cartea de identitate electronică a fost introdusă la nivelul statelor Uniunii Europene în baza Regulamentului UE 2019/1157 și trebuie implementată în România până la 3 august 2031.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2025: Care este nivelul minim al venitului asigurat și cuantumul contribuției de asigurări sociale din luna ianuarie a anului viitor

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Pensii 2025: Care este nivelul minim al venitului asigurat și cuantumul contribuției de asigurări sociale din luna ianuarie a anului viitor Din 1 ianuarie 2025, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială încheiat cu casa de pensii este de 4.050 lei, iar cuantumul contribuţiei de asigurări sociale aferent acestui venit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea