Rămâi conectat

Politică Administrație

Imaginea Catedralei Ortodoxe din Alba Iulia exploatată de un partid politic în campania electorală la Cluj

Bogdan Presecan

Publicat

în

URS Construct

Catedrala Ortodoxa Alba Iulia _campanie electorala europarlamentare (1)Imaginea Catedralei Ortodoxe din Alba Iulia, cunoscută și sub numele de Catedrala Reîntregirii Neamului, Catedrala Încoronării sau Catedrala Reîntregirii Bisericii Ortodoxe Române, edificiu care simbolizează refacerea unității teritoriale și spirituale a românilor și nașterea statului românesc modern este folosită de un important partid politic în campania electorală pentru alegerile europarlamentare.

După cum se poate observa în fotografiile atașate, biserica este întrebuințată ca agent electoral într-o machetă  expusă pe un panou publicitar amplasat în municipiul Cluj-Napoca (probabil și în alte locații), alături de care stă scris sloganul campaniei “Mândri că suntem români”, precum și îndemnul “Votează” și sigla partidului.

"Catedrala Reîntregirii Neamului și a Încoronării" Alba-IuliDespre cât este de legală sau morală asocierea unui simbol religios și național cu un partid politic în cadrul unei campanii electorale, fie ea chiar și europarlamentară, numai Dumnezeu mai știe. Cert este însă că, în contextul în care cota de încredere a românilor în politicieni și partide politice este la cel mai scăzut nivel din ultimii 24 de ani, puțin “ajutor divin”  nu strică nimănui, Biserica  aflându-se în topul  încrederii populației în instituțiile din România.

Privite într-un context mai larg, politica și cele sfinte, respectiv statul și Biserica, se află într-o relație profană de nezdruncinat încă de la nașterea lor. Această relație absolut naturală nu se realizează niciodată în mod direct, ci prin unii reprezentanți ai săi și cei statului, respectiv ai partidelor politice, întrucât, din punct de vedere teologic,  Biserica este o instituție divin – umană condusă de Hristos.

Vezi AICI cum explica ÎPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului relația istorică dintre Biserică și Stat, în cadrul unei Conferințe Internaţionale cu tema –  RELIGIE ŞI POLITICĂ. Relaţia dintre Biserică şi Stat de la Constantin cel Mare la Europa Post-Maastricht, organizată în 2013 la Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO | La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare

Ziarul Unirea

Publicat

în

La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare Administrația locală de la Teiuș continuă lucrările de infrastructură din oraș. Săptămâna aceasta se intervine pe străzile Mihail Kogălniceanu și Aleea Sportivă, dar și în zona Roșiori. Citește și: Un cetățean din Teiuș sancționat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea