Ilegalități la Ocolul silvic din Sebeş! A pierdut definitiv procesul cu Camera de Conturi Alba şi Curtea de Conturi a României
- Abateri financiare de aproape 400.000 de lei la Ocolul Silvic Sebeș, menținute în instanța de judecată
Ocolul Silvic Sebeș R.A. a pierdut definitiv un proces cu Camera de Conturi Alba și Curtea de Conturi a României prin care a solicitat anularea măsurilor dispuse printr-o decizie din ianuarie 2017, care a constatat abateri financiare și un prejuduciu de aproape 400.000 de lei prin neconstituirea fondului pentru accesibilizarea pădurilor, respectiv acordarea unor majorări nejustificate ale indemnizațiilor pentru membrii consiliului de administrație. Decizia prin care a fost menținut actul de control al inspectorilor Camerei de Conturi a fost pronunțată în 8 noiembrie 2017, la Curtea de Apel Alba Iulia.
În actul de control, s-a reținut în sarcina Ocolului Silvic Sebeș faptul că nu a constituit fondul pentru accesibilizarea pădurilor în cazul UATM Sebeș, unul dintre asociații care deține pădure dată în administrarea ocolului cu drum forestier pe respectivul fond. Camera de Conturi a apreciat că valoarea estimativă a abaterii este de 316.796 de lei. De asemenea, s-a mai reținut în sarcina Ocolului Silvic faptul că au fost majorate nejustificat cheltuielile cu salariile aferente anului 2015 cu suma de 7.220 de lei prin acordarea unor cuantumuri de indemnizații nelegale membrilor consiliului de administrație pentru o perioadă anterioară emiterii unor hotărâri de consiliu local și a actelor adiționale la contractele de mandat.
”(…) Din lecturarea art.4 alin. 1 din Legea nr. 56/2010 privind accesibilizarea fondului forestier național, reiese foarte clar că, în primul rând, obligația înființării fondului de accesibilizare a pădurilor revine în primul rând administratorilor prevăzuți de legislația în vigoare pentru fondul forestier proprietate publică a statului – deci și reclamantului Ocolului Silvic Sebeș R.A. și abia în subsidiar proprietarilor de fond forestier proprietate privată.
Singura excepție instituită de legiuitor este cea prevăzută la art. 4 alin.4 din Legea nr. 56/2010 respectiv pentru unitățile – administrativ teritoriale deținătoare de fond forestier care nu este traversat de drumuri forestiere și nici nu necesită construirea acestora – ceea ce nu este cazul în speța de față. Prin Ordinul nr. 792/2012 emis de Ministerul Mediului și Pădurilor s-a aprobat procentul de 7% din valoarea masei lemnoase vândute și încasate în condițiile legii, provenite din produse principale și accidentale ca resursă de constituire a fondului de accesibilizare a pădurilor”, se afirmă în motivarea deciziei de la Tribunalul Alba, menținută la Curtea de Apel.
Angajații Camerei de Conturi au mai descoperit faptul că pentru doi membri ai Consiliului de administrație ai Ocolului, cuantumul indemnizațiilor a fost majorat de la 300 de lei la 500 de lei lunar, începând cu luna ianuarie 2015 deși majorarea s-a făcut în baza HCL Berghin nr. 19/24.03.2015 și HCL Șpring 43/02.03.2015. Totodată, pentru alți trei membri ai Consiliului de administrație, cuantumul indemnizațiilor a fost majorat de la 312 lei la 500 de lei lunar începând cu luna ianuarie 2015, deși decizia oficială s-a luat prin HCL Sebeș nr. 220/29.09.2015.
”Reclamantul nu contestă în esență această stare de fapt, dar susține că prin HCL Sebeș nr. 31/13.02.2015 a fost prevăzută această majorare. Instanța constată, pe de o parte că, prin HCL Sebeș nr. 31/13.02.2015 a fost aprobat în general bugetul reclamantului și abia prin HCL Sebeș nr. 220/29.09.2015 s-a aprobat încheierea actelor adiționale la contractele de mandat, ulterior fiind și semnate aceste acte adiționale.
Având în vedere cele mai sus expuse, instanța va respinge, ca nefondată, cererea formulată de reclamantul Ocolul Silvic Sebeș R.A. în contradictoriu cu pârâtele Camera de Conturi Alba și Curtea de Conturi a României privind anularea încheierii nr. 13/23.02.2017 emisă de Comisia de soluționare a contestațiilor din cadrul Curții de Conturi a României și a măsurilor dispuse prin Decizia nr. 2/06.01.2017 emisă de Camera de Conturi Alba”, se mai afirmă în conținutul hotărârii instanței.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 2 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 6 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi