IGPR: Patru tone de DROGURI de risc și de mare risc, substanţe stupefiante confiscte în dosare penale din ultimii ani, distruse de polițiști
Poliția Română, cu sprijinul unui operator autorizat, a distrus 4.000 de kilograme de droguri de risc și de mare risc, substanţe stupefiante confiscate în dosare penale din ultimii ani, precizează un comunicat al IGPR.
În perioada 13 – 14 decembrie a.c., Inspectoratul General al Poliţiei Române a distrus 4.000 de kilograme de droguri (cocaină, heroină, cannabis, rezină de cannabis, amfetamină, etnobotanice, M.D.M.A. și bunuri care poartă urme de droguri), cu sprijinul unui operator autorizat pentru distrugerea de substanţe periculoase.
Potrivit prevederilor Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, distrugerea drogurilor se efectuează periodic, prin incinerare sau prin alte mijloace adecvate, de către o societate, autorizată, în prezenţa unei comisii formată din: un specialist din cadrul formaţiunii centrale a I.G.P.R., specializată în prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, gestionarul camerei de corpuri delicte a aceleiaşi unităţi, judecătorul delegat cu executarea și câte un reprezentant al Agenţiei Naţionale Antidrog și al Ministerului Mediului.
Drogurile distruse au făcut obiectul confiscărilor din perioada 2003-2018, în cadrul a 634 de dosare penale instrumentate de către Poliția Română, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., soluţionate definitiv de către instanţele de judecată.
Cele mai semnificative capturi de substanțe stupefiante ce au fost distruse sunt 2,5 tone de cocaină și 323 de kg. de heroină, confiscate în dosare penale constituite în anul 2016.
Informații suplimentare:
Una dintre cele mai importante capturi de droguri ale anului 2016, 2.5 tone de cocaină, care erau transportate în mod disimulat în containere transoceanice, au fost confiscate de Poliția Română și D.I.I.C.O.T..
Poliția Română, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, a efectuat o acțiune în cadrul căreia a depistat și ridicat aproape 2,5 tone de cocaină.
În urma activităților investigative derulate, pe o perioadă de 6 luni, pentru destructurarea unei grupări internaționale de trafic de cocaină, ce acționa pe ruta Columbia – Europa de Vest, a reieșit că, pentru transportul drogurilor, membrii rețelei le-ar fi disimulat în containere transoceanice, astfel încât să se poată evita orice detecție a lor prin metodele clasice de scanare și control.
Pentru extragerea drogurilor, rețeaua ar fi organizat un atelier special pentru această operațiune, unde lucrau specialiști în extragerea cocainei, coordonați de către un cetățean columbian.
Valoarea de piață a drogurilor a fost estimată la aproximativ 625.000.000 de euro.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Cât vor fi prețurile la energie electrică de la 1 iulie 2025: Cei care consumă puțin vor fi loviți cel mai tare
Cât vor fi prețurile la energie electrică de la 1 iulie 2025: Cei care consumă puțin vor fi loviți cel mai tare În urma simulărilor privind evoluția facturilor de la 1 iulie, se observă scumpiri între 15 şi 121% în funcţie de consum. Cei mai afectaţi de eliminarea plafoanelor vor fi exact consumatorii cu un […]
UE vrea să impună noi măsuri pe baza reglementărilor deja existente: Limitări la folosirea rețelelor sociale de către copii
UE vrea să impună noi măsuri pe baza reglementărilor deja existente: Limitări la folosirea rețelelor sociale de către copii Privind interzicerea utilizării rețelelor de socializare de către copii, Uniunea Europeană este lider mondial la acest aspect, conform unei noi propuneri care câștigă din ce în ce mai mult teren la Bruxelles. Propunerea, inițiată de Grecia […]
,,Ucigașul tăcut” al albinelor: Noi factori care afectează polenizarea. Omenirea este în pericol dacă nu le protejăm
,,Ucigașul tăcut” al albinelor: Noi factori care afectează polenizarea. Omenirea este în pericol dacă nu le protejăm Conform unui raport recent al Universității din Reading, războaiele iluminatul stradal și microplasticele se numără printre cele 12 noi pericole majore care amenință albinele și alte insecte care transportă polenul. Conform biologilor, dispariția albinelor ar face ca culturile […]