Ignatul, sărbătoarea tradițională a tăierii porcilor: Tradiții și obiceiuri
Ignatul, sărbătoarea tradițională a tăierii porcilor: Tradiții și obiceiuri
20 decembrie, ziua în care se sacrifică porcul, este o sărbătoare importantă în cultura românească. Ea are o dublă semnificație, atât religioasă, cât și tradițională.
Din punct de vedere religios, Ignatul este sărbătoarea Sfântului Ignație Teoforul, episcop al Antiohiei, care a fost martirizat în anul 107. Se spune că Sfântul Ignație a fost un apropiat al Sfântului Apostol Pavel și că a fost un apărător al credinței creștine în fața împăratului Traian.
Din punct de vedere tradițional, Ignatul este ziua în care se sacrifică porcul pentru a fi pregătit pentru sărbătorile de iarnă, în special pentru Crăciun. Acest obicei are o vechime de sute de ani și este încă păstrat cu sfințenie în multe zone din România.
Citește și: De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
Tăierea porcului de Ignat este însoțită de o serie de tradiții și superstiții. Una dintre cele mai importante este aceea că tăierea trebuie să se facă înainte de apusul soarelui, întrucât numai lumina poate ține la distanță spiritele malefice. De asemenea, locul ales pentru tăiere este supus unui ritual de purificare, fiind tămâiat și stropit cu apă sfinţită.
După tăiere, carnea porcului este tranșată și pregătită pentru a fi consumată. Din carnea porcului se prepară o serie de preparate tradiționale românești, cum ar fi sarmalele, cârnații, toba, jumări, etc.
Ignatul este o sărbătoare importantă pentru români, care simbolizează trecerea de la un an la altul. Este o zi în care se reunesc familiile și se bucură de mâncărurile tradiționale pregătite din carnea porcului.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!” Joi, 14 noiembrie 2024, Institutul Național de Statistică a publicat un raport cu privire la evoluția Produsului Internet Brut al României în trimestrul III din 2024, prin comparație […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Sporto zi ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Opinii - Comentarii17 ore ago
14 noiembrie: Sfântul Filip, cel de-al treilea apostol ales de către Iisus Hristos pentru misiunile sale pe pământ