Rămâi conectat

Societate

ICR Berlin susţine filmul românesc la München, Berlin şi Cottbus

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La un an de la succesul festivalului de film „Rekonstruktion. Filmland Rumänien”, filmul românesc este din nou în prim plan în Germania.
Joi, 13 octombrie, a avut loc deschiderea Festivalului de Film Românesc de la München, cu filmul AURORA, de Cristi Puiu, în prezenţa regizorului şi cu sprijinul ICR Berlin.
La această manifestare vor fi proiectate în celebrul Filmmuseum din München (foto) o serie de filme de mare succes: LA DRUMUL MARE, regia Gabriel Sîrbu; EU CÂND VREAU SĂ FLUIER, FLUIER, regia Florin Şerban; MEGATRON, regia Marian Crişan; AMATORUL, regia Marian Crişan; LOVERBOY, regia Cătălin Mitulescu; APARTAMENTUL, regia Constantin Popescu; INTERIOR. SCARA DE BLOC, regia Ciprian Alexandrescu; DERBY, regia Paul Negoescu; COLIVIA, regia Adrian Sitaru; RENOVARE, regia Paul Negoescu; PORTRETUL LUPTĂTORULUI LA TINEREŢE, regia Constantin Popescu; BUCUREŞTI – BERLIN, regia Anca Miruna Lazarescu; O FOARTE SCURTĂ TRILOGIE DESPRE SINGURĂTATE, regia Bogdan George Apetri; PERIFERIC, regia Bogdan George Apetri; APELE TAC, regia Anca Miruna Lazărescu; MORGEN, regia Marian Crişan; CANTON, regia Constantin Popescu; EUROPOLIS, regia Cornel Gheorghiţă; APA, regia Constantin Popescu; PRINCIPII DE VIAŢĂ, regia Constantin Popescu.
ICR Berlin continuă seria de masterclass-uri de succes iniţiată în 2011, „Film, reţeta noastră secretă”, şi prezintă pe 20 octombrie, de la orele 17.30, în cinematograful FSK din Berlin Kreuzberg, filmul „Periferic”, în regia lui Bogdan George Apetri. Debutul în lungmetraj al lui Apetri a fost premiat la Locarno şi s-a bucurat de numeroase selecţii la festivaluri internaţionale de film. Regizorul va fi prezent la eveniment pentru a purta o discuţie după proiecţie cu publicul şi cu studenţii invitaţi de la şcolile de film din Berlin şi Potsdam.
Tot în aria de film, ICR Berlin susţine participarea românească la două festivaluri importante de film din Germania.
Festivalul Internaţional de Film de la Cottbus va avea loc între 1 şi 6 noiembrie 2011 în oraşul Cottbus. Festivalul a fost înfiinţat în 1991 cu intenţia de a prezenta filme din Europa de Est pe piaţa germană şi de a urmări cum reflectă regizorii din fostele ţări socialiste schimbările sociale şi politice din statele lor de provenienţă. Anul acesta la competiţia de lungmetraj a fost selectat filmul „Crulic”, în regia Ancăi Damian. În cadrul competiţiei de scurtmetraj participă regizorul Mihai Şofronea cu „Aşteptând zorile”, iar în cadrul secţiunii Fokus – Osteuropa der Regionen, a fost selecţionată pelicula „Dacă bobu’ nu moare” de Sinisa Dragin.
Un alt prestigios festival de film, Babylon 14 din Berlin, are loc în cinematograful Babylon (Mitte). În anii trecuţi au participat, cu susţinerea ICR Berlin, filmele „Moartea domnului Lăzărescu” de Cristi Puiu, „California dreamin’ (nesfârşit)”, de Cristian Nemescu, „A fost sau n-a fost” de Corneliu Porumboiu, „Pescuit sportiv” de Adrian Sitaru şi „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” a lui Andrei Ujică.
Festivalul, care are loc între 25 noiembrie şi 3 decembrie, a invitat filmul „Morgen” a lui Marian Crişan. Patronajul filmului va fi preluat de un regizor german sau de o personalitate germană, al cărui nume va fi dat publictăţii în luna noiembrie.
Anul 2011 se va încheia tot sub semnul filmului la ICR Berlin, căci pentru prima dată în Berlin are loc un mini-festival dedicat filmelor de scurtmetraj din România intitulat „Shorts UP!”. Proiectul cuprinde două părţi: o lungă seară a scurtmetrajului românesc în cinematograful FSK din Berlin Kreuzberg şi o prezentare specială cu filme studenţeşti în sala mare a Universităţii de Film şi Televiziune HFF Konrad Wolf Potsdam.
Pe 3 decembrie, de la orele 19.00, are loc proiecţia unei selecţii de circa 14 scurtmetraje recente şi premiate pe plan internaţional, în prezenţa regizorilor. Aceştia vor participa la o discuţie despre producţia scurtmetrajelor, despre poziţia tinerilor regizori români în industria cinematografică, masă rotundă moderată de un critic de film german. În cadrul acestei seri, ICR Berlin aduce un omagiu lui Cristian Mungiu, prezentând în premieră publicului german trei scurtmetraje ale sale: „Zapping”, „Nici o întâmplare”, „Corul pompierilor”.
Proiecţia scurtmetrajelor studenţeşti va avea loc pe 5 decembrie la ora 17.00 la Universitatea de Film şi Televiziune HFF Konrad Wolf din Potsdam. În cadrul evenimentului organizat special pentru studenţii HFF Potsdam vor fi prezenţi tineri regizori, precum şi un reprezentant al UNATC Bucureşti, care vor discuta despre posibilităţile oferite în cadrul studiului în Germania şi România.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Sănătatea și natură

Alimente de evitat în perioadele caniculare: Cum să ne protejăm sănătatea

Bera Larisa

Publicat

în

Alimente de evitat în perioadele caniculare: Cum să ne protejăm sănătatea În timpul caniculei, alegerile alimentare devin critice pentru a menține sănătatea și starea de bine. Specialiștii în nutriție recomandă evitarea anumitor alimente pentru a preveni disconfortul și problemele de sănătate asociate cu căldura extremă. Citește și: DSP Alba: Recomandări esențiale în caz de temperaturi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea