Rămâi conectat

Societate

ICR Berlin susţine filmul românesc la München, Berlin şi Cottbus

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La un an de la succesul festivalului de film „Rekonstruktion. Filmland Rumänien”, filmul românesc este din nou în prim plan în Germania.
Joi, 13 octombrie, a avut loc deschiderea Festivalului de Film Românesc de la München, cu filmul AURORA, de Cristi Puiu, în prezenţa regizorului şi cu sprijinul ICR Berlin.
La această manifestare vor fi proiectate în celebrul Filmmuseum din München (foto) o serie de filme de mare succes: LA DRUMUL MARE, regia Gabriel Sîrbu; EU CÂND VREAU SĂ FLUIER, FLUIER, regia Florin Şerban; MEGATRON, regia Marian Crişan; AMATORUL, regia Marian Crişan; LOVERBOY, regia Cătălin Mitulescu; APARTAMENTUL, regia Constantin Popescu; INTERIOR. SCARA DE BLOC, regia Ciprian Alexandrescu; DERBY, regia Paul Negoescu; COLIVIA, regia Adrian Sitaru; RENOVARE, regia Paul Negoescu; PORTRETUL LUPTĂTORULUI LA TINEREŢE, regia Constantin Popescu; BUCUREŞTI – BERLIN, regia Anca Miruna Lazarescu; O FOARTE SCURTĂ TRILOGIE DESPRE SINGURĂTATE, regia Bogdan George Apetri; PERIFERIC, regia Bogdan George Apetri; APELE TAC, regia Anca Miruna Lazărescu; MORGEN, regia Marian Crişan; CANTON, regia Constantin Popescu; EUROPOLIS, regia Cornel Gheorghiţă; APA, regia Constantin Popescu; PRINCIPII DE VIAŢĂ, regia Constantin Popescu.
ICR Berlin continuă seria de masterclass-uri de succes iniţiată în 2011, „Film, reţeta noastră secretă”, şi prezintă pe 20 octombrie, de la orele 17.30, în cinematograful FSK din Berlin Kreuzberg, filmul „Periferic”, în regia lui Bogdan George Apetri. Debutul în lungmetraj al lui Apetri a fost premiat la Locarno şi s-a bucurat de numeroase selecţii la festivaluri internaţionale de film. Regizorul va fi prezent la eveniment pentru a purta o discuţie după proiecţie cu publicul şi cu studenţii invitaţi de la şcolile de film din Berlin şi Potsdam.
Tot în aria de film, ICR Berlin susţine participarea românească la două festivaluri importante de film din Germania.
Festivalul Internaţional de Film de la Cottbus va avea loc între 1 şi 6 noiembrie 2011 în oraşul Cottbus. Festivalul a fost înfiinţat în 1991 cu intenţia de a prezenta filme din Europa de Est pe piaţa germană şi de a urmări cum reflectă regizorii din fostele ţări socialiste schimbările sociale şi politice din statele lor de provenienţă. Anul acesta la competiţia de lungmetraj a fost selectat filmul „Crulic”, în regia Ancăi Damian. În cadrul competiţiei de scurtmetraj participă regizorul Mihai Şofronea cu „Aşteptând zorile”, iar în cadrul secţiunii Fokus – Osteuropa der Regionen, a fost selecţionată pelicula „Dacă bobu’ nu moare” de Sinisa Dragin.
Un alt prestigios festival de film, Babylon 14 din Berlin, are loc în cinematograful Babylon (Mitte). În anii trecuţi au participat, cu susţinerea ICR Berlin, filmele „Moartea domnului Lăzărescu” de Cristi Puiu, „California dreamin’ (nesfârşit)”, de Cristian Nemescu, „A fost sau n-a fost” de Corneliu Porumboiu, „Pescuit sportiv” de Adrian Sitaru şi „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” a lui Andrei Ujică.
Festivalul, care are loc între 25 noiembrie şi 3 decembrie, a invitat filmul „Morgen” a lui Marian Crişan. Patronajul filmului va fi preluat de un regizor german sau de o personalitate germană, al cărui nume va fi dat publictăţii în luna noiembrie.
Anul 2011 se va încheia tot sub semnul filmului la ICR Berlin, căci pentru prima dată în Berlin are loc un mini-festival dedicat filmelor de scurtmetraj din România intitulat „Shorts UP!”. Proiectul cuprinde două părţi: o lungă seară a scurtmetrajului românesc în cinematograful FSK din Berlin Kreuzberg şi o prezentare specială cu filme studenţeşti în sala mare a Universităţii de Film şi Televiziune HFF Konrad Wolf Potsdam.
Pe 3 decembrie, de la orele 19.00, are loc proiecţia unei selecţii de circa 14 scurtmetraje recente şi premiate pe plan internaţional, în prezenţa regizorilor. Aceştia vor participa la o discuţie despre producţia scurtmetrajelor, despre poziţia tinerilor regizori români în industria cinematografică, masă rotundă moderată de un critic de film german. În cadrul acestei seri, ICR Berlin aduce un omagiu lui Cristian Mungiu, prezentând în premieră publicului german trei scurtmetraje ale sale: „Zapping”, „Nici o întâmplare”, „Corul pompierilor”.
Proiecţia scurtmetrajelor studenţeşti va avea loc pe 5 decembrie la ora 17.00 la Universitatea de Film şi Televiziune HFF Konrad Wolf din Potsdam. În cadrul evenimentului organizat special pentru studenţii HFF Potsdam vor fi prezenţi tineri regizori, precum şi un reprezentant al UNATC Bucureşti, care vor discuta despre posibilităţile oferite în cadrul studiului în Germania şi România.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

Carduri de energie 2025: Vouchere pentru persoanale vulnerabile, acordare după ridicarea plafonării prețului la energie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2025: Vouchere pentru persoanale vulnerabile, acordare după ridicarea plafonării prețului la energie Ministerul muncii va elabora un proiect prin care românii cu venituri și cu pensie mică să primească un ajutor pentru plata facturilor la energie. Plafonarea prețului la energie urmează să fie ridicat la 1 iulie. Ministrul Burduja a anunțat că […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Când pică Paștele ortodox și catolic în 2026 și în următorii ani – calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

Calendar creștin: Când pică Paștele ortodox 2026 și Paștele catolic 2026. Sărbători de Paște 2026 și în urmatorii ani. Când cade în anul 2027, 2028 Paștele ortodox 2026 este în data de 12 aprilie, iar Paștele catolic 2026  se sărbătorește în 5 aprilie. În anul 2026 Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc la date […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

La data de 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

La data de 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale La data de 26 aprilie, în fiecare an, este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea