Rămâi conectat

Actualitate

ÎCCJ: În cazul unui accident, doar victima unei infracțiuni de vătămare corporală are dreptul la despăgubiri morale

Ioana Oprean

Publicat

în

iccjÎnalta Curte de Casație și Justiție a decis, printr-o hotărâre pronunțată de completul pentru dezlegarea unor probleme de drept, că doar victima unei infracțiuni de vătămare corporală are dreptul la despăgubiri morale, nu și părinții acesteia. Decizia are caracter obligatoriu pentru toate instanțele, în cazuri similare.

Aceasta a fost pronunțată la solicitarea Curții de Apel Târgu Mureș, care judecă o speță legată de un accident rutier în urma căruia un tânăr a rămas imobilizat într-un cărucior cu rotile. Părinții acestuia au solicitat (și au și primit, în prima instanță) daune morale, în baza reglementărilor civile privind prejudiciul prin ricoșeu. Instanța de la Târgu Mureș a cerut însă interpretarea curții supreme, care a dat dezlegarea ce urmează să fie motivată.

Alba Iulia Music & Film Festival 2025

COMUNICATUL INTEGRAL CU DECIZIA ICCJ:

„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Biroul de Informare şi Relaţii Publice

În şedinţa din 16 mai 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, legal constituit în cauză, a soluţionat sesizarea în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, fiind pronunţată următoarea soluţie:

Decizia nr.12 în dosarul nr.911/1/2016

Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Târgu Mureş – Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie, în dosarul nr. 1804/308/2014, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, stabileşte că:

Dispoziţiile art. 1391 alin. (1) din Codul civil se interpretează în sensul că, într-o cauză penală având ca obiect o infracţiune de vătămare corporală din culpă, doar victima infracţiunii, care a suferit un prejudiciu, este îndreptăţită să obţină o despăgubire pentru restrângerea posibilităţilor de viaţă familială şi socială.

Dispoziţiile art. 1371 alin. (1) din Codul civil se interpretează în sensul că, autorul faptei va fi ţinut să răspundă numai pentru partea de prejudiciu pe care a pricinuit-o în cazul în care victima prejudiciului a contribuit şi ea cu vinovăţie la cauzarea ori la mărirea prejudiciului sau nu l-a evitat, în tot sau în parte, deşi putea să o facă.

Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit dispoziţiilor art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 16 mai 2016.

După redactarea considerentelor şi semnarea deciziei, aceasta se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Purtător de cuvânt al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Judecător Minodora Condoiu”

sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan: Pachetul doi de măsuri va afecta grav comunitățile locale

Ioana Oprean

Publicat

în

Primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan: Pachetul doi de măsuri va afecta grav comunitățile locale Gheorghe Damian, primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan și este de părere că pachetul […]

Citește mai mult

Actualitate

Controale în spitalele din România: Mâncarea servită pacienţilor, în vizorul autorităţilor. Rogobete: ”Unele meniuri reflectă dispreţul faţă de oameni”

Ioana Oprean

Publicat

în

Controale în spitalele din România: Mâncarea servită pacienţilor, în vizorul autorităţilor. Rogobete: ”Unele meniuri reflectă dispreţul faţă de oameni” Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a anunţat că urmează controale în spitalele din România, începând de săptămâna viitoare, după ce a primit peste 200 de sesizări despre calitatea mâncării servite pacienţilor. Unele meniuri arată impecabil, altele, „din […]

Citește mai mult

Actualitate

Ce se întâmplă când pomii vecinilor depășesc limita de proprietate și pătrund pe terenul alăturat: Fructele care cad natural în curtea învecinată pot fi păstrate. Ce spune legea

Ioana Oprean

Publicat

în

Ce se întâmplă când pomii vecinilor depășesc limita de proprietate și pătrund pe terenul alăturat: Fructele care cad natural în curtea învecinată pot fi păstrate. Ce spune legea Românii care locuiesc la casă și au curte sunt ghidați de mai multe reguli și legi, care reglementează anumite aspecte ale vieții în comun. Una dintre situații […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea