ÎCCJ: În cazul unui accident, doar victima unei infracțiuni de vătămare corporală are dreptul la despăgubiri morale
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, printr-o hotărâre pronunțată de completul pentru dezlegarea unor probleme de drept, că doar victima unei infracțiuni de vătămare corporală are dreptul la despăgubiri morale, nu și părinții acesteia. Decizia are caracter obligatoriu pentru toate instanțele, în cazuri similare.
Aceasta a fost pronunțată la solicitarea Curții de Apel Târgu Mureș, care judecă o speță legată de un accident rutier în urma căruia un tânăr a rămas imobilizat într-un cărucior cu rotile. Părinții acestuia au solicitat (și au și primit, în prima instanță) daune morale, în baza reglementărilor civile privind prejudiciul prin ricoșeu. Instanța de la Târgu Mureș a cerut însă interpretarea curții supreme, care a dat dezlegarea ce urmează să fie motivată.
COMUNICATUL INTEGRAL CU DECIZIA ICCJ:
„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Biroul de Informare şi Relaţii Publice
În şedinţa din 16 mai 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, legal constituit în cauză, a soluţionat sesizarea în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, fiind pronunţată următoarea soluţie:
Decizia nr.12 în dosarul nr.911/1/2016
Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Târgu Mureş – Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie, în dosarul nr. 1804/308/2014, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, stabileşte că:
Dispoziţiile art. 1391 alin. (1) din Codul civil se interpretează în sensul că, într-o cauză penală având ca obiect o infracţiune de vătămare corporală din culpă, doar victima infracţiunii, care a suferit un prejudiciu, este îndreptăţită să obţină o despăgubire pentru restrângerea posibilităţilor de viaţă familială şi socială.
Dispoziţiile art. 1371 alin. (1) din Codul civil se interpretează în sensul că, autorul faptei va fi ţinut să răspundă numai pentru partea de prejudiciu pe care a pricinuit-o în cazul în care victima prejudiciului a contribuit şi ea cu vinovăţie la cauzarea ori la mărirea prejudiciului sau nu l-a evitat, în tot sau în parte, deşi putea să o facă.
Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit dispoziţiilor art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală.
Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 16 mai 2016.
După redactarea considerentelor şi semnarea deciziei, aceasta se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Purtător de cuvânt al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Judecător Minodora Condoiu”
sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi vremea la sfârșitul lunii mai și începutul lui iunie 2025: PROGNOZA METEO de la ANM pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi vremea la sfârșitul lunii mai și începutul lui iunie 2025: PROGNOZA METEO de la ANM pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au emis prognoza meteo actualizată pentru următoarele patru săptămâni, în intervalul 13 mai – 9 iunie 2025. Potrivit meteorologilor, în următoarele zile, vremea se va menține mai rece decât normalul pentru […]
Nicușor Dan: „Dacă voi ajunge președinte un obiectiv va fi schimbarea șefilor DNA și ai Parchetelor”
Nicușor Dan: „Dacă voi ajunge președinte un obiectiv va fi schimbarea șefilor DNA și ai Parchetelor” Candidatul independent Nicușor Dan a declarat, marți, 13 mai 2025, în „Dezbaterea prezidențială” de la televiziunea Antena 3 CNN că, în cazul în care va ajunge președinte un obiectiv va fi schimbarea șefilor DNA și ai Parchetelor pentru că […]
Ilie Bolojan: „Fără măsuri urgente, România riscă falimentul economic” Președintele interimar Ilie Bolojan avertizează că România se află în fața unor decizii economice și administrative fundamentale. „Nu mai e timp de vorbe. E nevoie de fapte, de un stat mai eficient și mai responsabil”, a declarat Ilie Bolojan la televiziunea Antena 1. În ceea ce […]