Rămâi conectat

Politică Administrație

Iaz de decantare cu deșeuri provenite din exploatarea minelor de cupru trimite România în fața justiției europene

Bogdan Presecan

Publicat

în

URS Construct

Iazul de decantare Boșneag, în care au fost deversate deșeuri provenite din exploatarea minelor de cupru și zinc din Moldova Nouă, face obiectul unei acțiuni în justiție împotriva României, indrodusă de Comisia Europeană, pentru nerespectarea legislației Uniunii Europene privind deșeurile miniere, potrivit unui comunicat de presă al CE, publicat astăzi, citează Agerpres

Potrivit sursei citate, nerespectarea legislației UE privind deșeurile miniere se referă la deșeurile provenite din extracția, tratarea și stocarea resurselor minerale, precum și din exploatarea carierelor.

‘Cazul se referă la iazul Boșneag, un iaz de decantare de 102 hectare în care au fost deversate deșeuri provenite din exploatarea minelor de cupru și zinc din Moldova Nouă, România, și care este, în prezent, aproape complet abandonat. Iazul este o sursă majoră de poluare, răspândind pulberi toxice care prezintă riscuri semnificative pentru sănătatea umană și pentru mediu. România a fost de acord să ia măsuri pentru a soluționa problema, însă progresele au fost insuficiente. Având în vedere gravitatea riscului în acest caz și la recomandarea comisarului pentru mediu, domnul Janez Potočnik, Comisia introduce o acțiune împotriva României în fața Curții de Justiție a UE, în scopul de a se asigura că sunt luate măsuri corective mai rapid’, se precizează în informarea Comisiei.

România riscă astfel sancțiuni financiare substanțiale entru nepunerea în aplicare a directivelor de mediu ale UE, în termenul convenit.

La Roșia Poieni, județul Alba se află cel mai mare iaz de decantare (FOTO stânga) cu deșeuri provenite din exploatarea minelor de cupru

Cel mai mare zăcământ de cupru din România se află în județul Alba la Roșia Poieni și este exploatat de SC Cupru Min Abrud. Una dintre principalele probleme cu care se confruntă compania minieră de stat este partea de mediu. De peste șapte ani, Cupru Min și ministerul de resort nu reușesc să facă investițiile necesare pentru ca procesul tehnologic să funcționeze în standardele de mediu impuse de Uniunea Europeană. Tot la Roția Poieni se află cel mai mare iaz de decantare din țară în care continuă să fie deversate deșeuri provenite din exploatarea minelor de cupru.

În temeiul legislației UE, statele membre au obligația să se asigure că deșeurile miniere sunt gestionate, astfel încât sănătatea umană să nu fie pusă în pericol și fără să se utilizeze procedee sau metode care pot pune în pericol mediul, în special fără a constitui un risc pentru apă, aer, sol, faună și floră.

În același timp, trebuie depuse eforturi atente pentru a evita producerea de neplăceri din cauza zgomotului sau mirosului și, totodată, peisajul și locurile de interes special nu trebuie afectate în mod negativ.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO | Au început pregătirile pentru modernizarea drumului Calea Gorunilor: S-a predat amplasamentul pentru lucrările de aproape 6 milioane lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Au început pregătirile pentru modernizarea drumului Calea Gorunilor: S-a predat amplasamentul pentru lucrările de aproape 6 milioane lei Au început pregătirile pentru modernizarea drumului Calea Gorunilor, care va face legătura între Vinerea și Pișchinți. Valoarea lucrărilor este de aproape 6 milioane lei. Citește și: FOTO | Stadiul lucrărilor la infrastructura rutieră din orașul Cugir: Au […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea