Rămâi conectat

Curier Județean

Hramul Mănăstirii Dumbrava din județul Alba, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir: PROGRAMUL slujbelor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Hramul Mănăstirii Dumbrava din județul Alba, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir: PROGRAMUL slujbelor

Sâmbătă, 26 octombrie, când se face pomenirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, se sărbătorește și hramul Mănăstirii de la Dumbrava, din judeţul Alba, protopopiatul Aiud.

Mănăstirea de la Dumbrava îl are ca ocrotitor pe acest mare sfânt al Bisericii care a pătimit pentru Hristos la începutul veacului al IV-lea, un sfânt militar, protector al armatelor şi mare făcător de minuni.

Citește și: FOTO| Mănăstirea Dumbrava, din Alba, casă pentru 120 de copii orfani și zeci de bătrâni ai nimănui. Cum decurge o zi din viața lor

Mănăstirea Dumbrava este un colț de rai unde se îngemănează rugăciunea cu munca. Aici în mod pilduitor slujirea lui Dumnezeu este întregită de slujirea semenilor, mai ales a celor aflați în dificultate.

PROGRAMUL SLUJBELOR

-25 Octombrie, ora 17:00: Slujba Privegherii Praznicului

-26 Octombrie, ora 9:00: Slujba Acatistului Sfântului Mucenic Dimitrie, urmând apoi slujirea Liturghiei de praznic, în sobor de preoți

Mănăstirea este construită pe terenul donat de locuitorii satului Dumbrava și se află situată la limita dintre județele Alba și Cluj între localitățile Unirea (4 km) și Turda (15 km).

Mănăstirea Dumbrava, situată în nord-estul județului Alba, a fost ridicată pe un teren donat de către localnicii satului, respectiv pe locul unde, în anul 1703, în timpul prozelitismului uniatist, a fost martirizat preotul ortodox Ioan pentru apărarea dreptei credințe, fiind ars de viu într-o căpiţă de fân.

Piatra de temelie a vechii biserici a Mănăstirii, cu hramul „Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, a fost așezată la data de 26 octombrie 1996. Ansamblul monahal a fost construit în formă de cetate, cu clopotniță la intrare, pictura locașului prezentând numeroase elemente ale stilului neobizantin.  Pictura a fost realizată în frescă, în stil neobiznatin de soții Crișan în anul 2000.

În biserică se alfă Icoana Maicii Domnului care scaldă cu privirea sa blândă întregul lăcaș. Icoana a fost găsită în tencuiala bisericii din satul Dumbrava, fiind ea însăși o mărtuire a istoriei zbuciumate de pe aceste meleaguri.

Catapeteasma bisericii este lucrată în lemn de cireș de meșteri bistrițeni în patru registre: icoane împărătești, praznical, apostoli și prooroci.

Târnosirea bisericii a avut loc la data de 26 octombrie 2002, slujba fiind oficiată de către un impresionant sobor de arhierei, preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși din localitate și împrejurimi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Povești din munții Apuseni | Cascada Șipote: Locul care te eliberează de stres și te pregătește pentru Moroștețe

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Povești din munții Apuseni | Cascada Șipote: Locul care te eliberează de stres și te pregătește pentru Moroștețe „Apuseni Treasure Hunt”, sub egida Asociației „Apuseni Spirit”, continuă necontenit să contribuie la dezvoltarea turismului în Apuseni, iar cu vorbe alese și tâlc ne spun povestea Cascadei Șipote, un loc care te eliberează de stres și te […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea