Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Mănăstirea Dumbrava, din Alba, casă pentru 120 de copii orfani și zeci de bătrâni ai nimănui. Cum decurge o zi din viața lor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Mănăstirea Dumbrava, din Alba, casă pentru 120 de copii orfani și zeci de bătrâni ai nimănui. Cum decurge o zi din viața lor

Mănăstirea Dumbrava este situată în comuna Unirea, aproape de granița cu județul Cluj, la circa 50 km de Alba Iulia, sfântul lăcaș de cult fiind păstorit de părintele arhimandrit Teodor Crișan, președintele Asociației „Sf. Veronica” Dumbrava.

De-a lungul vremii, cu voia lui Dumnezeu, în jurul așezării monahale și, prin grija acesteia, chiar și în alte localități din apropiere, s-au ridicat mai multe așezăminte sociale. În preajma mănăstirii din satul Dumbrava se află 5 case de tip familial „Sf. Ana”, „Sf. Vasile”, „Sf. Veronica”, „Sf. Elena” și „Sf. Damian”, aflate în administrarea Asociației „Sf. Veronica” Dumbrava, alte 7 case protejate cu câte 12 locuri fiecare urmând să fie acreditate în aproximativ o lună de zile pentru furnizarea de servicii sociale.

Tot la Dumbrava există un centru rezidențial pentru femei vârstnice, iar la Teiuș funcționează un azil de bătrâni, în cel mult 3 săptămâni urmând să fie deschis un cămin modern, care asigură – contra cost – condiții similare unui hotel de 4 stele. Astfel, acum în așezămintele sociale administrate de asociație sunt ocrotite două, trei cupluri mamă-copil, sunt crescuți și educați 120 de copii orfani și sunt îngrijiți zeci de vârstnici care fie nu mai au pe nimeni, fie au preferat să-și ducă povara bătrâneților departe de lume.

Pr. Teodor Crișan a declarat pentru ziarul „Unirea” că cei 120 de copii – fete, băieți și tineri cu vârste între 7 și 26 de ani – provin atât din județele Alba și Maramureș, cu care există un parteneriat, cât și din București și județe precum Cluj sau Teleorman. Cam 10 dintre ei au dizabilități, în special de natură psihică, fiind vorba de tineri care practic nu au avut unde să meargă după ce au ieșit din sistem, iar câțiva au handicap locomotor.

Pe lângă un acoperiș deasupra capului, copiii și tinerii beneficiază de tot ceea ce le este necesar traiului (n.a. – de la masă, haine și încălțăminte, la educație și recreere), conform standardelor impuse de legislația în vigoare, a precizat părintele arhimandrit. Cei de vârstă școlară frecventează Școala Gimnazială „Avram Iancu” Unirea sau Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Ocna Mureș, iar unii sunt înscriși în învățământul special la Școala Gimnazială „Axente Sever” Aiud.

Întrebat cum decurge o zi din viața acestor copii, pr. Teodor Crișan a spus că programul este unul obișnuit ca într-o familie: se trezesc, se spală, servesc masa, merg la școală, vin „acasă”, mănâncă, își fac temele – cei mici în sala de meditații, singuri sau ajutați de voluntari, iar liceenii, în camerele lor – așadar, un orar foarte asemănător cu cel al altor copii de vârsta lor. Totodată, copiii pot juca fotbal, pot urmări emisiuni la televizor, pot desfășura activități recreative. Duminica ei participă și la Sf. Liturghie! „Noi nu-i forțăm, dar vin pentru că le place, e o relaxare și pentru ei”, a accentuat părintele Crișan.

L-am întrebat cum se descurcă cu finanțarea? „Cum ajută Dumnezeu!”, a spus starețul. Preotul a precizat că asociația are încheiat un parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba, în baza căruia DGASPC Alba suportă 50% din costurile pentru îngrijirea copiilor, iar Asociația „Sf. Veronica” asigură fonduri pentru celelalte cheltuieli, dar și pentru ocrotirea vârstnicilor, pentru care ONG-ul nu primește subvenții de la stat. Nu în ultimul rând, există oameni cu suflet mare și binefăcători, care oferă donații și sponsorizări pentru funcționarea așezămintelor sociale de copii și bătrâni, astfel că orice sumă de bani este binevenită.

Dumnezeu să vă dea sănătate și putere să faceți bine în continuare celor cu care soarta nu a fost atât de darnică!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea